„Kiekvieną dieną dedame pastangas, kad pirkėjams galėtume pasiūlyti platų ir įvairų prekių asortimentą, tačiau nepamirštame ir su tuo susijusių tvarumo iššūkių. Vykdydami savo veiklą stengiamės tausoti išteklius, didinti jų panaudojimo efektyvumą bei optimizuoti vidinius procesus taip, kad jie turėtų kuo mažesnį poveikį mus supančiai aplinkai bei žmonėms“, – sako Rasa Didjurgytė, „Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė.

Gamina ir perka žaliąją energiją

Mažindama savo operatyvinės veiklos poveikį „Lidl Lietuva“ daug dėmesio skiria atsinaujinančios elektros energijos vartojimui. Įmonė nuo 2016 metų iš skirstomųjų tinklų perka tik atsinaujinančių šaltinių elektros energiją ir ją gamina pati.

„Dalį mūsų sunaudojamos energijos sudaro ir mūsų saulės elektrinėse pagaminta energija. Pirmosios tokios elektrinės ant „Lidl“ parduotuvių stogų pradėjo veikti dar 2016 metais, šiuo metu jų turime 14, o netrukus jos generuos žaliąją energiją net 51-ai parduotuvei ir logistikos centrui, esančiam Kaune“, – sako R. Didjurgytė.

Lidl Lietuva

Naujoje „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitoje skaičiuojama, kad per 2021 finansinius metus 99 proc. visos „Lidl Lietuva“ suvartotos elektros energijos buvo išgauta iš atsinaujinančių energijos išteklių. R. Didjurgytė pažymi, kad likusią dalį suvartojamos elektros sudaro kitų šaltinių energija, kurią perka mums patalpas nuomojančios įmonės, ir šiam pirkimui „Lidl Lietuva“ neturi įtakos.

Skatina pirkėjus judėti tvariau

Siekdama tausoti aplinką „Lidl Lietuva“ ne tik pati naudoja atsinaujinančių šaltinių elektros energiją, bet ir didina galimybes tvaria energija naudotis prekybos tinklo klientams.

2023 m. pradžioje įmonė išplėtė elektromobilių įkrovimo stotelių tinklą nuo 11 iki 15 stotelių. Taip pat elektromobilių įkrovimo paslauga nuo šiol galima naudotis ir naktį, kai „Lidl“ parduotuvės nedirba. Kartu sumažinta ir depozito suma, kuri yra rezervuojama norint pasinaudoti įkrovimo paslauga.

„Elektromobiliai yra vienas iš būdų mažinti aplinkos taršą, todėl sudarydami klientams kuo patogesnes jų įkrovimo sąlygas, skatiname elektromobilių plėtrą visoje šalyje. „Lidl“ elektromobilių stotelėse naudojama tik atsinaujinančių šaltinių elektros energija, todėl šia paslauga besinaudojantys klientai gali būti tikri, kad prisideda prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijos mažinimo“, – sako R. Didjurgytė.

„Lidl Lietuva“ socialinės atsakomybės konsultantė pažymi, kad prie visų „Lidl“ parduotuvių taip pat yra įrengti dviračių stovai. Tokiu būdu pirkėjai skatinami palikti automobilį namuose ir dažniau naudotis dviračiais ar el. paspirtukais.

Inovatyvūs sprendimai

Mažindama savo ŠESD pėdsaką, įmonė taip pat didina energijos naudojimo efektyvumą. Visi „Lidl Lietuva“ parduotuvių, logistikos centro ir administracijos pastatai yra sertifikuoti pagal energijos vadybos sistemą ISO 50001.

„Daugelyje mūsų pastatų yra įrengta sistema, kuri mums leidžia stebėti elektros energijos naudojimą ir jį optimizuoti. Mūsų parduotuvėse apšvietimas automatiškai įsijungia ir išsijungia pagal parduotuvės darbo laiką. Dalyje parduotuvių įrengti skaitikliai, kurie leidžia pastebėti energijos naudojimo nuokrypius ir rasti geriausius energijos taupymo sprendimus“, – sako R. Didjurgytė.

Klimatui neutrali įmonės veikla

Minėti sprendimai padeda „Lidl Lietuva“ kartu su visa „Lidl“ įmonių grupe artėti link bendro tikslo – iki 2030 m. sumažinti savo operatyvinės veiklos metu susidarančią ŠESD emisiją 80 proc.

„Nuolat ieškome būdų operatyvinės veiklos ŠESD emisijai mažinti, tačiau kol kas negalime jos visiškai išvengti. Dėl šios priežasties, likusią ŠESD emisiją kompensuojame pasitelkdami specialius klimato projektus“, – sako R. Didjurgytė.

Lidl elektromobilių įkrovimo stotelė

Ji pažymi, kad tokiu būdu nuo 2022 m. kovo mėn. „Lidl Lietuva“ operatyvinė veikla yra neutrali klimatui. Be to, klimato kaitos švelninimo projektai ne tik kompensuoja ŠESD emisiją, bet ir sukuria pridėtinę vertę vietos žmonėms tam tikrose Azijos ir Afrikos šalyse, pavyzdžiui, tiekia švarų geriamąjį vandenį ar mažina oro taršą.

„Vis tik didžiausia „Lidl“ prekybos tinklo ŠESD pėdsako dalis susidaro mūsų produktų tiekimo grandinėse, todėl ir šioje srityje imamės veiksmų. Siekiame, kad „Lidl“ grupės tiekėjai, atsakingi už 75 proc. su produktais susijusios „Lidl“ grupės emisijos, iki 2026 metų išsikeltų ambicingus klimato tikslus“, – teigia R. Didjurgytė.

Naujausią „Lidl Lietuva“ tvarumo ataskaitą galite rasti čia.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 69 prekybos tinklo parduotuvės 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.