Vos prieš ketvertą metų pirmą nuosavą verslą visiškai naujoje srityje pradėjusi L. Kaziukonienė šiandien gali pasidžiaugti sėkmingai Lietuvoje ir dešimtyse užsienio rinkų parduodamais sveikais ir inovatyviais produktais, 20-ies darbuotojų kolektyvų bei vietos ir tarptautiniais apdovanojimais, rašoma pranešime spaudai.

Bendrovės apyvarta šiemet jau viršijo simbolinį 1 mln. eurų, o su Lietuvos mokslininkais aktyviai bendradarbiaujanti „Super Garden“ (UAB „Geld Baltic“) rinkai nuolat pasiūlo naujovių, įskaitant padidintos biologinės vertės užkandžius, ką tik pristatytas valgomas arbatas, šaltyje džiovintus prieskonius, mėsą ar net kefyrą. Kitiems metams įmonė ruošia dar didesnę naujovę, susijusią su trimačio spausdinimo technologijomis.

Vis dėlto didžiausią „Super Garden“ pardavimų dalį nuo pat veiklos pradžios sudaro šaltyje džiovintos uogos, pirmiausia – braškės. Įmonės vadovė pasakoja, kad džiovinimo šalyje (liofilizavimo) technologija pasaulyje ir Lietuvoje vartotojams jau yra gana žinoma, todėl įmonė sąmoningai nutarė neakcentuoti produktų „sveikuoliškumo“ ar uogų „vegetariškumo“ – tai tiesiog tas pats per šimtmečių mūsų protėvių valgytas maistas, tik šiuolaikinių technologijų dėka galintis ilgą laiką išsaugoti didžiąją dalį vertingųjų medžiagų.

Super Garden

„Visuomenė jau kurį laiką sąmoningėja, ima vengti maisto ir užkandžių be pridėtinio cukraus, todėl šiuo aspektu pataikėme į tendenciją, sukūrėme suaugusiesiems ir vaikams patrauklią produktų liniją. Daug įdomesnis reiškinys yra verslo tvarumas, vartotojai pradeda jo reikalauti ir už jo nebuvimą bausti. Vieninteliai neigiami atsiliepimai „Amazon“ platformoje mums skiriami už tai, kad mūsų pakuotės būdavo iš neperdirbto plastiko. Plastiką naudoti privalome, kadangi mūsų produkcijai reikalingas ultravioletinių spindulių filtras. Bet pirminio pakuotes jau keičiame, pereiname prie perdirbto plastiko bei aktyviai nagrinėjame bioplastiko galimybes“, – pasakoja L. Kaziukonienė.

Vis dėlto, „Super Garden“ vadovės teigimu, šiandien tvarumas apima jau gerokai daugiau aspektų nei pakuotė, o apie juos verslui reikia kalbėti. Be to, kai kuriais atvejais verslas ir taip daro tvarius ir atsakingus sprendimus, tačiau apie tai neinformuoja vartotojų. Pavyzdžiui, absoliuti dauguma „Super Garden“ žaliavų yra tiekiamos iš Lietuvos, neretai – Panevėžio regiono ūkių, visa tai mažina verslo pėdsaką aplinkai lyginant su žaliavų importu ir pirkėjai nori apie tai žinoti.

„Tvarumas nėra vien tik papildomos išlaidos. Pavyzdžiui, šaltyje džiovindami vaisius ir uogas turime galimybę padėti ūkininkams supirkdami produkcijos perteklių ar neparduotą produkciją – tai neabejotinai tvariau nei ją išmesti, dėl to išlošia visos pusės ir tai atitinka populiarią „zero waste“ filosofiją. Taip pat, didžiąją dalį mūsų išlaidų sudaro elektra, gaminame visą parą, todėl saulės jėgainė, kurią planuojame, mums bus ne mados reikalas, o rimta pagalba, kuri kartu ir tausos aplinką“, – teigia L. Kaziukonienė.

Pagalba ir valstybės progresas

L. Kaziukonienė pasakoja, kad šaltyje gamintų produktų idėja ją aplankė ne iš karto – viskas prasidėjo nuo noro apskritai imtis kokio nors savo verslo, tam iš dalies įkvėpė „Lietuvos verslo moterų tinklo“ veikla ir istorijos. Pašnekovė nagrinėjo aksesuarų, dizaino, interjero ir kitas galimas verslo sritis, kol dabartinė idėja pati neatsidūrė ant stalo – prieš penketą metų šaltyje džiovintos uogos rinkoje buvo randamos nebent kaip sausų pusryčių sudedamoji dalis, bet ne kaip atskiras produktas.

Laura Kaziukonienė

„Žinoma, pradžioje buvo nelengva. Tačiau visiems pradedantiems verslininkams noriu pabrėžti, kad Lietuvoje yra labai daug pagalbos verslui. Pačioje pradžioje aš pasinaudojau mentorių tinklo galimybėmis, vėliau su Prekybos, pramonės ir amatų rūmais nuvykau į kelias labai padėjusias užsienio parodas – pati to niekaip nebūčiau galėjusi leisti, bet tai davė milžinišką postūmį. Pasinaudojome parama mokslinių tyrimų finansavimui ir kuriame naujas receptūras bei technologijas su Lietuvos mokslininkais, Dabar laukiu naujų paramos priemonių saulės jėgainėms įsirengti, o visos veiklos metu jaučiau didžiulę Prekybos, pramonės ir amatų rūmų pagalbą žiniomis, patarimais, kontaktais ar informacija. Paramos ir palaikymo, ypatingai susibūrus į verslo bendruomenes, Lietuvoje yra tikrai daug“, – kalba L. Kaziukonienė.

Pašnekovė taip pat atkreipia dėmesį į per pastarąjį dešimtmetį vykstančius teigiamus pokyčius viešajame sektoriuje. Pasak L. Kaziukonienės, valstybės institucijos nuo ankstesnio kontrolės ir baudimo požiūrio pamažu juda konsultavimo ir pagalbos link, platėja valstybės tarnautojų akiratis, auga kompetencijos.

Super Garden

„Verslo pradžioje turbūt labiausiai gąsdino pati maisto sritis ir su ja susiję reikalavimai bei leidimai. Bet noriu tarti gerą žodį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Panevėžio departamentui. Nors veiklos pradžioje iš jo išgirdau, kad konsultacijų nebus, nebent kontrolė, visgi tos pagalbos, palaikymo ir patarimų tikrai sulaukiau. O ir vėliau tarnyba domėjosi naujovėmis, plėtė akiratį, kartu įveikėme viso pasaulio mastu nestandartines sertifikavimo situacijas. Toks progresas tikrai džiugina, o toks konstruktyvus viešojo sektoriaus požiūris yra modernios, inovatyvios valstybės ženklas“, – sako L. Kaziukonienė.

Šiemet be kitų įvertinimų „Super Garden“ vadovė laimėjo ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos steigiamą kasmetinį „Lietuvos metų verslininkės/vadovės“ prizą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)