Išaugusios energetikos kainos, geopolitinės įtampos su Kinija ir kaimyninėmis Rytų valstybėmis, tiesiogiai paveikiančios Lietuvos verslus, žaliavų tiekimo trikdžiai – naujų iššūkių lavina verslą užgriuvo dar nespėjus atsitokėti nuo pandemijos sukeltų krizių. Lietuvos verslo forumo organizatorius, „Confinn“ vadovas Dainius Baltrušaitis sako neabejojantis, kad įvairių sričių ekspertams ir verslo dalyviams galimybė bendrai kelti rūpimus klausimus, diskutuoti ir ieškoti sprendimų – daug efektyviau nei bandyti visus iššūkius įveikti savarankiškai.

„Ankstesnių metų patirtis parodė, kad verslui svarbus palaikymas, galimybė įvertinti, ar jų pasirinktos strategijos yra teisingos, suprasti silpnąsias vietas ir atrasti būdus jas stiprinti. Lietuvos verslo forumas – būtinas ir ypač vertingas įrankis, padedantis auginti valstybės verslo sektorių“, – sako D. Baltrušaitis.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius šiuo metu didžiausiais iššūkiais šalies verslui įvardija energetikos ir žaliavų kainų šuolį bei tarptautinės politikos problemas. „Energetikos kainos išaugo nuo 5 iki 10 kartų, tai paliečia visus ir verčia judėti žaliosios ekonomikos kryptimi. Kita problema Lietuvos verslui – žaliavų tiekimo trikdžiai.

 Vidmantas Janulevičius

Dar vienas didelis iššūkis – didėjanti takoskyra. Pasaulis padalintas į dvi dalis, o riba baigiasi ties Lietuva. Už Lietuvos į Rytus besidriekiančiose šalyse stoja vystymasis, silpnėja demokratija. Verslui tai ypač opūs klausimai, reikia peržiūrėti visą verslo atvirų rinkų koncepciją ir iš naujo įvertinti investavimo rizikas. Šiandien Lietuvos verslui daug iššūkių kyla su Kinija, Rusija ir Baltarusija. Daugybei įmonių reikės ieškoti naujų eksporto rinkų produkcijai“, – sako V. Janulevičius. Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas teigia neabejojantis, kad Lietuvos verslo forume vykstančios verslo dalyvių diskusijos su vykdomosios valdžios atstovais gali tapti reikšmingu postūmiu svarbiems sprendimams.

Lietuvos verslo forumo organizatorius D. Baltrušaitis atkreipia dėmesį, kad šiemet renginyje kelti svarbius klausimus ir rasti reikšmingų sprendimų padės didelė formatų įvairovė. „Greta verslo, ekonomikos, vadybos ir politikos lyderių pranešimų bus atskiros dialogų erdvės, įtakingiausių Lietuvos verslo, politikos ir visuomenės atstovų diskusijos. Dalyviai turės galimybę pranešėjams ir diskusijų dalyviams pateikti klausimus, o dalyvaudami įvairiose apklausose – ir savo poziciją“, – pasakoja D. Baltrušaitis.

Jis pažymi, kad greta paminėtų iššūkių, verslui reikia neatsilikti nuo tendencijų, spėti prisitaikyti prie nuolat besikeičiančių sąlygų. „Siekiant veikti konkurencingai, reikia suprasti bendrą vaizdą, žinoti kitų verslų patirtį, išgirsti ekspertų įžvalgas. Per tris konferencijos dienas svarbios ir aktualios informacijos bus itin daug – turėsime per 300 pranešėjų, taigi svarbu gauta informacija pasinaudoti, ją pritaikyti“, – pastebi D. Baltrušaitis.

 Inga Skisaker

Pagrindinio Lietuvos verslo forumo partnerio „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Inga Skisaker sako tikinti, kad šis renginys, sutelkiantis įvairių sričių verslininkus bei savo srities ekspertus, padeda ieškoti sprendimų, kaip dar labiau padėti Lietuvos įmonėms įveikti iššūkius bei įgyvendinti tikslus, o verslo sėkmė tiesiogiai veikia ir kiekvieno šalies gyventojo gerovę. „Sėkminga mūsų šalies verslo plėtra atveria vis daugiau galimybių šalies gyventojams iš profesinės, finansinės bei savirealizacijos pusės. Vertindami ir puoselėdami savo bendradarbiavimą su vietos įmonėmis, siekiame prisidėti prie jų augimo, taip suteikiant postūmį visai šalies ekonomikai. Džiaugiamės jau trečius metus iš eilės galėdami būti pagrindiniai Lietuvos verslo forumo rėmėjai“, - sako I. Skisaker.