Taip gimė idėja rankdarbių ir liaudies amatų kūrėjus sutelkti į vieną skaitmeninę bendruomenę ir padėti jiems dalintis savo kūryba, atrasti klientus, bei mugių formatą pritaikyti hibridinei tikrovei, rašoma pranešime spaudai. Augančios bendruomenės įkūrėja pastebi, kad naujas gyvenimo ritmas turi savų privalumų, ir leidžia išgyventi tiems vietiniams verslams, kuriems originalių rankdarbių kūrimas – vienintelė veikla.

Poreikis dovanoti ir originaliomis kūrybinėmis mintimis išreikšti rūpestį vieni kitais pandemijos metu niekur nedingo. Atvirkščiai, kaip pastebi skuodiškė vertėja ir aktyvi vietos bendruomenės narė R. Valinskienė, ribodami fizinį kontaktą su bičiuliais ir artimaisiais, savo dėmesį reiškėme daiktais.

„Tai rodo ne tik išaugęs logistikos paslaugų srautas ar tam tikrų verslų augimas, bet ir išsiplėtusios galimybės ieškoti įdomių, originalių saviraiškos būdų skaitmeninėje erdvėje. Natūralu, kad tik mugėse sutinkami tautinių prekių, aksesuarų ar namų apyvokos daiktų gamintojai buvo priversti arba nutraukti širdžiai mylimą veiklą arba ieškoti būdų didinti matomumą internete“, – karantino įspūdžiais dalinasi skuodiškė.

Jos pačios aktyvus gyvenimo būdas, žongliravimas įvairiomis veiklomis – nuo pedagoginio darbo iki koncertų su liaudiškos muzikos kapela „Bartuva", gerokai sulėtėjo. Moteris prasidėjus karantinui paliko Skuodo rajono kultūros centro sakralinės muzikos ansamblio „Animus“ vadovės poziciją ir, kaip pati sako, brido į naują upę – rankdarbius kuriančių amatininkų bendruomenę.

Skuodiškės buriama amatininkų, rankdarbių kūrėjų bendruomenė labai įvairi – nuo tvarių, ekologiškų žaislų kūrėjų iki originalių namų apyvos rakandų gamintojų. Bendruomenę vienija ta pati filosofija, pagalba artimui ir aplinkai bei noras palaikyti vietinius verslus. „Neretai ieškoti išskirtinių rankdarbių ar dovanų galime mugės metu. „Syvas.lt“ perkelia šiuos visus kūrėjus į pasiekiamesnę erdvę, padeda atrasti tuos, kurie vertina vietos verslus, tvarų kūrimo procesą ir palaiko lietuvių kūrėjus“, – pastebi bendruomenės platformos kūrėja.

Rasa Valinskienė

Štai vieni iš elektroninėje parduotuvėje sutinkamų narių, lankytojams siūlantys megztus ir nertus lino gaminius, akcentuoja bendruomenės poreikį puoselėjant amatų kultūrą ir ugdant atsakingą vartojimą.

„Prisijungėme, nes mums rūpi pasiekti tuos, kurie ieško gamtai draugiškesnių medžiagų. Internetinės prekybos bumo akivaizdoje turėdami galimybę pasiekti visą pasaulį ir siųstis prekes iš tolimiausių žemynų neretai nebepastebime tų, kurie arčiausiai mūsų ir savo kūryba gali nustebinti ar pradžiuginti palikdami mažesnį taršos pėdsaką“, – teigia viena ir „Syvo“ narių, tautodailininkė Irena Rabašauskienė.

Pati platformos kūrėja yra pasimatavusi ir amatininkų kasdienybę – itin vertindama tvarias, vietines, dar protėvių patikrintas medžiagas. Rasos mama – Skuode žinoma vėlėja – kartu su dukra atrado šią aistrą ir puoselėja meilę rankų darbo kūriniams.

„Turbūt prisimenate veltinio bumą prieš gerą dešimtmetį? Šio piko metu pati kūriau ir mokiau kitus velti šlepetes, riešines, šalius. Atpažįstu amatininkų iššūkius ir žinau kūrėjų sunkumus. Džiaugiuosi, kad bendruomenėje galime dalintis ir patarimais. Labai svarbu vertinti savo kūrinius, tenka susipažinti su nemažai nuostabius dalykus kuriančių darbštuolių, kurie gerokai palengvintų savo kūrybos procesą pasinaudodami šiuo metu egzistuojančiomis paramos galimybėmis“, – pastebi R. Valinskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)