„Pirmiausia, tai, be abejo, yra patogu. Žmogui nereikia eiti į jokį skyrių ir apskritai, manome ir net juokaujame, kad žmogus per visą gyvenimą gali gauti visas jam priklausančias paslaugas ir išmokas taip nė karto ir nenuėjęs į „Sodrą“. Viską – visus prašymus, informaciją – galima pateikti tiesiogiai, patogiai būtent per asmeninę paskyrą internetu“, – tvirtinos S. Jarmalis.

Po ligos norite gauti nedarbingumo išmoką į savo banko sąskaitą? Netekote darbo ir norite gauti ilgalaikio darbo išmoką? Na, o gal tiesiog norite pasikonsultuoti su „Sodros“ darbuotojais? Šiuos ir daugybę kitų reikalų galite susitvarkyti internetu net neiškeldami kojos iš namų. Pirmiausia, ką Jums reikia padaryti, tai prisijungti prie prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros. Prie jos prisijungti gyventojai gali net trimis skirtingais būdais: elektronine bankininkyste, elektroniniu paštu arba per elektroninius valdžios vartus.

Atsidarius paskyrą, jei jungiatės pirmą kartą, pirmiausia atsidarys kontaktų langas, kuriame galima greitai pateikti ar patikslinti informaciją ir pasirinkti būdus, kuriais gauti informaciją Jums patogiausia. Saulius Jarmalis ragina visuomenę drąsiai nurodyti asmeninius kuntaktus, tokius kaip telefono numeris ar elektroninio pašto adresas.

„Tokiu būdu, elektroniniu paštu, gyventoją informuojame apie tai, kad jam turime vienokį ar kitokį pranešimą ir tai, be abejo, nėra kažkoks spamas, tai yra svarbu. „Sodra“ šiaip jau jokių pranešimų nesiunčia. Žmogus tokiu būdu gali sužinoti, kad jam paskirta, pavyzdžiui, ligos išmoka ar panašiai“, – pasakoja Komunikacijos skyriaus vedėjas.

Anot pašnekovo, pateikusiems savo kontaktus, „Sodra“ stengiasi ne tik kuo greičiau ir patogiau informuoti apie priklausančias išmokas, bet ir apie prievoles ar įsiskolinimus.

„Jeigu matome, kad žmogus dirbo ir kitą mėnesį neturi darbo, bet nesiregistravo dar Užimtumo tarnyboje (anksčiau Darbo biržoje), reiškia, kad, nors skolos jis dar neturi, bet artimoje ateityje jam gali tekti sumokėti. Pavyzdžiui, jeigu iki mėnesio pabaigos neįsidarbins arba nesikreips į Užimtumo tarnybą. Tai mes jam jau viduryje mėnesio siunčiame pranešimą, žmogau, tau gali tekti susimokėti Privalomojo Sveikatos Draudimo (PSD) įmoką, jeigu tu nepadarysi tokių ir tokių veiksmų, o įmoka yra tokio dydžio. Žmogus, pateikęs elektroninio pašto adresą, tokį priminimą gauna laiku ir gali imtis veiksmų“, – apie galimybę išvengti skolos praneša S. Jarmalis.

„Mano SoDra“ asmeninė paskyra leidžia sužinoti, koks šiuo metu jūsų stažas pensijai, pateikti prašymus dėl išmokų, kompensacijų ar pažymų.
Internetu kreiptis į Sodrą galima susirgus ar slaugant šeimos narį, norint gauti motinystės/tėvystės, vaiko priežiūros ar vaiko išlaikymo išmoką, pensiją, netekus darbo, mirus artimajam, norint gauti kompensaciją už ypatingas darbo sąlygas, profesinę ligą ar nelaimingą atsitikimą darbe.

Paskyroje taip pat yra galimybė pateikti neterminuotą prašymą, po kurio pateikimo visos Jums priklausančios ligos išmokos Jus pasieks automatiškai. Tai, pasak Sauliaus Jarmalio, ypač patogu žmonėms, kurie retai serga ir gali užmiršti pateikti prašymus skirti išmokas, ir tiems, kuriems tenka dažniau sirgti ar slaugyti šeimos narius.

„Šis funkcionalumas jau įdiegtas jau daugiau nei metus. Iki tol kiekvieną sykį, kai žmogus susirgdavo, turėdavo pateikti prašymą. Dabar pateikia prašymą vieną kartą gyvenime, jeigu niekas nesikeičia, pagal tą prašymą gauna išmokas. Jeigu kas pasikeistų, tai yra galimybė nutraukti neterminuoto prašymo skirti ligos išmoką galiojimą. Arba yra galimybė jį pakoreguoti, tarkim, jeigu pasikeičia banko sąskaitos numereis“, – pasakoja Komunikacijos skyriaus vedėjas.

Pasak Komunikacijos skyriaus vedėjo, paskyroje pirmiausia stengiamasi pateikti informacija, kuri daugumai žmonių tuo metu yra aktuali. Šiup metu pagrindiniame lange matysite informaciją apie įgytą stažą senatvės pensijai, taip pat sukauptus apskaitos vienetus, taškus senatvės pensijai ir galėsite paskaičiuoti, kokios pensijos galite tikėtis senatvėje pagal dabartinę pensijų apskaičiavimo tvarką.

Tačiau, kaip pasakoja Saulius Jarmalis, jau netrukus, iškart po Naujųjų metų, čia, pagrindiniame lange, matysite informaciją apie pensijų kaupimą.

„Gyventojai matys, kokioje pensijų kaupimo bendrovėje jie kaupia arba tie gyventojai, kurie į kaupimo sistemą įtraukiami pirmą kartą, tai mes jiems fondą parinksime atsitiktine tvarka. Pagrindiniame paskyros lange mes jį ir informuosime apie tai, koks kaupimo fondas jam priskirtas ir išdėstysim tam tikras sąlygas. Kaip ir šiandien, čia bus galimybė apskaičiuoti prognozuojamos pensijos dydį. Iškart, paspaudus mygtuką, lankytojas bus nukreipiamas į skaičiuoklę, kur galės sužinoti, kokio dydžio bus jo pensija, jeigu jis kaups, pasirinks kaupti ir kokio dydžio jo pensija bus, jei pasirinks nekaupti. Gyventojai tuos dalykus matys ir galės galbūt lengviau priimti sprendimą. Bet kuriuo atveju ta informacija bus čia, paskyroje“, – pasakoja S. Jarmalis.