Ir jei dar karantino pradžioje, visiems NFQ įmonės darbuotojams persikėlus dirbti iš namų atrodė, jog ilgalaikes tiek neribojamo darbo iš namų, tiek ir darbo iš bet kurios pasaulio valstybės galimybes įsidiegti bus nesudėtinga, praktika parodė, kad norint ryžtis įsidiegti tokią liberalią politiką lauks eilė iššūkių ne tik organizacijos viduje, bet ir išorėje. Esminiai jų: teisiniai, politiniai, techniniai darbo saugos, duomenų saugumo, infrastruktūros, ryšio saugumo bei komandiškumo ir darbo našumo klausimai.

„Kaip ir mūsų neribota darbo iš namų politika, taip ir ši – platesnį geografinį spektrą padengianti laisvė rinktis kartu su savimi atsineša ir papildomą – platesnės darbuotojų atsakomybės elementą. Atsakomybę susiderinti darbo grafiką ir darbus su vadovais ir komanda, atsakomybę įvykdyti pažadus komandai ir klientams, ir, žinoma, atsakomybę nepamiršti patiems savimi pasirūpinti: nepamiršti darbo-poilsio režimo, rūpintis visapusiška sveikata, savo artimaisiais.

Džiaugiuosi, kad NFQ metame iššūkį status quo ir drąsiai priima naujas galimybes. Kas anksčiau atrodė ne taip jau lengvai įgyvendinama, dabar yra ranka pasiekiama, o tai tik dar kartą įrodo, kad nebijome augti, mokytis, atrasti naujus darbo organizavimo principus ir vieni kitais šiame kelyje pasitikime“, – sako Paulius Insoda, „NFQ Technologies“ vadovas.

Nuotolinis NFQ darbas rugpjūtį

Jo teigimu, turint galimybę keisti darbo aplinką, darbuotojų pasitenkinimas ir motyvacija didėja. Pavyzdžiui, duomenų analitikos įmonės „Gallup” duomenimis – nuotoliniu būdu dirbantys darbuotojai gali būti net 20–25 proc. produktyvesni ir tiek pat laimingesni už tuos, kurie dirba biure.

NFQ vadovas sutiko pasidalinti kertiniais momentais, kuriais verta pasirūpinti dar iki ilgam laikui iš užsienio dirbti išvyks reikšminga dalis organizacijos žmonių.

Kaip ilgai darbuotojas dirbdamas iš užsienio teisiškai išlieka dirbančiu Lietuvoje?

Norint, kad Lietuvoje registruotos įmonės darbuotojas, išvykęs ilgesniam laikui dirbti iš užsienio valstybės neprarastų nuolatinės darbo vietos Lietuvoje juridinio statuso ir toje užsienio valstybėje darbdaviui nereikėtų teisiškai įforminti darbuotojo nuolatinės darbo vietos ten, Lietuvos darbuotojas užsienio valstybėje gali dirbti ne ilgiau nei 6 mėnesius per metus. Kitu atveju, darbdavys gali apsvarstyti galimybę užsienio valstybėje, kurioje dirba jo darbuotojas registruoti savo įmonės filialą arba pasirūpinti darbuotojo mokesčiais ir tai valstybei, iš kurios Lietuvos darbuotojas dirba.

Kaip spręsti skirtingų laiko juostų klausimą?

Svarstant galimybę savo darbuotojams dirbti ne tik Lietuvoje, bet ir nuotoliniu būdu iš užsienio valstybių, natūraliai kyla laiko juostos suderinamumo klausimas. Tam, kad darbuotojas galėtų dirbti ir komandoje, ir kartu jaustis patogiai, NFQ organizacijos viduje sutarė, kad darbuotojas pats kartu su savo tiesioginiu vadovu susitars tam tikras valandas, kuriomis bus pasiekiamas komandai Lietuvoje.

Kaip užtikrinti saugų duomenų perdavimo ryšį dirbančiam užsienyje?

Esant IT įmone – saugus duomenų perdavimo ryšys yra bene svarbiausiu faktoriumi, lemiančiu realias galimybes darbuotojams saugiai atlikti savo darbą ne tik iš Lietuvos, kurioje NFQ turi susikūrusi saugią infrastruktūrą, o ir iš bet kurios užsienio valstybės. Kaip žinia, kai kuriose valstybėse VPN ryšys yra blokuojamas. Tad prieš darbuotojui išvykstant ilgesniam laikui dirbti iš užsienio šalies, svarbu iš anksto įsivertinti ir rasti saugaus duomenų perdavimo ryšio alternatyvas, jei tokios darbuotojo pasirinktoje valstybėje apskritai yra.

„Pagal NFQ naująją Work From Anywhere politiką, mūsų darbuotojai galės dirbti iš bet kurios užsienio valstybės ir nėra šalių, iš kurių dirbti drausime. Tačiau darbuotojai iš pasirinktos užsienio valstybės turės galėti atlikti savo darbinę funkciją. Tarp galimų geografiškai ribojančių pasirinkimą veiksnių gali būti teisiniai suvaržymai (darbo vizos), politiniai (kariniai veiksniai pasirinktoje teritorijoje), interneto spartos ir kibernetinio saugumo klausimai.

