Vis dėlto giminaičiai piešia vyro, kuris buvo nusiteikęs prieš gėjus, turėjo psichikos sveikatos problemų ir fiziškai smurtavo prieš buvusią žmoną, portretą.

O. Mateeno buvusi žmona sakė, kad jis smurtavo ir buvo psichiškai nestabilus, bet nebuvo religinis ekstremistas.

„Keli mėnesiai po to, kai susituokėme, pamačiau jo nestabilumą ir pamačiau, kad jis (serga) bipoliniu afektiniu sutrikimu ir gali pašėlti iš nieko“, – priešais savo namus Boulderyje Kolorade reporteriams sakė Sitora Yusufiy.

„Po kelių mėnesių jis ėmė prieš mane fiziškai smurtauti, ... neleisdavo man kalbėtis su savo šeima, laikė mane įkaite“, – pasakojo ji. S. Yusufiy, kuri su O. Mateenu susipažino internetu ir kuri už jo ištekėjo 2009 metais, sakė, kad jis buvo praktikuojantis musulmonas, bet jokių radikalizacijos ženklų nesimatę. „Visiškai nebuvo jokių ženklų“, – sakė ji.

S. Yusufiy pažymėjo, kad O. Mateenas buvo „psichiškai nestabilus ir psichiškai nesveikas“, kažkada vartojo steroidus. Steroidai gali sukelti psichikos problemas, tarp jų – paranoją ir maniją.

„(Kai išsiskyrėme), mano šeima tiesiogine prasme išgelbėjo mane ... Jie turėjo ištraukti mane iš jo rankų“, – sakė buvusi žmona.

Pora buvo išskirta 2011 metais, rodo teismo dokumentas, kurį matė AFP. Pasak S. Yusufiy, ji jau daug metų neturėjo jokių kontaktų su O. Mateenu.