1 faktas. Biodujų gamyba – modernus pūdymo procesas

Biodujų gamybai naudojamos įvairios bioskaidžios medžiagos, liekančios po įvairios žmogaus ūkininkavimo, žemdirbystės ir kasdienio gyvenimo veiklos. Biodujų žaliava tai – nekondukciniai ir pasibaigusio galiojimo maisto produktai, kavos tirščiai, agrokultūros atliekos, gyvūninės kilmės šalutiniai produktai.

Žaliavos aukštoje temperatūroje yra paruošiamos anaerobiniam perdirbimui, kurio metu specialiose talpose mikroorganizmai organines medžiagas suskaido. Visas procesas – nuo žaliavos patekimo į jėgainę iki jos perdirbimo – vyksta uždarame, sandariame ir automatizuotame cikle, be deguonies, todėl yrant medžiagoms į aplinką nepatenka ozono sluoksnį ardančios metano dujos. Taigi pirmiausia biodujų gamyba yra visiškai tvarus atliekų utilizavimo, o dar tiksliau – perdirbimo būdas. „Didelė dalis bioskaidžių medžiagų iki šiol vis dar nugula sąvartynuose, čia joms pūvant išsiskiria ne tik CO2, bet ir metano dujos, iki 25 kartų labiau ardančios ozono sluoksnį, spartinančios klimato kaitą“, – sako tarptautinės atsinaujinančios energetikos įmonės Green Genius biodujų verslo vadovas Paulius Babrauskas.

2 faktas. Biodujų gamyba – žiedinės ekonomikos pavyzdys

Žiedinė ekonomika siekia kuo labiau sumažinti atliekų kiekį, skatinti pakartotinį produktų naudojimą ir taisymą, perdirbimą bei darnų vartojimą. Toks veiklos principas padeda įmonėms išlaikyti aukščiausius veiklos standartus.

Biodujų gamyboje iš nesuvartotų organinių žemės ūkio, maisto pramonės ar maitinimo sektoriaus atliekų yra gaminamas naujas ir tvarus produktas. Kasmet Green Genius biodujų jėgainėse Lietuvoje perdirbama daugiau kaip 600 tūkst. tonų atliekų, kurios virsta biodujomis. Jėgainių kogeneracinis variklis jas paverčia švaria žaliąja šilumos bei elektros energija, kuri pasiekia visus elektros vartotojus. Taip pat gaminant biodujas susidaro ir organinės trąšos, ūkininkų grąžinamos į dirbamus laukus ir gerinančios dirvožemio, kuriame auga grūdinės kultūros, kokybę.

Veikloje liekančius maisto produktus tvariai utilizuoja bei žiedinės ekonomikos principą įgyvendina vienas iš didžiausių Lietuvoje prekybos centrų Lidl. „Likusį nebetinkamą vartoti maistą perduodame į Green Genius biodujų jėgaines ir, galima sakyti, tokiu būdu nušauname du zuikius – utilizuojame organines atliekas ir prisidedame prie žaliosios, aplinkos neteršiančios energijos kūrimo. Prieš trejus metus biodujų gamybai atidavėme 3 029 tonas maisto produktų, o užpernai – 3 545 tonas. Tikime, kad tai prisideda prie tvaresnės ateities kūrimo“, – sako Lidl Lietuva logistikos departamento vadovas Andrius Narmontas.

 Paulius Babrauskas

Šiemet žiedinės ekonomikos ratas visiškai užsidarė ir tarp didžiausių Lietuvoje kiaulių augintojų Idavang bei Green Genius biodujų jėgainių. Kiaulių kompleksuose susidaręs mėšlas perdirbamas į biodujas, kurios paverčiamos šilumos energija ir net 8 kiaulių kompleksus aprūpina šiluma kiaurus metus. 8 biodujų jėgainės sukuria 20 000 MWh energijos.

3 faktas. Tvarus medžiagų perdirbimas padeda ir geriems santykiams su gyventojais

Biodujų jėgainės ne tik apdoroja kiaulių kompleksuose susikaupusį skystą mėšlą, bet ir neutralizuoja kvapus, taip savo kaimynystę paversdami draugiškesne gyventojams. O jėgainių perdirbtas mėšlas tampa aukštos kokybės organine trąša, kuri perduodama šalies ūkininkams.

„Šiandien atsakingas požiūris verslo aplinkoje yra privalomas, be jo neįsivaizduojama sėkminga plėtra ilgalaikėje perspektyvoje. Esame daniško kapitalo įmonių grupė, tad tvaraus verslo pavyzdžių ten apstu. Vadovaujamės nuostata, kad sėkmė galima tik kuriant socialiai atsakingą verslą, todėl jau seniai pradėjome diegti tvarios plėtros sprendimus, leidžiančius sumažinti poveikį aplinkai ir prisidėti prie klimato kaitos stabdymo“, – sako bendrovės Idavang generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau verslų ieško tvarumo ir paprastų būdų, kaip stabdyti klimato kaitą. Verslai vis dažniau renkasi vartoti žaliąją elektros energiją, kuri gaunama iš saulės ar biodujų. Tvarus atliekų perdirbimas yra brandaus verslo bruožas. Verslo, kuriam rūpi mūsų planetos ateitis“, – sako Green Genius biodujų verslo vadovas Paulius Babrauskas.