Po nepriklausomybės atkūrimo, Lietuvoje kūrėsi gausybė įmonių. Inžinieriai, kurie bendravo su užsienio partneriais, taip pat galėjo semtis patirties.

Pradininkas – tėtis

O štai, būtent tuo metu stikloplasčio gamyba buvo gana tarši, ir užsieniečiai kėlė savo verslus į anuomet mažiau civilizuotas Europos sąjungos šalis. Pašnekovės tėtis Vytautas Skardžius, iki 1991-ųjų metų dirbęs vienos įmonės vyr. inžinieriumi, išvyko stažuotis į Prancūziją, kur pasimokęs technologijos, įdiegė gamybos liniją ir Lietuvoje. Taip ir užgimė ši įmonė, kuri nuėjo nelengvą kelią versle.

„Tai buvo tėčio kūdikis“, – atvirauja pašnekovė, kuri prieš trejus metus Anapilin išlydėjusi tėtį, pati stojo prie įmonės vairo.

Maža rinka reikalauja lankstumo

Kaip pasakojo šio verslo vadovė, anuomet ir suvirinimo, ir pjaustymo staklių nebuvo, tad daugelį gaminių supjauti ir suvirinti tekdavo rankiniu būdu, visko trūko.

Dabar dirbti gerokai lengviau – procesai yra skaitmenizuoti, veikia suvirinimo ir pjovimo CNC staklės, investavus į įrangą, atsisakyta taršios stikloplasčio gamybos.

Plastic Formo

„Kai dirbi sau – visai kitaip priimi sprendimus. Darbo valandos yra neapibrėžtos, čia negali pasakyti, kad dirbu nuo 8 iki 17 val. Tenka prisiimti didžiulę atsakomybę prieš darbuotojus, svarbu sugeneruoti pajamų ir laiko išmokėti jiems atlyginimus, tai yra didžiulė našta“, – atviravo Renata.

Ji tikino, kad mažoje Lietuvos rinkoje, gamintojams išlikti yra gana sunku, visa tai reikalauja lankstumo, gebėjimo prisitaikyti. Parduodami skirtingi gaminiai, nėra stambių užsakovų, tad tenka gaminti visko po truputį.

Reikia žinių

„Ši įmonė Lietuvoje veikia jau 30 metų. Tai yra šeimos verslas, išgyvenęs kelias krizes. Pačioje veiklos pradžioje dirbome su stikloplasčiu, o dabar, galime didžiuotis perėję prie tvaresnės gamybos iš ekologiško plastiko. Gaminamos plastikinės talpos chemijos pramonei, žuvininkystės pramonei vandens valymui ir laikymui“, – pasakojo Renata.

Šioje įmonėje gamyba yra sudėtinga, reikia išmanyti apie plastiko rūšis, sudėtines medžiagas, technologijas. Yra perkamos plastiko plokštės, kurios vėliau specialiose staklėse yra supjaustomos ir suvirinamos. Taip gimsta reikiamo dizaino plastiko gaminiai.

Pastaraisiais metais, kai statybų pramonė ėmė statyti ekonomiškus namus be rūsių, labai išpopuliarėjo plastikiniai požeminiai rūsiai. Tie, kurie juos įsigyja, teigia, jog tai yra tobulas sprendimas atsargų saugojimui. Šie rūsiai gaminami iš aukšto tankio maistinio polipropileno. Plastikiniai rūsiai yra cilindro formos, norimo diametro ir gylio su rakinamu dangčiu ir ventiliacijos angomis. Dėl gamyboje naudojamos aukšto tankio maistinio polipropileno ant rūsio sienelių nesiveisia bakterijos ir pelėsis. Plastikiniame rūsyje visada laikosi pastovi žema temperatūra, todėl daržovės, vaisiai ir kitos atsargos ilgiau išlika šviežios ir kokybiškos.

Renata Skardžiūtė

Verslininkė atvirauja, kad pradėjus kurti įmonę, suktis plastiko talpų gamybos versle, daug skolintis neteko. Dažniausiai įranga perkama lizingu, tad didelių paskolų verslas neturi.

„Esame maža įmonė, tad vadovauti jai, reikia nuosekliai. O vadovo darbe – be nuolatinės įtampos neapsieinama. Juk vadovui viską tenka sugerti: žiūrėk, sugedo įranga, įvyko gamybos neatitikimas, kyla ir darbuotojų, ir klientų nepasitenkinimas, o ir valstybinės institucijos nuolat kontroliuoja, apsilanko. Tenka suvaldyti stresą. Beje, Lietuvoje mokymo įstaigos būtent šiai įmonei reikalingų specialistų neruošia, tad tenka patiems apmokyti naujokus. Plastiko suvirinimas ženkliai skiriasi nuo metalo, tad tenka skirti daug laiko ir naujiems žmonėms“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji prasitarė, kad gamybinė įmonė veikia 4 tūkst. kv. m patalpose, Kaune, o 1 tūkst. kv. m yra išnuomojusi kitam verslui. Esant plėtros poreikiui, galimybė augti yra.

Patikimiau

Teiravomės, ar moteriai išlikti tokiame, iš pirmo žvilgsnio vyriškame versle, nėra labai sudėtinga?

Renata šypsodamasi atsakė, kad komandoje yra nemažai ir vyrų, o būtent moterys, lengviau užmezga ryšius su užsienio partneriais, ypač skandinavais.

Plastic Formo

Moteris vadovė, ypač norvegams atrodo patikimiau.

„Šiais laikais būti vien namų šeimininke nesaugu. Moteris turi dirbti, realizuoti save, kad ji augtų, kaip asmenybė, lavėtų, būtų išprususi ir įdomi pašnekovė“, – akcentavo verslininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)