„Devbridge“ įmonę Čikagoje 2008 metais įkūrė lietuviai, kurie nepabijojo krizės metais išsikelti ambicingus tikslus – kurti pažangiausią programinę įrangą, kuri padėtų sėkmingai augti įvairiausioms JAV kompanijoms, industrijoms ir verslo organizacijoms.

Ilgainiui tikslas buvo ne tik sparčiai įgyvendintas, tačiau išliko nepakitęs iki šių dienų, o 2011 metais iš Amerikos į Kauną sugrįžus vienam iš kompanijos įkūrėjų, buvo nuspręsta įsteigti pirmąjį įmonės padalinį Lietuvoje. Vienas iš pirmųjų „Devbridge“ darbuotojų tapo tuo metu solidžią programuotojo patirtį sukaupęs, dabartinis kompanijos viceprezidentas Viktoras Gurgždys, kuris įmonėje ne tik programavo, bet ir ėmėsi burti komandą.

Nuo programuotojo iki viceprezidento

„Pradėjome dirbti vos keli programuotojai. Tuo metu naktimis rašėme kodą vienai didžiausių šriftus kuriančių pasaulinių platformų. Pirmasis projektas buvo sėkmingas ir labai greitai pradėjo augti mūsų darbų apimtys. Tad teko rūpintis ne tik naujais projektais, bet ir galvoti, kaip pritraukti naujus darbuotojus, kurių rinkoje nebuvo itin daug“, – prisimena įmonės vadovas.

Supratę, kad nėra kas galėtų skubiai paruošti trūkstamų kompetencijų programuotojų, V. Gurgždys su ilgamečiu įmonės darbuotoju, taip pat sugrįžusiu iš JAV, ėmėsi dėstyti Kauno Technologijos universitete ir neformaliame modulyje mokyti „Frond-End“ programavimo.

„Tuo metu mums stipriai trūko darbuotojų, tačiau ši sritis nebuvo tokia populiari Lietuvoje, tad neliko nieko kito, kaip tik patiems eiti ir mokyti „Front-End“. KTU buvau baigęs ir bakalauro ir magistrantūros studijas, tad užmezgiau su savo alma mater dar glaudesnius ryšius, pradėjau dėstyti praktinio programinės įrangos kūrimo modulį ir vadovauti bakalauro darbų programuotojų baigiamiesiems darbams“, – teigė V. Gurgždys.

Įgiję žinių universitete, talentingiausi studentai noriai prisijungdavo prie tuo metu augančio „Devbridge“ kolektyvo. Taip gimė idėja įkurti savo akademiją ir patiems auginti talentus.

„2014 metais įkūrėme nemokamą „Sourcery“ akademiją, skirtą visiems, norintiems tobulinti savo įgūdžius, pasiruošti karjerai IT srityje ar net keisti profesiją. Apie mūsų akademijos profesionalumą šiandien ypač teigiamai atsiliepia jas baigusieji, tad netrūksta ir norinčiųjų į jas patekti. Į mūsų programuotojų ir testuotojų akademijas kasmet pretenduoja po kelis šimtus dalyvių, vis labiau vertinamas jos turinys, nes padeda įgyti ne tik specifinių ar techninių žinių, bet išmoko dirbti komandose prie tikrų projektų“, – pasakojo „Devbridge“ vadovas.

Siekia įgyvendinti pokytį ir būti pavyzdžiu

V. Gurgždys šiandien vadovauja daugiau nei 400 JAV programavimo paslaugų įmonės darbuotojų Lietuvoje ir yra vienas iš idėjinių lyderių, siekiančių įgyvendinti pokytį šalies švietimo sistemoje bei užtikrinti kokybišką kūrybinių technologijų pamokų prieinamumą visiems Lietuvos vaikams.

„Devbridge“ įmonės viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys

„Siekiame įtikinti mokyklas ir švietimo sistemą, kad informatikos pamokos reikalingos nuo pirmosios klasės. Tai padaryti pavyko jau su keliomis mokyklomis. Statistika rodo, kad mergaitėms ir berniukams augant, didesnis pastarųjų skaičius domisi informatika, tačiau 7–8 m. amžiaus grupes sudaro po 50 proc. berniukų ir mergaičių. Vadinasi, įvairūs stereotipai vis dar gajūs. Kai vaikas mažas, jis daro tai, kas jam patinka, jam augant stereotipai koreguoja jo veiksmus. Neigti šiuos stereotipus ir didinti mergaičių bei moterų įsitraukimą į informatikos sritį – vienas iš mūsų socialinių tikslų“, – dėstė V. Gurgždys.

Liepalotų kaime (Šakiai) gimęs ir augęs „Devbridge“ vadovas siekia sudaryti galimybes visiems jaunuoliams mokytis informatikos, auginti jų domėjimąsi ir stojančiųjų į šią specialybę skaičių, dėl šios priežasties 2017 m. rugsėjį atsirado pirmoji Lietuvoje nemokama kūrybinių technologijų akademija „Sourcery for Kids“, pakvietusi mokytis programavimo 7–12 m vaikus. Neatsitiktinai akademija savo veiklą pirmiausiai vykdyti pradėjo ne tik Kaune, kur buvo įsikūrusi įmonė, bet ir gimtajame Šakių krašte.

