Toliau įgyvendindama tvaraus verslo programą, lietuviška įmonė „Glass LT“ svarsto pereiti prie elektra varomo transporto ir pradeda elektrinio „Volvo FH“ vilkiko bandymus. Tai – vienas pirmųjų N3 klasės elektrinių sunkvežimių Lietuvoje, šiuo metu tokių Lietuvoje registruota tik 2.

Testuojamame sunkvežimyje sumontuoti trys 490 kW (666 AG) galios elektros varikliai, o traukos baterijų talpa siekia 540 kWh. Su tokiu energijos užtaisu 44 t bendrosios masės sąstatas su viena įkrova gali nuvažiuoti iki 300 km. „Volvo FH Electric” traukos baterijos nuo 0 iki 80 proc. pasikrauna per 1,5 val., o iki 100 proc. – per 2,5 val., naudojant 250 kW greitojo įkrovimo stotelę.

„Džiugu, kad jau ir Lietuvoje vis daugiau įmonių ir transporto paslaugų užsakovų aktyviai domisi elektromobilumo ir tvaraus transporto sprendimais. Mūsų demonstracinis modelis leidžia vairuotojams patogiai „pasimatuoti“ elektrinį sunkvežimį konkrečiuose maršrutuose. Elektra varomos sunkiasvorės transporto priemonės jau šiandien gali patenkinti daugelio regioninių gabenimų poreikį ir pažangių įmonių planuose – investicijos į tvarų transportą, įkrovimo stotelių infrastruktūrą bei žaliosios energijos gamybą“, – sako Laurynas Bričkus, „Volvo Trucks Lietuva“ rinkodaros vadovas.

Stiklo paketų gamykloje tvarumo projektų daugėja

„Pradėti naudoti elektrinį vilkiką produkcijai gabenti nusprendėme atsižvelgdami į ilgalaikę įmonės tvarumo strategiją. Nuolat peržiūrime visas tiekimo grandinės dalis ir siekiame, kad visuose veiklos etapuose įmonė darytų kuo mažesnį poveikį aplinkai. Jaučiame ir užsakovų poreikį būti tvariai veikiančia tiekimo grandinės dalyve“, – pasakoja Giedrius Jackūnas, „Glass LT“ generalinis direktorius.

Jo teigimu, atsiradus pirmajai galimybei įmonė iškart nutarė išbandyti, kaip elektra varomi vilkikai gali papildyti įmonės transporto parką. Testavimo metu naująjį elektrinį vilkiką planuojama panaudoti maršrutuose į Kauną, Marijampolę ir Vilnių.

„Visų bandomų maršrutų atstumas iki klientų ir atgal, įskaitant judėjimą miestuose, sudarys iki 250–300 km. Pristatęs produkciją ir grįžęs atgal į Alytų, vilkikas galės vėl pasikrauti gamyklos teritorijoje įrengtoje mobiliojoje įkrovimo stotelėje“, – sako G. Jackūnas.

Šiuo metu gamykla eksploatuoja 7 vilkikų parką, kurių dauguma yra naujausio „Euro 6” emisijos standarto.

Pasak G. Jackūno, „Glass LT“ gamina aukštos kokybės stiklo paketus, mažinančius šilumos laidumą ir didinančius pastatų energetinį efektyvumą. Beveik 70 proc. produkcijos sudaro tiesioginis ir netiesioginis eksportas. Siekdama mažinti gamybos poveikį aplinkai, „Glass LT“ naudoja tik žaliąją energiją, o apie 35 proc. jos pasigamina pati prieš beveik 3 metus įrengtoje nuosavoje 500 kW saulės elektrinėje.