„Mažas, bet šaunus instrumentas. Būtent taip galima apibūdinti „Milrem“ sistemos prototipą, kurią per „Pavasario audra“ pratybas išbandė logistikos bataliono kariai. Mažą tanką primenančio „padaro“ patikimumas dislokuojant bei aprūpinant batalioną buvo išbandomas užduotyse, kurios paprastai atliekamos rankomis ar kitų priemonių pagalba. Gerai, kad tokias ateities mašinas leidžiama išbandyti ir šauktiniams, kad jie pamatytų, kiek su ja visko galima nuveikti“, – pažymi logistikos bataliono šauktinis Sternas Ilvesas, turėjęs galimybę išbandyti vikšrinės mašinos valdymą. Ilvesas tiki, kad ateityje tokios vikšrinės mašinos gali gerokai palengvinti kareivių gyvenimą. „Visa tai, ką dabar reikia gabenti iš vienos vietos į kitą taip vadinamu „kaulų motoru“ (maisto atsargas, vandenį, malkas, kurą ar amuniciją) išvežiotų tos pačios vikšrinės mašinos“, – pridėjo Ilvesas.

Pasak „Milrem“ valdybos pirmininko Kuldaro Väärsi, bepiločių sausumos mašinų sektorius vystosi labai greitai, ir tokie sprendimai turi didelį eksporto potencialą. „Iki šiol sukurtos bepilotės transporto priemonės atlieka kurią nors siaurą užduotį. „Milrem“ sukurta vikšrinė mašina pritaikoma įvairioms operacijoms“, – paaiškino Väärsi. „Jei „Pavasario audros“ rėmuose testavome paprastą transporto sprendimą, tai rudeniui ruošiami sudėtingesni šaudymo testai, kur ant mūsų mašinų bus sumontuotas sunkusis kulkosvaidis“, – pridūrė Väärsi.

„Milrem“ sukurta bepilotė transporto priemonė „THeMIS“ („Tracked Hybrid Modular Infantry System“) skirta naudoti taktinėse situacijose, kur žmogaus siuntimas yra pavojingas, pavyzdžiui, karo ir krizių židiniuose, pavojingose darbo aplinkose, arba vietose, kur žmogui tiesiog sudėtinga patekti. Lyginant su kitais bepiločiais sprendimais, „THeMIS“ privalumas yra modalumas. Visa įranga sumontuota vikšruose, paliekant centrinę platformą laisvą įvairiems antstatams.