„Kad verslas sektųsi – būtina klausyti savo žmonos“, – juokauja namelių medyje kūrėjas, įmonės „Namas medyje“ direktorius V. Bernotas.

Pasak jo, moterys pasižymi ypatinga nuojauta, kas rinkoje bus paklausu, ko žmogui, šeimai, ar vaikams labiausiai reikia.

Mini golfo gamybai įsigyti įrankiai pravertė, ir vyras 2013 m. jau gamino namelius medyje. Mini golfo gamyba, dėl svyruojančios paklausos, vos pradėjus gaminti namelius, buvo atidėta.

Sugrįžti į vaikystę

„Pirmieji mūsų užsakymai buvo įgyvendinti dar litais, o įvedus eurą pradėjome dirbti rimčiau. Įmonę jau kūrėme su komanda. Visi tikėjome savo idėja, nes kažkur viduje, kiekviename iš mūsų glūdėjo vaikas. Labai dažnai vaikiškos svajonės yra pamirštamos, tačiau kuriant verslą – būtina sugrįžti į vaikystę, atrasti pamirštas svajones, prisiminti jas ir pabandyti įgyvendinti. Dar būdami visai maži iš įvairiausių medžiagų – kas ką rasdavo, ar iš namų partempdavo – miške, šalia namų, jau statėme tokius namukus. Žinoma, negražūs jie buvo ir, turbūt, nesaugūs (nors niekas nėra nukritęs ar kitaip susižeidęs), bet tai buvo pirmieji žingsniai namelių medyje gamybos link. Tikroji verslo idėja išsigryninta per bandymus, klaidas, mažas sėkmes, naršymą forumuose ir socialiniuose tinkluose. Gamyba, ieškojimai ir atradimai suteikia prasmę tavo gyvenimui, jį padaro įdomesniu“, – atvirai apie verslo idėjos užgimimą, pradžių pradžią pasakojo namelių medyje meistras.

Namas medyje

Namelis medyje – kiemo gaminys

Pandemija namelių medyje verslo nepaveikė, mat tai yra unikalus – kiemo gaminys. Daugeliui žmonių, pradėjus dirbti iš namų, atsirado laiko, įgyvendinti ir savo svajones, pradėtus, bet neužbaigtus darbus.

Tam tikrą užsakymų sąstingį verslininkai pajuto praėjusių metų kovą, kai žmonės nežinojo, kas nutiks. Užklupus pirmajai pandemijos bangai baiminosi visi.

Laimei štilis truko neilgai, namelių medyje gamybos paklausa sugrįžo.

Namas medyje

Pirmasis gaminys – prieš septynerius metus pagaminta platforma tarp pušų. Vėliau sekė vieno aukšto namelis.

Meistras atviravo, kad darbo patirtis leido sukurti technologiją, atrasti tinkamiausias tvirtinimo detales, kurių ieškota gana ilgai. Namelių medžiuose įrengimui naudojama tik impregnuota, gerai nušlifuota mediena, kad vaikams būtų visiškai saugu.

Jų rankomis pagamintas statinys gali kainuoti apie 4 tūkst. eur.

„Dirbame išskirtinai su savo medžiagomis, saugia, patikima mediena. Norime naudoti kokybiškas medžiagas – juk vaikų saugumas šiame versle yra ypatingai svarbus“, – akcentavo gamintojas.

Ar teko patirti sunkumų?

„Kaip ir kiekviename versle iššūkių pakako ir mums. Pradėjome vystyti veiklą labiau ne kaip verslą, tai buvo mūsų pomėgis, tad augome lėtai. Skyrėmės su partnere, požiūrių nesutapimai, skirtingas suvokimas apie plėtrą. Verslas augo natūraliai, labiau kaip mėgstama veikla. Dirbome savo malonumui, anuomet ir terminai nebuvo tokie griežti. Dabar užsakymų kiekis auga, kinta darbo tempai, griežtai laikomės įsipareigojimų, terminų. Kiekvienas projektas unikalus – nėra dviejų vienodų medžių, kiemų, todėl reikia apgalvoti kiekvieną projektą. Didžioji dalis mūsų užsakovų yra fiziniai asmenys, šeimos. Dar neteko gaminti masinių užsakymų verslui. Šiemet svarstome kovoti su sezoniškumu. Norime užkariauti ir Europos rinką. Namelius medyje montuoti Lietuvoje galime tik tada, kai palankus oras, todėl plėtra, į kitas šalis, padėtų išvengti žiemos sąstingio“, – apie esminius iššūkius atviravo V. Bernotas.

Namas medyje

Pasak jo, planuojama gaminti standartizuotus gaminius užsienio rinkai, visos medžiagos būtų siunčiamos iš Lietuvos, o užsakovai, išmatavę atstumą tarp medžių, su įmonės pagalba, galėtų susirinkti namelį medyje savo kieme ir už Lietuvos ribų. Tačiau tam reikia didžiulio įdirbio, susikurti tinklalapį užsienio kalbomis. Tai užima nemažai laiko.

Kiemo vaizdas skirtingas

Nėra dviejų vienodų projektų. Kiekvienas jų turi derėti prie užsakovo aplinkos, nameliai turi įsikomponuoti į natūralią aplinką.

Prieš statant statinį, būtina atidžiai apžiūrėti medžius ir gerai apgalvoti namelio medyje vietą.

Atkreipkite dėmesį ar jie sveiki, tvirti, kiek turi kamienų ir didelių šakų. Ar medis jaunas ir greitai augs? Ar labai siūbuoja nuo vėjo? O gal medžiai per silpni ir konstrukciją reikia statyti ant polių? Išmatuoti kamienų storius, suplanuoti aukštį, kuriame bus namelis. Jei jis pakeltas per aukštai, tikėtina, kad svyruos labiau, todėl čia reikalinga patirtis ir žinios, brėžiniai. Taip savo patirtimi dalijasi verslininkas.

Namas medyje

Išsilavinimas ir verslas

Teiravomės, ar pašnekovas verslą kūrė pagal išsilavinimą, ar darbo įgūdžių mokėsi procese?

„Bakalaurą baigiau politikos mokslus, magistras buvo Europos studijos. Manyčiau, kad visa tai padeda versle. Neapibrėžti mokslai praplečia akiratį, išmoko rinkti, analizuoti informaciją. Manau, kad ėjau teisingu keliu. Kiekvienam verslui reikalingas bendras matymas, analitinis mąstymas, tai aš gavau studijuodamas universitetuose. Manau, kad tradiciniame biure nuo 8 iki 17 val. neištverčiau nei dienos. Noriu būti laisvas priiminėti sprendimus pats. Dabar taip pat aukštus reikalavimus kelia klientai, bet versle – atmosfera kita. Buvau prieš daugelį metų laimėjęs Žaliąją kortą, galėjau vykti į Ameriką. Dirbau ten net keturias vasaras. Teko kepti bulves, dirbti aukštalipiu. Bet gyvenimui ir šeimai kurti pasirinkau Lietuvą. Manau, kad Lietuvos rinka jaunesnė, mažiau prisotinta, kai kur netgi mažesnė konkurencija. Išvažiuoti galima bet kada, bet ar ten pasieksi daugiau nei čia? Prisipažinsiu atvirai – manau, kad Lietuva yra galimybių šalis. Verslą užsienyje kurti yra sudėtingiau, nei Lietuvoje“, – akcentavo namelių medyje gamintojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)