Nuskendę žvejybiniai tinklai, užstrigę už jūros dugne esančių laivų, juos drasko, taip darydami žalą kultūros paveldui ir į juos įsipainiojančioms žuvims. Tinklų gamybai naudojamos medžiagos per trumpesnį laiką gali skilti į mikro ir nanoplastiką, o šios dalelės kenkia jūros biologinei įvairovei, plastiko mikrodalelyčių priryja žuvys, per maistą jos patenka ir į žmogaus organizmą.

„Į tvarumą žiūrime kompleksiškai – siekiame ne vien mažinti pramonės šakų, kuriose veikiame, emisijas, bet prisidėti prie visuomeninių aplinkosaugos iniciatyvų, didinti žmonių sąmoningumą ir kartu ieškoti būdų, kaip galime spręsti tiek įsisenėjusias, tiek naujai kylančias ekologines problemas. Vilniaus maratono metu vykusi akcija parodė, kad gyventojams taip pat svarbios tvarumą skatinančios akcijos bei švaresnė Baltijos jūra“, – pranešime spaudai sako „Neste Lietuva“ generalinis direktorius Markus Lindkvist.

Martyno Ruzinsko nuotr.

Pasak Lietuvos narus vienijančios asociacijos „Nardymo akademija“ direktoriaus Andriaus Albriko, verslo ir visuomenės partnerystė yra svarbi sąlyga, siekiant efektyviai spręsti plataus masto mikroplastiko taršos problemą Baltijos jūroje.

„Nors aplinkosauginių projektų, kurių metu nuo įvairių atliekų valoma jūra, per pastarąjį dešimtmetį įvykdyta nemažai, tačiau pagal užterštumą mikroplastiku Baltijos jūra vis dar pirmauja Europoje. Dėl šios priežasties būtina ne vien šviesti visuomenę apie šių dalelių daromą žalą, bet ir imtis konkrečių veiksmų jūros taršai mažinti. Iniciatyvos metu surinkti pinigai bus tikslingai panaudoti šiam tikslui, svariai prisidedant prie geresnės jūros vandens būklės“, – teigia A. Albrikas.

Martyno Ruzinsko nuotr.

Pasak jo, nardymai Baltijos jūroje atliekant sudėtingus tinklų šalinimo darbus yra itin reti – tam būtinas tiek atitinkamas metų sezonas, tiek palankūs orai. Vilniaus maratono metu surinkta suma bus panaudota artimiausioje tinklų traukimo akcijoje.

Rugsėjo 11 d. sostinėje vykusio maratono dalyviai ir svečiai buvo kviečiami užsukti į „Neste“ paviljoną Katedros aikštėje ir sudalyvauti akcijoje „Žingsnis dėl Baltijos“. Jos metu įvairaus amžiaus ar fizinio pasirengimo žmonės galėjo nueiti pasirinktą atstumą ant specialaus bėgimo takelio. Iš viso iniciatyvos metu buvo nužingsniuotas 45280 m atstumas.

Už kiekvieną nueitą metrą „Neste“ skirs po 10 ct „Nardymo akademijos“ žvejybinių tinklų iš Baltijos jūros dugno traukimo darbams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją