Susipažinti su darbu „Telia“ potencialiems kolegoms padės 18 prie iniciatyvos savanoriškai prisijungusių bendrovės darbuotojų mentorių. Jie projekto dalyviams papasakos apie savo darbą ir suteiks progą jį patiems išbandyti, parodys organizacijos kasdienybę iš vidaus. Skirtingas darbo pozicijas žmonės turintys negalią galės išsibandyti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Marijampolėje. Tai leis jiems geriau pajusti, kiek daug galimybių ir potencialo darbo rinkoje jie turi ar gali turėti.

„Telia“ vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters teigia, kad bendrovė kelia labai aukštus įvairovės ir įtraukties tikslus, tad skirtingų žmonių integracija vyksta nuolat ir vien šia iniciatyva neapsiriboja.

„Mūsų įmonėje dirba ne vienas žmogus su specialiais poreikiais ir visi jie yra vertinami kaip puikūs darbuotojai. Žmonės su įvairiomis negaliomis yra tokia pat svarbi mūsų visuomenės dalis, tad jų integracija į darbo rinką yra svarbus mūsų prioritetas. Stengiamės išanalizuoti jų poreikius ir baimes, kad nuo pat atrankos proceso jie jaustųsi kuo geriau, o juos įdarbinus – užtikriname, kad jų darbo vieta būtų pritaikyta ir atitiktų jų poreikius“, – sako G. Kaminskaitė-Salters.

Giedrė Kaminskaitė-Salters

Susirasti darbą – vis dar nelengva

„Telia“ verslo pokyčių vadovė Eglė Jasiulionytė sako, kad žmonėms su negalia Lietuvoje vis dar nėra lengva susirasti darbą – ypač pirmąjį. Dėl to šie žmonės eidami į darbo pokalbį patiria didesnį emocinį ir psichologinį spaudimą. Jį jaučią ir žmonių su negalia artimieji – pavyzdžiui, tėvai, kurie taip pat išgyvena dėl to, kaip jų vaikams pavyks integruotis į darbo rinką.

„Visgi situacija keičiasi, o vis daugiau įmonių įdarbina darbuotojus su negalia. Pati vadovauju didelei komandai ir esu įdarbinusi tokių žmonių. Šių darbuotojų darbo rezultatai yra puikūs. Tokios iniciatyvos kaip „DUOday“ prisideda prie teigiamų pokyčių, nes parodo, kad žmonės su negalia yra laukiami organizacijose, jose gali būti naudingi, atrasti tobulėjimo ir augimo galimybių bei realizuoti savo talentus“, – sako E. Jasiulionytė, pati turinti fizinę negalią.

E. Jasiulionytė pažymi, kad negalios ji nelaiko kliūtimi. Priešingai – jai tai yra stimulas eiti pirmyn ir siekti profesinių bei asmeninių aukštumų.

„Patarčiau darbdaviams į žmones su negalia žiūrėti lygiai taip pat, kaip į bet kurį kitą kandidatą ir vertinti kaip tam tikros srities specialistą. Jau įdarbinus tokį specialistą, reikia atsižvelgti į jo poreikius, kaip reikėtų pritaikyti darbo vietą, kad ja būtų galima naudotis patogiai ir kitomis svarbiomis reikmėmis“, – pataria „Telia“ verslo pokyčių vadovė.

Didžiausias barjeras – baimė

„Telia“ proaktyvių pardavimų telefonu komandos vadovė Deimantė Grigaliūnaitė mano, kad dažnai įmonės žmonių su negalia savo komandose vengia paprasčiausiai dėl to, kad nežino, kaip atrankose su šiais kandidatais bendrauti, neužduodant klausimų, kurie gali būti suvokiami kaip įžeidūs.

„Darbo pokalbis su negalia turinčiu darbuotoju skiriasi tik tuo, kad reikia išsiaiškinti kaip galėsime užtikrinti kandidatui tinkamas darbo priemones ir vietą reikalingam darbui atlikti. Kalbant apie kompetencijas, tai darbo pokalbis yra lygiai toks pat kaip ir su kitais kandidatais – taip pat svarbu išsiaiškinti, ar žmogaus kompetencijos ir patirtis atitinka darbo poziciją“, – sako D. Grigaliūnaitė.

„Telia“ proaktyvių pardavimų telefonu komandos vadovė pasakoja, kad vis dar yra per mažai kalbama apie žmonių su negalia ir įdarbinimo procesus, tad informacijos yra gana mažai. Ji skatina prie to prisidėti ir pačius kandidatus, kurie drąsiau kalbėtų apie darbo atrankos procesus ir iššūkius, su kuriais susiduria – taip visi kartu mokytųsi ir darbo atrankos procesai būtų sklandesni.

„Baimės, kurių dar neretai turi tiek patys kandidatai, tiek įmonės, sukuria barjerus, trukdančius savo potencialą išnaudoti abiem pusėm – darbdaviams pritraukti trūkstamų specialistų, o žmonėms su negalia atrasti prasmingo, įdomaus ir tobulėti leidžiančio darbo galimybes. Mūsų įmonė visuomet yra atvira įvairiems darbuotojoms ir siekia įgalinti kiekvieną, užtikrinti visiems draugišką darbo aplinką. Kandidatus vertiname pagal jų kompetencijas, galimybes atlikti tam tikras funkcijas ir demonstruojamą motyvaciją. Turime ne vieną kolegą su negalia, kuris puikiai įsiliejo į mūsų komandą ir svariai prisideda prie kompanijos sėkmės“, – apibendrina D. Grigaliūnaitė.

Daugiau informacijos apie „DUOday“ dieną galima rasti iniciatyvos interneto svetainėje.