Energetikos viceministrė Inga Žilienė ir KN generalinis direktorius Darius Šilenskis pasirašė Energijos sutaupymo susitarimą, kuriame įvardijamos konkrečios energijos efektyvumą gerinančios priemonės ir terminai. Įmonė diegs naujas taupymo priemones savo infrastruktūroje – Klaipėdos ir Subačiaus naftos terminaluose, SGD terminalo krantinėje.

„Sektoriuje dirbanti įmonė rimtai įvertino savo galimybes efektyviau naudoti energiją ir rado tinkamus sprendimus, kurie ne tik efektyvins veiklą, bet ir mažins veiklos išlaidas bei bus draugiškesni aplinkai,“ – sako energetikos viceministrė Inga Žilienė.

Siekdama energijos taupymo tikslų, KN planuoja ir toliau optimizuoti terminalų veiklą, atnaujinti apšvietimo įrangą, diegti siurblių dažnio keitiklius, geriau izoliuoti karštus paviršius technologiniuose procesuose, užtikrinant efektyvesnį gamtinių dujų ir elektros energijos vartojimą krovos procesuose, mažinant sunaudojamus dujų kiekius utilizuojant naftos produktų garus, taip pat diegiant saulės energijos sprendimus terminalų veikloje.

„Jau ne pirmus metus KN orientuojasi į energetinio efektyvumo didinimą - siekiame, kad būtų naudojamas optimaliausias energijos išteklių kiekis kiekviename krovos procesų etape. Norėdami sutaupyti dar daugiau energijos kasdienėje veikloje, prioritetą teikiame detaliai procesų analizei ir, esant pagrindimui, automatizavimo sprendimams, kurie prisideda tiek prie efektyvesnio energijos naudojimo, tiek prie veiklos efektyvumo didinimo“, – sako KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

Dvišaliame susitarime taip pat įtvirtinta, kad SGD terminalo laivui-saugyklai perėjus KN nuosavybėn, bus peržiūrimi energijos taupymo tikslai, įtraukiant ir papildomas energetinio efektyvumo priemones SGD terminale.

Energetikos ministerija iki šių metų pabaigos planuoja sudaryti 29 energijos sutaupymo susitarimus su didžiausiomis valstybės valdomomis įmonėmis, tokiomis kaip: VĮ Ignalinos atominė elektrinė, AB Lietuvos pašto įmonių grupė, AB „Kelių priežiūra“, VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, VĮ Lietuvos oro uostai, VĮ Turto bankas, VĮ Registrų centras ir kitos.

Siekiama iki 2030 m. sutaupyti apie 2 TWh galutinės energijos, o tai atitinka beveik 17 % per metus Lietuvoje suvartojamos elektros energijos (palyginimui per 2021 m. Lietuvoje suvartota apie 12 TWh elektros energijos).