Grąžino indėlį Lietuvai ir gimtajam kraštui

V. Gurgždys neslepia, kad įkurtos akademijos Lietuvoje, tai ne tik įmonės įkūrėjų, likusių gyventi Amerikoje padėka savo šaliai ir noras prisidėti prie jos gerovės, tačiau ir jo paties asmeninė duoklė Liepalotams, iš kurio pats yra kilęs. Taip pat ypatingas noras padėkoti Liepalotų pagrindinės mokyklos mokytojai Ritai Kupstaitienei, kuri jį mokė dar pradinėje mokykloje, o vėliau dėstė ir fizikos, ir informatikos disciplinas. Būtent įkvepianti mokytojos asmenybė bei nenuobodžios informatikos pamokos vėliau paskatino rinktis programavimo studijas bei įkvėpė įkurti nemokamą kūrybinių technologijų „Sourcery for Kids“ akademiją vaikams.

2018 m. kovą prie iniciatyvos prisijungus Kazickų šeimos fondui, ši partnerystė atvėrė galimybę akademijoje mokytis dar daugiau vaikų ir iš socialiai remtinų šeimų. „Devbridge“ įkurtoje nemokamoje kūrybinių technologijų „Sourcery for Kids“ akademijoje šiandien mokosi 516 vaikų iš tokių šalies miestų, kaip Klaipėda, Kaunas, Šakiai, Plungė, Raseiniai, Pasvalys ir Alytus. Akademijoje vaikai atranda kūrybinių technologijų pasaulį, ugdo logiką, kūrybišką mąstymą ir lavina įgūdžius, reikalingus sėkmingam darbui tokiose technologijų industrijose kaip dizainas, 3D, animacija, virtuali realybė, žaidimų kūrimas. Per pastaruosius penkerius metus į „Sourcery“ akademijų programas iš viso „Devbridge“ jau yra investavusi daugiau nei 1,3 mln. eurų.

„Devbridge“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys yra įsitikinęs, kad įmonės socialinis indėlis ir atsakomybės šiandien neturi apsiriboti tik organizacija ir jos darbuotojais. Ypač svarbus organizacijos vaidmuo socialinėje aplinkoje – indėlis į bendruomenę, kurioje veikia organizacija, nes tik taip galima įgyvendinti pokytį.

„Pokyčiai yra būtini ne tik norint pritraukti naujas investicijas į Lietuvą, bet ir išnaudoti šalies potencialą patiems užsiauginti IT talentus. Mūsų inžinieriai jau dabar kuria sprendimus pasaulinio lygio kompanijoms, tačiau akivaizdus jų trūkumas dar ilgai gali versti sukti galvą, kaip šį skirtumą reikės kompensuoti“, – pataria akademijos iniciatyvos autorius.

Iniciatyvą įvertino ir Prezidentė

Tiek Kauno miestas, tiek Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įvertino įmonės investicijas ir prasmingą veiklą ugdant vaikus. Už šią iniciatyvą, užtikrinančią prasmingą užimtumą šimtams šalies vaikų, ji apdovanojo V. Gurgždį ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė įvertino įmonės investicijas ir prasmingą veiklą ugdant vaikus

„Džiaugiuosi matydamas, kad vis daugiau verslų apie tai kalba. Taip pat pavieniai miestai jau pradeda šių pamokų integravimą į formalųjį švietimą. Prieš 4 metus, dirbdami su „bit&Byte“ bei Kazickų šeimos fondu aktyviai investavome tiek į neformalųjį vaikų ugdymą, tiek į studentus, tiek ir į savo specialybę norinčius keisti suaugusiuosius. Dabar panašių privačių iniciatyvų vis daugėja, o ir daugiau verslų mato tas pačias problemas bei prisideda prie mūsų jas sprendžiant. Pokytis tik taip ir gali būti įgyvendintas“, – įsitikinęs „Devbridge“ direktorius.

Šiais metais nuo rugsėjo 1–os dienos kartu su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais bei Švietimo pažangos centru „Devbridge“ inicijavo projektą, kuris įtraukė 26–ias inovatyvias sostinės mokyklas, kuriose pradinukams šiuo metu yra dėstomi informatikos ir technologijų pagrindai.

Anot V. Gurgždžio, didesnis proveržis būtų įmanomas tik sparčiai įgyvendinant pokytį šalies švietimo sistemoje bei užtikrinant kokybišką kūrybinių technologijų pamokų prieinamumą visiems Lietuvos vaikams.

Publikuotas straipsnis yra parengtas įmonės ar organizacijos, kuri pateko į „Atsakingo‌ ‌požiūrio“‌ ‌apdovanojimus.

Šaltinis
Temos
Atsakingo požiūrio apdovanojimai
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)