Mažėja kavai auginti tinkamų plotų


Pasak „Nestlé“ kavos prekės ženklų vadovo Davido Rennie, klimato kaita sparčiai mažina kavos auginimui tinkamos žemės plotus – skaičiuojama, kad dėl kylančios temperatūros iki 2050 m. jo sumažės iki 50 procentų. „Todėl stengiamės kuo sparčiau įgyvendinti „Nescafé“ dešimtmečio tvarumo plane numatytus veiksmus. Mūsų tikslas – kuo daugiau prisidėti, kovojant su klimato kaita ir spręsti socialines bei ekonomines problemas „Nescafé“ vertės grandinėse“, – teigia jis.

Kavos auginimas – pagrindinis pragyvenimo šaltinis apie 125 mln. žmonių visame pasaulyje. Deja, šiuo metu maždaug 80 proc. kavą auginančių šeimų gyvena ties skurdo riba arba žemiau jos. Kad kavos rinka veiktų tvariai, būtina imtis veiksmų.

„Norime, kad kavos augintojai klestėtų, o kava darytų teigiamą poveikį aplinkai. Tikime, kad mūsų veiksmai gali paskatinti pokyčius visoje kavos pramonėje“, – sako „Nestlé“ strateginio kavos verslo padalinio vadovas Philippas Navratilas.

Kas yra regeneracinė žemdirbystė?

„Nescafé 2030“ plano dalis – perėjimas prie tvaresnio regeneracinės žemdirbystės modelio finansavimo. „Nestlé“ įmonių grupė taip pat yra įsipareigojusi paspartinti perėjimą prie atsinaujinančios maisto sistemos ir pasiekti nulinį grynąjį šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Regeneracine žemdirbyste siekiama pagerinti dirvožemio būklę, padidinti derlingumą, apsaugoti vandens išteklius ir biologinę įvairovę. Sveikesnis dirvožemis yra atsparesnis klimato kaitos poveikiui, o tai gali prisidėti prie gausesnio derliaus, lemiančio aukštesnį ūkininkų pragyvenimo lygį.

Praktikuojant regeneracinę žemdirbystę, dirvožemis apsodinamas dengiamaisiais augalais ir papildomas biomase, didinančia dirvožemio organinių medžiagų kiekį – tai prisideda prie gausesnio derliaus. Šiam tikslui naudojamos ir organinės trąšos, būtinos gerai dirvožemio būklei. Auginant kavą, esamų kavamedžių apgenėjimas arba jų pakeitimas kitomis, ligoms ir klimato kaitai labiau atspariomis kavamedžių veislėmis, padeda atjauninti kavos sklypus ir padidinti ūkininkų derlių.

Ūkininkams – finansinė ir kitokia parama

Ūkininkams „Nescafé“ organizuos mokymus, teiks techninę pagalbą ir aprūpins juos aukšto derlingumo kavos daigais. Taip pat rems ūkininkus, prisiimančius riziką ir išlaidas, susijusias su perėjimu prie regneracinės žemdirbystės modelio. Prekės ženklas vykdys programą, kuria bus siekiama padėti ūkininkams padidinti savo pajamas dėl pereinamuoju laikotarpiu patiriamų išlaidų.

Daugiausia dėmesio „Nescafé“ skirs kavos augintojams iš 90 proc. prekės ženklo naudojamos kavos užauginančių šalių – Brazilijos, Vietnamo, Meksikos, Kolumbijos, Dramblio Kaulo Kranto Respublikos, Indonezijos ir Hondūro.

„Nescafé“ stebės ir vertins kavos ūkių pažangą kartu su partneriais „Rainforest Alliance“. Prie šio proceso prisidės ir „Sustainable Food Lab“, kuri vertins kavos augintojų pajamas, strategiją ir pažangą. Prekės ženklo siekis – iki 2025 m. prekiauti tik 100 proc. atsakingai išgaunama kava ir užauginti 20 proc. kavos regeneracinės žemdirbystės ūkiuose. Iki 2030-ųjų juose tikimasi užauginti jau 50 proc. kavos.

Sieks sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą

Regeneracinė žemdirbystė taip pat prisidės prie anglies dioksido mažinimo atmosferoje ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo. Todėl šis ūkio modelis – pagrindinė „Nestlé“ „Zero Net“ plano dalis. „Nescafé“ siekia prisidėti prie „Nestlé“ „Zero Net“ įsipareigojimo iki 2030 m. perpus sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) išmetimą ir iki 2050 m. pasiekti nulinį išmetamųjų teršalų kiekį. Prekės ženklas bendradarbiaus su ūkininkais, tiekėjais ir partneriais, siekdamas padėti apsaugoti žemės ūkio paskirties žemes, didinti biologinę įvairovę ir padėti užkirsti kelią miškų naikinimui. „Nescafé“ ketina padėti ūkininkams pasodinti daugiau kaip 20 mln. medžių savo kavos ūkiuose arba šalia jų.

Prekės ženklas į tvarumą investuoja nuo 2010 m. ir per visą laikotarpį pasiekė šių rezultatų:

- 2021 m. 82 proc. „Nescafé“ kavos buvo išgauta atsakingai.

- Nuo 2010 m. ūkininkams išdalinta 250 mln. naujų kavamedžių daigų.

- Įgyvendintų veiksmų poveikis buvo stebimas ir vertinamas 14 šalių, bendradarbiaujant su partneriais „Rainforest Alliance“.

- 2020 m. tirpios kavos gamyklose šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis vienai tonai produkto buvo sumažintas 46 proc. (lyginant su 2010 m.)

- 2020 m., lyginant su 2010 m., tirpios kavos gamyklose vienai tonai produkto buvo suvartota 53 proc. mažiau vandens.