Apie įdomias technologines naujoves maisto pramonėje pasakoja Trakų švietimo centro, įgyvendinančio projekto „Klimatosūkis“ iniciatyvą ,,Edukacija tvariam pasauliui“, atstovė Danutė Vizmanaitė.

„Nors kurį laiką stebima tendencija, kai vis labiau atsigręžiama į tvarų mitybos racioną, mėsos paklausa pasaulyje vis dar auga. Gyvulinės kilmės produktų vartojimas labiausiai auga didžiosiose šalyse, čia gyvulininkystės ūkiai okupuoja vis daugiau žemės plotų, gyvuliams išauginti reikia skirti vis daugiau žemės resursų,“ – sako D. Vizmantaitė.

Gyvulininkystės sektorius klimatą šildo ne ką mažiau nei iškastinis kuras

Auginamos didžiulės bandos gyvulių, ypač karvių ir avių, į atmosferą išskiria didžiulius kiekius metano dujų, kurios turi net 34 kartus labiau spartina klimatą kaitą, nei visur linksniuojamos CO2 dujos. Mėsos pramonei reikia plėsti gyvulininkystės ūkių teritorijas ir tam aukojami dideli miškų plotai – šie tiesiog iškertami. Ekosistemos, kadaise sugerdavusios milijonus tonų CO2, vis labiau nyksta bei mažina gamtos galimybes pačiai susitvarkyti su CO2 kiekiu atmosferoje.

Nors svarbiausias veiksnys, generuojantis CO2 išmetimus vis dar išlieka iškastinio kuro naudojimas, neabejojama, kad siekiant pažaboti pasaulinį atšilimą ir sumažinti išmetimus iki priešindustrinio lygio, būtina keisti būdus, kuriais naudojame žemės išteklius, taikyti inovacijas gyvulininkystės sektoriuje.

„Vienas iš tvariausių ir ilgalaikių sprendimų, kovai su klimato kaita – pokyčiai mūsų mityboje“, – pabrėžia D. Vizmanaitė.

Neįtikėtina maisto pramonės inovacija – baltymai iš CO2 emisijų

Žmonėms sąmoningiau renkantis, ką jie valgo ir vartoja, vis labiau auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Visuomenė siekia ne tik rinktis sveikesnius produktus, tačiau ir sumažinti priklausomybę nuo aplinką teršiančių industrijų.

Kompanijos „NovoNutrients“ sukurta inovacija įgalino CO2 emisiją paversti į baltyminius produktus, skirtus tiek žmonėms tiek gyvūnams.

„Tai keičia maisto pramonės poveikį keliais lygmenimis: sumažinamas CO2 kiekis atmosferoje ir sumažinama priklausomybė nuo tradicinių mėsos ir žuvies produktų, pasiūlant tvarius baltymus“, – pasakojo D. Vizmanaitė.

Nauja sistema neutralizuoja maisto pramonės atliekų dujose randamą CO2 ir veikiant natūraliems mikroorganizmams bei pritaikius industrines biotechnologijas sukuria pilnaverčių baltymų miltus. Šiuose miltuose randamos visos aminorūgštys, esančios ir mėsoje. Kompanijos viešai skelbiamoje informacijoje minima, kad šis produktas – be GMO. Inovacija gali neutralizuoti didelius kiekius maisto pramonės išmetamo CO2, bei prisidėti prie socialinių problemų sprendimo, pavyzdžiui bado mažinimo. Pagaminti baltyminiai miltai gali būti naudojami tiek žmonių, tiek gyvūnų mitybos racionuose.

Siekia išplėsti produktų pasiūlą

„NovoNutrients“ savo veikloje siekia sumažinti ir jūrinio maisto industrijos išskiriamo CO2 kiekius, tiekiant tvarius baltymus jūrinio maisto auginimui. Kompanija neseniai pradėjo licenzijavimo procedūras, kad galėtų baltymų kompanijoms tiekti augalinės kilmės mėsą (skirtą vartoti žmonėms), multi-ingridientus gyvulių pašarui bei mėsą, išaugintą iš gyvūnų ląstelių.

Edukacinė medžiaga apie klimato kaitą parengta VšĮ “Trakų švietimo centras”, įgyvendinant projekto „Klimatosūkis“ iniciatyvą ,,Edukacija tvariam pasauliui”. Projektas vykdomas 8 Vidurio ir Rytų Europos nevyriausybinių organizacijų, siekia didinti visuomenės sąmoningumą klimato kaitos tema.