„Itin vertiname nevyriausybinių šalies organizacijų įdedamas pastangas į kasdienę vaikų dienos centrų priežiūrą ir vaikams rodomą rūpestį. Tai užtikrina, kad socialiai pažeidžiamiausi šalies vaikai gautų taip reikiamą pagalbą. Nepaisant to, kad dėmesį vaikų dienos centrams mums padeda rodyti ištisus metus vykstantis taromatų projektas, kurio metu šalies gyventojai aukoja už depozitą sumą, o mes ją padvigubiname, Kalėdų proga nusprendėme vaikus nustebinti papildomai.

Suprantame, kad ne visi mažamečiai ir paaugliai turi prieigą prie modernių informacinių technologijų priemonių, todėl per šias šventes vaikų dienos centrams įteikėme 30 stacionarių kompiuterių komplektų. Tikimės, kad ši dovana prašviesins sunkiausiai besiverčiančių šalies vaikų kasdienybę ir padės vaikų dienos centrams užtikrinti jų gerovę“, – teigia „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Ši „Lidl Lietuva“ iniciatyva – dvigubai socialiai atsakingas žingsnis. Dovanojamais kompiuteriais iki šiol naudojosi „Lidl Lietuva“ darbuotojai, tačiau bendrovėje kompiuteriai yra periodiškai atnaujinami. Šiemet buvo nuspręsta, kad kompiuteriai turi atitekti tiems, kam jie pravers labiausiai. Artėjančių švenčių proga prekybos tinklas nusprendė juos padovanoti Maltos ordino pagalbos tarnybai, Lietuvos „Caritui“ ir „Gelbėkit vaikus“ organizacijoms. Kiekvienai iš organizacijų „Lidl Lietuva“ perdavė po 10 puikiai veikiančių kompiuterio korpusų, kuriuos papildė visiškai naujais kompiuterių priedais – monitoriais, „Microsoft“ operacine sistema „Windows“, pelėmis ir klaviatūromis.

Ne tik pramoga – bet ir mokymosi priemonė

Anot „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės Rasos Dičpetrienės, kiekvienas organizacijos prižiūrimas vaikų dienos centras yra tarsi didelė, maždaug 20 asmenų, šeima. Jos teigimu, gausios šeimos buityje kiekvieną savaitę kažkas genda, kažką reikia nuolat atnaujinti.

Taromatų projektas

„Su šiais iššūkiais susiduria ir mūsų organizacija, kuruojanti 49 vaikų dienos centrus Lietuvoje. Todėl sužiūrėti, kad vaikai turėtų naujausias įmanomas priemones kiekviename mieste ar gyvenvietėje esančiuose vaikų dienos centruose – didelis iššūkis. Džiaugiamės, kad per šias šventes „Lidl Lietuva“ nusprendė pradžiuginti vaikus moderniomis priemonėmis, kurios pasitarnaus ne tik jų laisvalaikio metu, bet ir padės mokytis nuotoliniu būdu“, – sako R. Dičpetrienė.

Jos teigimu, kompiuterio svarba mokyklinio amžiaus vaiko gyvenime – milžiniška. Tai organizacija suprato kai užsidarius ugdymo įstaigoms vaikai nebegalėjo eiti į mokyklas ir turėjo mokytis iš savo namų.

„Kompiuteris jau seniai nėra tik pramoga ar įnoris – tai yra svarbi mokymosi ir bendravimo priemonė. Pirmiausia jos keliaus į Akmenės ir Utenos vaikų dienos centrus, nes jų lankytojams kompiuterio labai trūksta. Taip pat po kompiuterį gaus ir viena gausi mūsų globojama šeimyna bei itin sunkiai gyvenanti daugiavaikė šeima, likusių kompiuterių paskirstymą nuspręsime artimiausiu metu“, – sako „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė.

Padės prisitaikyti prie iššūkių

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovas Gražvydas Pavalkis pasakoja, kad organizacija yra itin dėkinga už šią netikėtą kalėdinę dovaną, kuri pandemijos akivaizdoje – itin naudinga.

„Nemaža dalis mūsų vaikų dienos centrus lankančių vaikų yra iš socialiai pažeidžiamų šeimų, todėl kai kurie jų savo namuose kompiuterių neturi. Jau praėjusiais metais kvietėme šiuos vaikus į vaikų dienos centrus ir pritaikėme savo kompiuterius nuotoliniam mokymuisi. Su „Lidl Lietuva“ pagalba šiemet, prireikus, tokį sprendimą galėsime pasiūlyti dar didesniam vaikų skaičiui“, – sako G. Pavalkis.

Jis pratęsia, kad ši dovana taip pat pravers ir vaikų dienos centrų darbuotojams nuotoliniu būdu komunikuojant su vaikais.

„Neretai nutinka atvejų, kai vaikai dėl ligos ar kitokių priežasčių negali fiziškai apsilankyti centruose, todėl mūsų darbuotojai su jais susiskambina nuotoliniu būdu, padeda ruošti namų darbus, bendrauja ir išklauso vaikus. Galima sakyti, kad vaikų dienos centrai kaip ir daugybė kitų sektorių prisitaikė prie pandemijos keliamų iššūkių, o „Lidl Lietuva“ kompiuteriai padės jų išvengti dar efektyviau“, – teigia Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovas.

Socialinio projekto metu surinkta per 265 tūkst. eurų

Taip pat prekybos tinklas jau ketverius metus vykdo socialinį projektą „Už saugią aplinką mūsų vaikams“. Jo metu „Lidl Lietuva“ taromatais besinaudojantys pirkėjai turi galimybę vaikų dienos centrams paaukoti už depozitą gaunamą sumą.

Lidl

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

Per pirmuosius projekto metus vaikams buvo paaukota 41 878 eurai, o per antruosius – 59 002 eurai. Pernai vaikų dienos centrams skirta suma buvo dar didesnė ir siekė net 75 873 eurus, o šiemet buvo surinkta rekordinė suma, siekianti 88 620 eurų. Iš viso kartu su pirkėjais prekybos tinklas vaikų dienos centrams paaukojo jau daugiau kaip 265 tūkst. eurų.

Organizacijos šias lėšas panaudojo būtiniausioms reikmėms: nuo gyvybiškai svarbių remonto darbų iki savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymo ir kt.