„Tvarus verslas mums yra nesibaigiantis mokymosi procesas, kurio metu nuolat susiduriame su naujais iššūkiais ir galimybėmis. Kai kurie mūsų pasirinkti keliai šiame kontekste yra sunkūs, o užsibrėžtiems tikslams pasiekti dažnai prireikia daugiau laiko nei iš pradžių planuota. Nepaisant to, mes mielai imamės šių iššūkių. Juk inovacijos ir augimas pasiteisina tik tuomet, jei ilgainiui suderinami ekologiniai, socialiniai ir ekonominiai verslumo aspektai“, – pristatydamas 2022 m. tvarumo ataskaitą teigė Timas Bergeris, „Eckes-Granini Group“ generalinis direktorius.

Pasak jo, įmonių grupė, kaip ir dauguma verslų, susiduria su įtempta padėtimi žaliavų sektoriuje, tiekimo grandinės sunkumais bei smarkiai išaugusiomis transporto bei logistikos sąnaudomis, tačiau tvaraus verslo tikslai nėra atidedami geresniems laikams: „Tvarumas mums nėra tendencija, kuria sekame, kai tik užsimanome – tai neatsiejama mūsų, kaip šeimos verslo, dalis nuo pat jo sukūrimo 1857 m.“

Aplinkai ir vartotojams draugiški produktai

2021 m. pabaigoje paskelbtoje visos įmonių grupės tvarumo ataskaitoje buvo numatyti tikslai šešiose pagrindinėse „Eckes-Granini Group“ veiklos srityse: tvarios sultys, pakuotės, klimato apsauga, mityba, socialinė atsakomybė ir darbuotojai. Šių metų gruodį pažangos ataskaitoje pažymėti svarbiausi pasiekimai visose srityse.

Įgyvendinant numatytą gaminių pakuočių (PET ir stiklo butelių, kamštelių) svorio mažinimą 10 proc., įmonių grupė šiemet pristatė kelis naujus produktus, padėjusius sumažinti naudojamas pakuotes – koncentruotas sultis mažose pakuotėse „granini JUiCE ME UP!“ ir „hohes C Bio Essence“.

Planuojama, kad „Eckes-Granini Group“ ir toliau mažins pakuočių svorį, taip pat iki 2030 m. pereis prie 100 proc. perdirbto PET (r-PET) plastiko butelių.

Mažinamas ir pridėtinio cukraus kiekis vaisių gėrimuose ir nektaruose. Šiemet skirtingose Europos šalyse pristatyti nauji produktai su mažesniu cukraus kiekiu, taip pat papildytas sveikesnių gėrimų krepšelis – tarp jų ir Baltijos šalyse pristatyti vieno gurkšnio „granini“ kokteiliai („health shotai“).

„Pastebime, kad nepaisant įtemptos geopolitinės situacijos ir energetinės krizės, sveikata vartotojams išlieka vienu pagrindinių rūpestį keliančių dalykų. Lietuvos pirkėjai šaltuoju metų laiku ne tik noriai lepinasi citrusiniais vaisiais, bet ir ieško kitų būdų papildyti vitamino C atsargas, palengvinti peršalimo ligų simptomus. Šiuos vartotojų poreikius puikiai atliepia „granini“ vieno gurkšnio kokteiliai su imbieru ir ciberžole, sukurti tik iš ekologiškų vaisių sulčių“, – sako didžiausios Lietuvoje sulčių, nektarų ir vaisių gėrimų gamintojos „Eckes-Granini Baltic“ vadovas Marius Gudauskas.

Mažinti poveikį aplinkai

Itin svarbus įmonių grupės tikslas – mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį savo veikloje. 2022 m., palyginti su 2019 m. duomenimis, ŠESD pavyko sumažinti 6 proc. tiesioginėje veikloje (pagal ŠESD protokolo (GHG Protocol) klasifikavimo 1 ir 2 vertinimo sritis) bei 12 proc. netiesioginėje (pagal minėto protokolo 3 vertinimo sritį) veikloje kiekvienam produkcijos litrui. Iš viso siekiama iki 2030 m. sumažinti ŠESD atitinkamai 95 proc. ir 50 proc.

Su klimato kaita kovojama ir Lietuvoje – „Eckes-Granini Baltic“ nuo 2021 m. pradžios veikia kaip klimatui neutrali bendrovė.

Ne ką mažiau įmonių grupei svarbūs socialinės atsakomybės projektai bei dėmesys darbuotojams. „Eckes-Granini Group“ palaikoma tarptautinė labdaros iniciatyva „Team Rynkeby“ šiemet surinko rekordinę 10,4 mln. eurų paramą onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Antrus metus iš eilės prie iniciatyvos prisijungė ir lietuvis Marius Žižliauskas, „Eckes-Granini Baltic“ logistikos vadovas, rinkęs paramą ir mynęs dviračiu iki Paryžiaus kartu su daugiau nei 2 tūkst. dalyvių.

„Prisidėti prie visuomenės ir bendruomenės gerovės turėtų būti kiekvieno verslo pareiga. Džiugu, kai į įmonės vykdomas iniciatyvas noriai įsitraukia ir darbuotojai, nelikdami abejingi nei bendruomenei, nei aplinkai, kurioje veikiame. Tai, kad įmonės plėtojamos tvarumo gairės yra itin aktuali tema, rodo ir antrus metus iš eilės rengtos Tvarumo dienos lankomumas – tądien organizuotose veiklose dalyvavo net 96 proc. įmonės darbuotojų“, – sako M. Gudauskas.