Kai 2014 metais buvo atidarytas pirmasis šeimos restoranas „Jurgis ir drakonas“, kalbėti apie tvarumą ir darnaus vystymosi tikslus dar nebuvo nei labai madinga, nei aktualu.

„Vis dėlto nuo pirmųjų žingsnių, galvojome apie savo verslą kaip apie galimybę tapti bendruomenės ir šalies dalimi, prisidėti prie jos gerovės, — pasakojo O. Bložienė. — Mano sesuo Beata su vyru Tomu grįžo iš Anglijos gyventi į Lietuvą ir turėjo svajonę atidaryti tokius restoranus kur svečiai jaustųsi laukiami ir galėtų skanauti kokybiško maisto, tuo pačiu sukurti skaidrų ir šiuolaikišką verslą, kuris ne tik būtų mylimas mūsų klientų, bet taptų indėliu į mūsų visų gerovę.“

Mokesčiai — investicija į valstybės ateitį

Aštuonių restoranų tinklą valdanti įmonė UAB „Burokėlis ir krapas“ — yra vieni daugiausiai mokesčių valstybėje sumokančių restoranų maitinimo sektoriuje Lietuvoje.

„Skaidri atlygio ir apskaitos politika reiškia visas teisinės valstybės socialines garantijas restoranų darbuotojams, o tai didina jų saugumo jausmą, pasitikėjimą įmone ir šalies sistema apskritai, — pasakojo O. Bložienė. — Jausdamasis saugus ir žinodamas, kad dalyvauja skaidrioje veikloje, darbuotojas yra labiau įsitraukęs, motyvuotas ir įgalintas priimti sprendimus, veikti ir prisiimti atsakomybę.“

Jurgis ir drakonas

O. Bložienė pabrėžia, kad skaidri mokesčių politika ir sumokėti mokesčiai valstybei yra reikšminga investiciją į ateitį.

„Į sumokėtus mokesčius žvelgiu kaip į kuriamą galimybę savo bei darbuotojų vaikams. Tai galimybė gauti geresnį išsilavinimą, labiau prieinamas medicinos paslaugas, patogesnę miestų infrastruktūrą — galėčiau tęsti be pabaigos, — teigė O.Bložienė. — Sutinku, kad mokestinis krūvis restoranams tikrai nėra mažas, jį pakelti nelengva. Bet tikiu, kad toks svarus indėlis į valstybės biudžetą yra labai prasmingas.“

Pasak O. Bložienės, restoranų verslo sėkmė tampriai susijusi su žmonėmis ir bendruomene. Todėl restoranuose „Jurgis ir drakonas“ bei „Brooklyn Brothers“ visuomet siekiama ne tik kuo glaudesnio ryšio su klientu, bet ir didelis dėmesys skiriamas darbuotojų gerovei bei pasitenkinimui.

Jurgis ir drakonas

„Siekiame prisidėti prie kokybiško jaunų žmonių ugdymo, lyčių lygybės skatinimo. Mums svarbu sukurti darbo vietas, kuriose kiekvienas jaustųsi oriai ir vertinamas. Didelį dėmesį skiriame atsakingam išteklių naudojimui, — tvirtino O. Bložienė. — Nes tiktai toks verslas, kuris padeda spręsti platų spektrą svarbių socialinių ir visuomeninių problemų, gali vadinti save tvariu ir galvoti apie ateitį. Tvarumą galima diegti visuose žingsniuose: produktų atrankoje, maisto gamyboje, telkiant komandą ir pristatant mūsų produkciją svečiui.“

Skatina mokytis visą gyvenimą

Restoranų versle daug jaunų darbuotojų, kurie nori derinti darbą su mokslu. O. Bložienė teigia, kad jos darbuotojai visada žino, kad tobulėjimui ir mokymuisi teikiama pirmenybė — ne tik greta darbo, bet ir profesinėje srityje.

Jurgis ir drakonas

„Mums svarbu, kad mūsų darbuotojai turėtų kuo didesnes galimybes lavintis ir mokytis, todėl visiems sudarome progą dirbti lanksčiai. Tiems, kurie studijuoja, siūlome prisitaikyti darbo grafiką, — pasakojo O. Bložienė. — Taip pat norime, kad mūsų darbuotojai galėtų tobulėti, nuolat organizuojame profesinius ir kvalifikacinius mokymus įmonės viduje.“

„Mūsų veiklos istorijoje turime realių pavyzdžiai, kaip padavėjas po laiptelį kyla savo karjeros laiptais ir tampa puikiu, veikliu, žingeidžiu, motyvuotu restorano vadovu. Mums svarbu suteikti progą darbuotojui stiebtis ir kilti“, — tikino O. Bložienė.

Restoranas — lyg didelė šeima

O. Bložienė įsitikinusi, kad kiekvienas gali prisidėti prie pakantesnės, tolerantiškesnės ir turtingesnės visuomenės kūrimo.

„Mūsų įmonė glaudžiai bendradarbiauja su Caritu, SOPA – organizacija padedančia įsidarbinti žmonėms su negalia, esame Įvairovės chartijos ambasadoriai. Nuostabu matyti, kaip kartu su profesinėmis žiniomis auga sudėtingomis sąlygomis gyvenusių žmonių pasitikėjimas ir mezgasi šilti, draugiški kolegų santykiai. Geriausias jausmas yra dovanoti žmogui naują šansą, dar vieną progą“, — tvirtino O. Bložienė.

Jurgis ir drakonas

Įmonės vadovė teigia, kad darbuotojams nuolatos primenama, jog visų teisės ir galimybės yra lygios, — nepaisant jo užimamos padėties įmonėje, išsilavinimo, patirties, lyties ar kalbos, kuria jis kalba.
„Manau, kad labai svarbus suprasti vieniems kitus, suvokti, su kokiomis problemomis susiduria kolega. Tuomet kolektyve tvyro kitoks ryšys, užsimezga didesnis bendradarbiavimas. Todėl visi darbuotojai skatinami padirbėti kolegos darbo vietoje, pavyzdžiui, personalo vadybininkas išbando darbo virtuvėje ypatumus“, — pasakojo O. Bložienė.

Odeta įsitikinusi, kad šeimos restoranų verslas turi augti, keistis ir prisitaikyti prie besikeičiančio pasaulio: „Neabejoju, kad Lietuvoje visuomenė jau subrendo ir nori matyti modernų, skaidrų ir inovatyvų verslą kuriuo gali pasitikėti“.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.