Skelbiama, kad prezidento dekretas palies daugiau nei milijoną aktyvią karinę tarnybą atliekančių asmenų. Anot ekspertų, tokiu būdu bus siekiama užsitikrinti karių lojalumą kaip tik tuo metu, kai Maskvos geopolitiniai santykiai su Vakarais gana sudėtingi.

V. Putino žingsnis tarsi grąžina į sovietinius laikus, kai karius marksizmo ir leninizmo mokė politiniai komisarai. Daugiau detalių apie naują darinį kol kas neskelbiama.

Nepaisant to, pačiame V. Putino dekrete teigiama, kad jis pats bus atsakingas už „karinę-patriotinę“ veiklą.

Kai 2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, ką Kremlius įvertino kaip didelį laimėjimą, Rusijos karinės pajėgos įgijo dar didesnę įtaką tiek vidaus, tiek užsienio politikoje, konkrečiai Sirijoje.

Rusijos komentatoriai tokį prezidento žingsnį vertina skeptiškai. Kol kas absoliučiai neaišku, ką tiksliai veiks šis direktoratas, ir kokios politinės jėgos interesus atstovaus.

Nemažai svarstančių, ar šis žingsnis nėra didesnio masto patriotizmo skatinimo projektas, kuris persikels ir į mokyklas, ir bus skirtas išnaikinti bet kokias provakarietiškumo apraiškas.