Unikalus statinys ant Buzludžos kalno atsirado 1981 metais. Jis pastatytas konkrečiai toje vietoje, kur XIX amžiaus pabaigoje buvo įkurta šalies socialdemokratų partija, o dar anksčiau ten virė vienas iš svarbiausių išsivadavimo iš osmanų jungo mūšis. Monumento atidarymas buvo skirtas 1300-osioms Bulgarijos valstybės įkūrimo metinėms.

Šiuo metu jo būklė tiesiog apverktina. Senojo žemyno kultūrinio paveldo apsaugos organizacijos „Europa Nostra“ mano, jog objektą būtina skubiai gelbėti. Ji į Buzludžos kalną pasiuntė ekspertų, parengsiančių rekomendacijas Bulgarijos vyriausybei. Architektas Gremas Bellas teigia, kad tokie sąlyginai gana jauni istoriniai objektai nesulaukia deramo įvertinimo – žmonės paprasčiausiai nesuvokia jo tikrosios vertės.

Laurenas Levi Straussas 15 metų užsiėmė UNESCO pasaulinio kultūrinio paveldo išsaugojimu, buvo ir vienas iš Prancūzijos menų akademijos vadovų.

Bendras šios skraidančios lėkštės, nusileidusios Buzludžos viršūnėje, svoris viršija 70 tūkst. tonų. Plieno konstrukcijų – 300 tūkst. tonų, aukso dengto stiklo – 40 tonų.