Paryčiai, trečia valanda ryto. Tokį ankstyvą metą rašyti apie šį verslininką pasirinkau todėl, kad pajausčiau tą dienos ritmą, kuriuo jis daugybę metų gyvena ir tą kūrybinę ugnį, kuri pašnekovo žodžiais, tokiu metu dega kaitriausiai.

Norisi pasidalinti verslininko papasakota istorija apie tai, kiek daug galima pasiekti, kryptingai žengiant pasirinktu keliu. Nepaisant praradimų, nuo kurių kai kas ir nepasveiksta. Nepaisant sunkumų, kai verslą pradedi 12 kv. m bendrabučio kambarėlyje, kuriame jau auga trys dukros. Kai jį užaugini iki pasaulinio lygio kompanijos ir lieki šiltu, mylinčiu penkių dukterų tėvu. Žmogumi, kuris neperka jachtų ar lėktuvų, bet moka darbuotojams kosminius atlyginimus, kuris įsigyja Sosnovskio barščiais užsikrėtusią žemę, išvalo ją ir užsėja grikiais, kuris iš pelenų prikelia sudegusias ir laiko nuniokiotas bažnyčias.

Šiandien „Teltonika“ yra viena didžiausių aukštąsias technologijas kuriančių įmonių grupių Lietuvoje. 18-oje pasaulio šalių dirba daugiau nei 1400 jos darbuotojų. Profesionalūs inžinieriai, programuotojai ir kiti įvairių sričių specialistai projektuoja, gamina ir pasaulio rinkoms pristato išmanius telemetrijos, tinklo įrangos, medicinos prietaisus. Bendros gamybos apimtys jau viršijo 13 milijonų prietaisų, prijungtų prie interneto.

Spėju, kad šis, Lietuvą pasaulyje su savo produktais garsinantis verslininkas taps vadovėliniu ne to laukinio kapitalizmo, vokeliais ir nesumokėtais mokesčiais pažymėto, bet kitą kultūrą demonstruojančio verslo pavyzdžiu. Ir jeigu kada nors Lietuva bus tituluojama tuo trokštamu aukštųjų technologijų šalies vardu, tai didžia dalimi bus ir A. Paukščio bei jo išvystytos „Teltonikos“ įmonių grupės nuopelnas.

Santaupas ir verslą pražudė banko griūtis

Kitąmet A. Paukštys jau švęs savo verslo trisdešimtmetį. Tiesa, daiktų interneto prietaisų gamintoja „Teltonika“ yra kiek jaunesnė, atsiradusi 1998 m. O prieš tai buvo individuali įmonė, įkurta mažame bendrabučio kambarėlyje. Ten A. Paukštys su žmona ir darbavosi.

„Po studijų porą metų dirbau „Vilmos“ gamykloje. Bet atėjo tie laikai, kai žmonės metėsi daryti verslą: vieni pasuko į Gariūnus, o aš – elektronikos konstruoti. Buvau elektronikas, tai man tas geriausiai tiko. Važiuodavau į Leningradą, pirkdavau detales ir lituodavau “, – pirmuosius verslo žingsnius prisiminė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)