Pavyzdžiui, kai kuriems darbuotojams galios išlyga: tie darbuotojai, kurių darbui reikalinga prie sistemų jungtis per saugų duomenų perdavimo ryšį VPN, planuodami išvykti į užsienio valstybes, kuriose VPN neveiks, kartu su mūsų sistemų administratorių komanda turės rasti alternatyvą standartiniam VPN ryšiui, siekiant užtikrinti saugų duomenų perdavimą ir pačių duomenų apsaugą“, – dalinasi įžvalgomis Paulius Insoda.

Tarp šalių, kuriose gali būti ribojamas naudojimasis VPN yra Baltarusija, Kinija, Iranas, Irakas, Omanas, Rusija, Turkija, Uganda, Jungtiniai Arabų Emyratai, Venesuela. Tad darbuotojai, kurių darbui būtinas VPN ryšys, neradus saugaus ryšio alternatyvos šiose valstybėse dirbti negalėtų.

Ką daryti, jei darbuotojo produktyvumas krenta, rezultatai prastėja?

Tarp didžiausių dvejonių, galinčių kilti organizacijos viduje, sprendžiant, ar įsidiegti laisvo geografinio darbo vietos pasirinkimo galimybę, yra darbuotojo našumo klausimas. NFQ savo organizacijos atveju, darbuotojų vadovams paliko teisę sutrumpinti darbuotojo išvykos dirbti pagal Work From Anywhere politiką laiką, jei matytų, kad darbo rezultatai, darbuotojui dirbant nuotoliniu būdu akivaizdžiai suprastėtų. Tačiau vertindami ilgametę praktiką manome, kad tokiu apsidraudimu pasinaudoti neteks.

„Esame pasitikėjimu grįsta kompanija iki pat mūsų organizacijos šaknų. Turime sukaupę ilgametę darbo tiek biuruose, tiek ir nuotoliniu būdu patirtį ir žinome, kad mūsų darbuotojai priima laisvę atsakingai. O įmonės rezultatai kyla kai joje dirba laimingi žmonės. Juk sudėtingiausių problemų neišspręsi, gerų sprendimų nepriimsi būdamas pervargęs ar kai darbuotojui kažko reikėtų, o dėl formalumų būtų neleidžiama“, – pastebi P. Insoda.

Kaip pasirūpinti darbuotojo sveikatos apsauga kitose valstybėse?

NFQ darbuotojams, išvyksiantiems dirbti už Lietuvos teritorijos (kur galioja ir jų privalomasis sveikatos draudimas, ir privatus NFQ darbuotojų sveikatos draudimas) užsienio valstybėse būtinoji pagalba bus suteikta nemokamai.

Be to, ligos atveju, naudojantis e-sodra sistema, užsienio valstybėje dirbantis darbuotojas galėtų pateikti reikiamus dokumentus nuotoliniu būdu ir gauti oficialų, apmokamą nedarbingumą.

Kaip užtikrinti saugią darbui reikalingos įrangos eksploataciją?

Siekiant suteikti darbui iš užsienio valstybės reikalingą įrangą bei sklandžią jos eksploataciją, svarbu strategiškai apgalvoti ne tik, kaip įrangą darbuotojas išsiveš, bet ir ką reikės daryti, jai sugedus geografiškai tolimame krašte nuo įmonės biurų, kur būtų galima nesunkiai ją pataisyti, ar pakeisti kita. NFQ turime sąrašą visame pasaulyje veikiančių, sertifikuotų kompiuterinės įrangos priežiūros tinklų, kurie savo padaliniuose galėtų greitai ir saugiai pataisyti darbuotojui reikalingą įrangą, arba ją pakeisti kita. Iš Lietuvos, įmonės biurų, siunčiant įrangą darbuotojams į užsienį, svarbu prieš tai darant nepamiršti įrangą deklaruoti muitinėje.

Atskiru iššūkiu tampa duomenų, esančių darbuotojo kompiuteriuose saugumas, tad organizacijos viduje svarbu iš anksto numatyti kelius, duomenų apsaugai, jei darbuotojo kompiuterinė įranga, pavyzdžiui, būtų pavogta.

„Organizuojant tokio plataus masto, visą organizaciją apimančią galimybę leisti tradiciškai biuruose dirbantiems darbuotojams laisvai rinktis dirbti iš bet kurio pasaulio krašto, iškyla klausimų, kurių niekada šiaip net neiškiltų. Suprantame, kad visoms įmanomoms situacijoms pasiruošti ir jų nuspėti nepavyks, tad su nekantrumu laukiame naujų atradimų bei iššūkių, kuriuos nugalėsime ir atrasime tiek naujų darbo principų, tiek naudingų patirčių, kurias įgysime, taikydami savo naująją Work From Anywhere politiką”, – dalinasi Paulius Insoda.