„Toksikos“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas sako, kad išaugo ne tik utilizuoti atiduodamų COVID-19 užkrėstų atliekų kiekis, bet ir plečiasi atliekas atiduodančių įstaigų geografija bei pobūdis.

„Jei anksčiau didžioji dalis medicininių atliekų atvykdavo iš ligoninių, gydančių COVID-19 pacientus, tai šiandien į medicinines atliekas atsakingiau žiūri ir slaugos įstaigos, globos namai, greitosios pagalbos centrai, odontologijos klinikos ir kitos institucijos, kurios susiduria su COVID-19. Smarkiai išaugo klientų, atiduodančių COVID-19 užterštas atliekas, skaičius. Tokia tendencija rodo mūsų visuomenės atsakingumą – šios infekuotos atliekos neiškeliauja į buitinių atliekų sąvartynus“, - pabrėžė „Toksikos“ vadovas.

Pandemijos laikotarpiu susidariusios medicininės atliekos saugiai deginamos „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginyje. „Toksikoje“ yra įrengta vienintelė Baltijos šalyse specialiai medicininėms atliekoms deginti skirta linija, kuri veikia žmogui neprisiliečiant prie atvežtų atliekų. Pavojingosios atliekos sudeginamos 1200 laipsnių temperatūroje. Į „Toksiką“ atkeliavusios atliekos prieš deginimą dar papildomai apipurškiamos dezinfekcine priemone.

Šiemet jau surinkta apie 617 tonų medicininių atliekų, tarp kurių - ir tos priemonės, kuriomis naudojosi su COVID-19 virusu kovojantys medikai, patikros punktuose dirbantys specialistai, slaugos ir globos namų darbuotojai, COVID-19 sergantys asmenys. Per parą pirmumo tvarka saugiai sutvarkoma apie 7-8 tonos vien medicininių atliekų.

„Dar pavasarį „Toksika“ parengė rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerijai su nurodymais, kaip užkrėstos medicininės atliekos turėtų būti pakuojamos ir atiduodamos utilizuoti – jos turi būti atskirtos nuo kitų atliekų, supakuotos tam tikro dydžio dėžėse, paženklintos ir papildomai saugiai užklijuotos. Tai padeda užtikrinti papildomą apsaugą nuo COVID-19“ - pasakoja “Toksika” generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas.

„Toksikos“ vadovai sako labai atsakingai žiūrintys į šią įmonės misiją – saugiai utilizuoti tas medicinines atliekas, kurios turėjo ar galėjo turėti sąlytį su COVID-19 virusu.

“Toksika” pati surenka medicinines atliekas iš ligoninių, patikros punktų ir kitų gydymo įstaigų bei priima kitų surinkėjų atvežamas atliekas iš medicinos ir kitų įstaigų.

Imdamasi visų šių priemonių „Toksika“ aktyviai prisideda prie Covid-19 viruso stabdymo Lietuvoje.