Tuo įsitikinęs grūdų augintojų kooperatyvas „Šiaurės aruodai“, už KPP ir savo lėšas pasistatęs modernų grūdų elevatorių, žengia į perdirbimą – jam skirta 3 mln. Eur siekianti parama ankštinių ir baltyminių augalų perdirbimui.

Šis žemės ūkio kooperatyvas, vienijantis 41 narį, nuosekliai žengė į gamybą – pajutę didžiulę elevatoriaus naudą kooperatyvo nariai, auginantys javus, rapsus, ankštines kultūras, ėmė planuoti gamybą.

Pasak kooperatyvo valdybos pirmininko Aurimo Garlausko, pasinaudojus parama pastatytas grūdų elevatorius padeda nariams susitvarkyti su užauginta produkcija. Parama ūkininkams buvo didelis žingsnis į priekį ir teisingas evoliucijos kelias kooperatyvui, kaip organizacijai, toliau žengti į užaugintos produkcijos perdirbimą.

„Kas iš to? Pirma – ūkininkams tai bus kaip investicija su grąža ateityje, kas leis lengviau išgyventi kainų nepastovumą. Antra – perdirbsime ankštines kultūras, kurių auginimas didės norint įgyvendinti Žaliąjį kursą, taigi pagerinę sėjomainas išspręsime realizacijos problemą“, - teigia A. Garlauskas.

Kreiptis paramos ankštinių ir baltyminių augalų perdirbimui ir pretenduoti į 5 mln. Eur paramą vienam projektui galima nuo 2022 m., kai pirmuoju kvietimu ankštinių ir baltyminių augalų perdirbimui buvo skirta 10 mln. Eur, o antruoju kvietimu – 15,9 mln. Eur. Taip pat planuojamas paraiškų priėmimas ir 2023 m. gegužės ir birželio mėnesiais, tam iš viso numatyta skirti apie 30 mln. Eur.

„Susijungę ūkininkai gali konsoliduoti savo produkciją, rinkoje tokia produkcija jau daug įdomesnė kiekio prasme. Labai svarbus veiksnys – vadybos pagalba ūkininkams pirkimų pardavimo ir parduodamos produkcijos kokybės suvaldymo klausimais. Ūkininkas, būdamas kooperatyve, dirba vieno langelio principu, visos vadybinės paslaugos yra vienoje vietoje – kooperatyve. Jeigu ūkininkas nori grąžos, stabilesnių kainų iš kooperatyvo ateityje, tai kooperacija yra vienas iš tų įrankių“, - teigia kooperatyvo atstovas.

Baltyminiai augalai yra svarbi pašarų gamybos sektoriaus tiekimo grandinės dalis. Šio sektoriaus susitraukimas gali lemti visišką vietinių kombinuotųjų pašarų gamintojų priklausomybę nuo importo iš trečiųjų šalių.

Lietuvoje 2022 m. deklaruoti baltyminių augalų bei jų mišinių (neskaitant mišinių, kuriuose baltyminiai žoliniai augalai yra vyraujantys) plotai siekė 7 proc. visų deklaruotų plotų.

„Kooperatyvas „Šiaurės aruodai“ jau ne sykį įrodė kooperacijos naudą. Bendras darbas gali lemti ūkininkavimo sėkmę, „Šiaurės aruodai“, išdrįsę imtis išties didelio projekto – grūdų elevatoriaus – o dabar žengiantys į perdirbimą, yra puikus pavyzdys, kad susivienijus galima nuveikti kur kas daugiau nei pavieniui“, - sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.