„Pirmiausia mes įvertiname nusileidimui numatytą vietovę, įsitikiname, ar mūsų lėktuvai gali ten leistis. Po to siunčiame karius, kurie imasi saugoti teritoriją, kur turi nusileisti orlaivis. Vėliau savo darbą atlieka inžinieriai specialistai, jie įrengia ryšio priemones tam, kad galėtume susisiekti su savo oro pajėgų baze. Tai svarbiausi darbai, kuriuos visuomet atliekame pirmiausia, - pasakojo JAV karinių oro pajėgų 435-osios Reagavimo grupės operacijų vadovas Matthew Tempia, – Mūsų reagavimo grupėje yra dvi atskiros komandos. Pirmosios grupės nariai - parašiutininkai, kuriems priskirtos nedidelės užduotys.

Jie nusileidę naujoje vietovėje gali išbūti iki trijų parų. Jie tokiam laikui turi atsargų, kad išgyventų ir apsigintų. Antroji grupė - tai didesnės karių pajėgos, gebančios išbūti ir saugoti vietovę iki 30 dienų. Tačiau mūsų pagrindinis tikslas - išsaugoti ir perduoti vietovę didelės apimties sausumos pajėgoms.“

Ši reagavimo grupė visuomet atlieka operacijas naujoje vietovėje ir didelės grėsmės atveju kviečiame pastiprinimą, kad apgintų savo karius, arba laiku atsitraukia.

Per pratybas Latvijoje, Adaži poligone, buvo naudojami ir bepiločiai žvalgybos lėktuvai. Lengvos konstrukcijos, nuotoliniu būdu, radiobangomis valdomi lėktuvai, kuriuose sumontuota vaizdo stebėjimo kamera ir lazeriai, iš oro padeda įvertinti priešiškų pajėgų išsidėstymą, identifikuoti taikinius, kuriuos vėliau sunaikina iškviestos oro pajėgos.

Pratybose „Kardo kirtis“ vienu metu vyko brigados lygmens štabų mokymai ir lauko taktikos pratybos. Latvijoje lauko taktinėse pratybose dalyvavo du tarptautiniai batalionai. Viename jų veikė ir Lietuvos kariai: pėstininkų kuopa, kovinės inžinerijos būrys bei taktinė oro atakos valdymo grupė. Pratybomis „Kardo kirtis“ siekiama treniruoti NATO šalių karinių vienetų sąveiką, tinkamai derinti veiksmus bei vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

„Šiemet - tai jau penktosios tarptautinės karinės pratybos „Kardo kirtis“. Šių pratybų tikslas - bendradarbiauti su Baltijos šalimis, taip pat Lenkija. Tai ne tik galimybė treniruotis kartu, bet ir siekti darnios tarpusavio sąveikos. Taip mes stipriname Baltijos regiono šalių saugumą ir sutvirtiname tarpusavio ryšius, šiemet dalyvaujant dešimčiai NATO šalių ir partnerių pajėgoms, – pratybų reikšmę apibendrino JAV kariuomenės generolas Markas McQueenas.

Kasmetinės Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje rengiamos tarptautinės pratybos „Kardo kirtis“ Baltijos šalyse kasmet auga. Šiemet pratybose buvo sutelkta rekordiškai daug karių - daugiau nei 4,5 tūkst. iš dešimties NATO ir partnerių šalių.