Gydytoja, pageidavusi išlikti anonime, kas šeštą savaitę savanoriauja JAV Virdžinijos valstijos vykdomojoje buvusių nusikaltėlių reabilitacijos programoje.

Šie žmonės iš naujo kuria savo gyvenimą. Be to, savo pavyzdžiu agituoja kitus nesekti jų pėdomis ir nekartoti jų padarytų klaidų.

Kai kuriuose bendruomenėse atsispirti narystei vienoje ar kitoje nusikaltėlių grupuotėje praktiškai neįmanoma – nusikalsti stumia artimoje aplinkoje patiriamas smurtas, nepriteklius, nestabili padėtis ir kitos socialinės problemos.

Buvęs nusikaltėlis prisipažįsta, kad jam ištrūkti padėjo vieną dieną atėjęs suvokimas, jog tunelio gale yra šviesa. Prisimena, kad, praėjus keliems metams nuo narystės grupuotėje, jo viduje kažkas apsivertė: tai įvyko tą akimirką, kai gindamasis į priešo smilkinį įrėmė pistoletą, tačiau taip ir nesugebėjo nuspausti nuleistuko.

Šiaurinėje Virdžinijos valstijos dalyje pastaraisiais metais pastebimas akivaizdus nusikaltėlių grupuočių veiklos suaktyvėjimas.

Nužudymai, prekyba narkotikais ir ginklais, prostitucija ir turto prievartavimas – nusikaltimai, iš kurių gyvena nusikaltėlių gaujos, sako Šiaurės Virdžinijos regiono kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriaus vadovas Jay Lanhamas.

J. Lanhamas savotišką nusikaltėlių grupuočių atgimimą sieja su kriminalinio pasaulio iš Salvadoro lyderiais. Pastarieji vis dažniau naujų savo grupuočių narių ieško Jungtinėse Valstijose. Pareigūnas negaili kritikos ir JAV valdžiai, kuri karpo lėšas prevencijos ir buvusių nusikaltėlių reabilitacijos programoms.

Apsaugoti jaunus žmones nuo nusikaltėlių pasaulio – pagrindinė Manasase veikiančio „Don Bosco“ centro užduotis ir misija. Jis jaunimui siūlo įvairių laisvalaikio veiklų ir padeda rizikos grupei priklausantiems ispanų kilmės jaunuoliams. Tai jauni žmonės, gyvenantys be šeimų arba nematantys tėvų, nes jie vargsta ne viename darbe, norėdami sudurti galą su galu.

„Don Bosco“ centro įkūrėjas dvasiškas tėvas Ramonas Dominguezas sako, kad visuomenė neretai nesuvokia, kur glūdi organizuoto nusikalstamumo ir gaujų šaknys, ir akcentuoja, kad dauguma užverbuotų narių nenori niekam pakenkti.

Šiandien šis buvęs nusikaltėlis – atsidavęs tėvas ir giliai tikintis žmogus, turintis nuolatinį darbą ir ramią būtį. Nepaisant to, vyras prisipažįsta, kad naujo gyvenimo pradžia buvo sunki.

Nepaisant to, buvęs nusikaltėlis viliasi, kad jo žodžius išgirs jauni žmonės ir lengviau atsispirs gaujų vilionėms bei pažadams apie sotesnį rytojų.