Neatsakingai kultivuojama medvilnė kelia nemažai iššūkių mus supančiai aplinkai. Daugeliu atvejų šis pluoštas yra auginamas netaikant sėjomainos, t.y. dideliuose plotuose auginant tik medvilnę. Tokiu būdu nualinamas dirvožemis, plantacijose sparčiai plinta ligos ir kenkėjai. Tokiuose ūkiuose dažnai naudojami dideli kiekiai pesticidų, kenkiančių biologinei įvairovei, o vis augant medvilnės gaminių paklausai, norint sukurti naujus žemės ūkio plotus yra naikinami miškai.

Žala gamtai – ne vienintelis neigiamas neatsakingo medvilnės auginimo padarinys. Sektoriuje dažnai susiduriama su darbuotojų teisių pažeidimais, vaikų išnaudojimu, darbų saugos pažeidimais. Dėl plačiai paplitusio skurdo ir alternatyvių darbo vietų trūkumo, daugybė gyventojų priversti dirbti plantacijose, kuriose darbo sąlygos – pasibaisėtinos, o atlygis – nepakankamas darbuotojams ir jų šeimoms išmaitinti.

Remti permainas – itin paprasta

Tačiau prie pokyčių šioje industrijoje gali prisidėti kiekvienas iš mūsų. Įvairios organizacijos skiria didžiulį dėmesį medvilnės sektoriui ir siekia, kad medvilnė būtų kultivuojama atsakingai.

Viena iš atsakingą medvilnės auginimą skatinančių organizacijų – „Global Organic Textile Standard“ (liet. Pasaulinis ekologiškos tekstilės standartas). Šis standartas apima tiek ekologinius, tiek socialinius tekstilės gamybos kriterijus, o jų laikymąsi patvirtina nepriklausomi trečiųjų šalių auditoriai visoje tekstilės tiekimo grandinėje.

Auginant ekologišką medvilnę nenaudojami genetiškai modifikuoti augalai, mineralinės trąšos ir pesticidai, taip pat puoselėjamas dirvožemis, tokiu būdu užtikrinant ilgalaikį jo derlingumą, o pluoštas auginamas taikant sėjomainą.

Kultivuojant tokią medvilnę yra draudžiamas priverstinis ar vaikų darbas, sunaudojama mažiau vandens ir energijos, ženkliai sumažinamos CO2 emisijos, lyginant su įprastu medvilnės auginimu.

Ieško būdų, kuriančių tvarų rytojų

Pasak Rasos Didjurgytės, „Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės, prekybos tinklas supranta savo paliekamą pėdsaką planetoje ir aktyviai siekia jį mažinti, todėl nuolat imasi konkrečių veiksmų, padedančių kurti tvaresnį rytojų.

„Ateitį norime pasitikti užtikrintai, todėl stengiamės mūsų klientams pasiūlyti kuo daugiau atsakingai pagamintų produktų. Tekstilės gaminiai – ne išimtis. Dėl to esame užsibrėžę tikslą iki 2022 m. pabaigos visiems savo privačių prekių ženklų tekstilės gaminiams naudoti tik sertifikuotą, atsakingai užaugintą medvilnę. Šio tikslo siekiame bendradarbiaudami su tokiomis nepriklausomomis organizacijomis, suteikiančiomis tvaresnės medvilnės sertifikatus kaip „Global Organic Textile Standard“ ar „Organic Content Standard“ (liet. „Ekologiško turinio standartas”)“, – sako R. Didjurgytė.

Socialinės atsakomybės vadovė pratęsia, kad sertifikuotus tekstilės gaminius klientai gali atpažinti iš ant jų pakuočių esančių specialių žymėjimų. Jie įrodo, kad produktas buvo pagamintas tvariau, rūpinantis aplinka ir žmonėmis.

Tekstilės gamybai – išskirtinis dėmesys

„Lidl Lietuva“ Pirkimų departamento socialinės atsakomybės vadovės teigimu, ekologiška medvilnė yra pagaminta atsižvelgiant į daugybę skirtingų reikalavimų, o tam tikrais sertifikatais pažymėtų tekstilės produktų gamyboje yra draudžiamos įvairios kenksmingos medžiagos, galinčios pakenkti mūsų odai.

„Pavyzdžiui, „Global Organic Textile Standard“ sertifikuotų medžiagų gamyboje yra draudžiama naudoti tokias medžiagas kaip toksiški sunkieji metalai, formaldehidas, aromatiniai tirpikliai, funkcinės nano dalelės, genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) ir jų fermentai, yra ribojamas sintetinių klijų naudojimas. Be to, tekstilės produktuose neturėtų būti azodažiklių, išskiriančių kancerogeninius amino junginius, ant gaminių draudžiama spausdinti naudojant aromatinius tirpiklius, plastizolio rašalą su ftalatais. Tai – tik keli iš daugybės reikalavimų, keliami gaminant šias prekes“, – teigia pašnekovė.