Su vokiečių statybos dyzeliniu-elektriniu povandeniniu laivu „ARA San Juan“ nepavyksta susisiekti nuo trečiadienio.

Argentinos pajėgoms vykdyti paieškų operaciją padeda Brazilijos, Didžiosios Britanijos, Čilės, Jungtinių Valstijų ir Urugvajaus laivai bei lėktuvai.

Vilčių atrasti gyvus povandeninio laivo įgulos narius atsirado, kai Argentinos karo laivynas šeštadienį aptiko septynis trumpus palydovo signalus, kurie, pareigūnų manymu, galėjo būti išsiųsti iš dingusio laivo, tačiau tiesioginio ryšio su povandeniniu laivu užmegzti nepavyko.

Vis dėlto Argentinos karinis jūrų laivynas negalėjo patvirtinti, kad šių signalų šaltinis tikrai yra dingęs povandeninis laivas.

Užfiksavus minėtus signalus, atsinaujino viltys, kad povandeninis laivas galbūt atsirado, tačiau dėl siaučiančių septynių metrų aukščio bangų nustatyti jo buvimo vietą yra itin sunku, pranešė pareigūnai.

Bandymai pasinaudoti palydoviniu telefonu rodo, kad „povandeninis laivas turėjo išnirti į tokį gylį, kuriame toks skambutis būtų įmanomas“.

Tarp įgulos narių yra ir pirmoji povandeniniame laivyne tarnaujanti moteris, 35-erių Eliana Krawczyk.

Karinis jūrų laivynas neatmeta jokių „San Juan“ dingimo versijų. Jo atstovas nurodė, jog labiausiai tikėtina, kad ryšys su povandeniniu laivu nutrūko dėl elektros gedimo.

Povandeninis laivas plaukė iš įprastos misijos prie Ušuajos uosto, esančio netoli piečiausio Pietų Amerikos taško, į savo bazę Mar del Plato mieste, kuris yra apie 400 km į pietus nutolęs nuo sostinės Buenos Airių.

„San Juan“ yra vienas iš trijų Argentinos laivyno povandeninių laivų.