Dabar Tautvydas ir jo brolis Jokūbas yra vieni iš nedaugelio Lietuvoje, teikiantys kompiuterių nuomos paslaugas. Jų nuomojama įranga naudojasi pavieniai asmenys ir verslai. Jau pavyko išnuomoti apie 1,5 tūkst. kompiuterių.

Ieškojo pridėtinės vertės

Kompiuterinės įrangos nuomos paslaugas Lietuvoje „Fiberta“ teikia jau ketverius metus. O vizija šio verslo užgimė Jungtinėje Karalystėje.

Šio verslo įkūrėjas T. Milaknis daug keliavo, lankėsi Anglijoje, kur susitiko su savo studijų draugais. Pastarieji anuomet dirbo skirtinguose Londono bankuose. Pakalbėjus atviriau, paaiškėjo, kad net tokios didžiulės kompanijos – stambiausi Jungtinės Karalystės bankai – generuojantys nemažus pelnus neturi įsigiję nei pastatų, nei biurų, jie nuomojasi viską: pastatus, baldus, netgi telefonus, kompiuterius.

„Ši žinia pasirodė keista, bet labai nustebino, sukėlė smalsumą, ieškojau atsakymo – kodėl? Pradėjau domėtis pridėtine verte, kurią suteikia nuomos paslauga. Atradau, kad bankai sutaupo nuomodamiesi įrangą, biurus ir telefonus. Mat nereikia rūpintis remontu, galima grąžinti, keisti, turėti visada naujausią techniką, kuri greitai sensta. Pagalvojau, kad šią idėją galėtų įgyvendinti ir Lietuvoje“, – pasakoja apie verslo vizijos užgimimą Tautvydas.

Tautvydas ir Jokūbas Milakniai

Jis teigia, kad kompiuteriais visada domėjosi. Jo brolis Jokūbas buvo žaidimų fanas, jis žaidė kompiuterinius žaidimus, o Tautvydas – jam atsiųsdavo, įrašinėdavo, tikrino, kaip veikė.

„Prisipažinsiu atvirai – kompiuterio ardyti nemoku, tačiau ši sritis man yra įdomi, esu vienas tų, kurie peržiūrėjo bene daugiausia video apie kompiuterius“, – atviravo verslo įkūrėjas.

Pradžiai reikėjo paskolos

Tam, kad įsisuktų ši paslauga ir ją galėtų sėkmingai įgyvendinti ir Lietuvoje, broliams teko skolintis.

Pirmoji paskola – 20 tūkst eurų. Už šią sumą buvo įsigyta nemažai kompiuterių, kurie šiuo metu jau išnuomoti.

Pirmoji nuomos sutartis – išnuomotas vienas kompiuteris už 16 eurų per mėnesį. Dabar kaina išaugusi ir iki 30 eur/mėn.

„Teikiame neterminuotos nuomos paslaugą, nėra įsipareigojimo kaip lizinge. Kalbant apie terminuotą dvejų metų nuomą po termino, įrangą galima įsigyti už likutinę vertę. O svarbiausia – žmogui netenka rūpintis įrangos remontu, nes visą atsakomybės naštą apsiimame mes. Šiandien tai verslui labai yra svarbu. Sugedusį kompiuterį keičiame nauju, kliento verslas, sugedus technikai nesustoja, sėkmingai juda pirmyn“, – vardijo įkūrėjas.

Tautvydas atviravo, kad šio verslo pardavimai gerokai ypač ūgtelėjo per karantiną, mat dirbant iš namų, gedo kompiuteriai, nuotolinis darbas leido keliauti biurų darbuotojams, buvo, kuomet įrangos reikėdavo tik trumpam.

Verslininkas džiaugėsi, kad dauguma užsakovų, išbandę kompiuterinės įrangos nuomos paslaugą trumpam, dažnai pasilieka lojaliu vartotoju ir ilgesniam laikui. Nuomos sutartis šiandien pasirašoma mėnesiui, o klientas išbūna pusę metų, tačiau verslininkas siekia išlaikyti klientus ne trumpiau nei vienerius metus.

Kalbėjo atvirai

Pasak Tautvydo, kompiuterių nuomos paslauga naudotis apsimoka verslams, kurie kompiuterine įranga naudojasi visą dieną. Atsiradus naujoms programoms, prireikus galingesnės spartos – nuomojamą įrangą drąsiai galima keisti modernesne. Įmonės žengia koja kojon su naujovėmis.

„Nuomininkai informuoja, reikalauja įrangą pakeisti kita, vos pastebėję mažiausią trikdį, tad mūsų kompiuterinė įranga yra prižiūrėta, kokybiška, gera, mat nuomininkai yra ganėtinai reiklūs“, – kalba verslininkas.

Kaip pasakojo pašnekovas, pirmieji klientai buvo iš pažįstamų rato. Prieš pradėdami teikti šią paslaugą Lietuvoje, broliai daug konsultavosi, vyko net į ERASMUS+ verslui programą į Austriją. Pagal šią programą buvo skirtas mentorius, verslo konsultantas. Deja, jis neturėjo laiko, o realų konsultantą teko susirasti patiems, taip pat Austrijoje, su juo dirba iki šiol.

Asociatyvioji nuotr.

„Mes nuolat susiskambiname, susisiekiame, konsultuojamės. Grįžę į Lietuvą, tarėmės, ieškojome partnerių Lietuvoje, kas teiktų kompiuterinės įrangos remonto paslaugas. Su savo partneriais atvirai kalbėjau apie savo verslo idėją, rodžiau visus privalumus ir trūkumus. Jie žinojo, kaip viskas kuriama, jie ir tapo mūsų pirmaisiais klientais. Sprendėme verslo problemą – sugedus kompiuteriui, nebereikia darbuotojų išsiųsti namo, nes operatyviai kompiuterį keičiame pakaitiniu. Nebereikia vadovui traukti pasenusio kompiuterio iš sandėliuko, kad kol bus remontuojamas sugedęs, nereikia gaišti laiko, stovint eilėje prie garantinio aptarnavimo. Šią atsakomybės naštą nešame mes“, – atvirai pasakoja Tautvydas.

Kol kas be konkurentų

Tautvydas teigė, kad kol kas Lietuvoje kompiuterinės įrangos ir neterminuotos nuomos paslaugos niša kol kas pilnai neužpildyta.

„Prisiimame daug rizikos, perkame naujausią kompiuterinę įrangą, stengiamės ją pritaikyti užsakovo poreikiams. Daugiausia, be abejo, klientų yra Vilniuje, tačiau mūsų kompiuterius nuomojasi ir kituose miestuose nuo smulkaus iki vidutinio dydžio įmonių ar įstaigų, pavyzdžiui, Rietavo meno mokykla. Mūsų verslas veikia neseniai, tačiau per trejus metus sugebėjome atsistoti ant kojų, iš jo pragyventi“, – atvirauja pašnekovas. Jo nuomone kompiuterių nuomos paslauga verslui kainuoja labai nedaug, o darbdavys yra garantuotas, kad jo darbuotojas turės užtikrintą darbo vietą, trikdžiai bus šalinami operatyviai, sugedus įrangai, ar prireikus geresnių parametrų – ją galima lengvai atnaujinti, nereikia visko įsigyti.

„Tauposi laikas ir pinigai“, – pasakojo apie savo verslą Tautvydas.

Jei darbuotojui malonu – nesiskundžia

„Kompiuteriai, technika yra greitai nuvertėjantis dalykas, ar verta ją įsigyti, o gal geriau nuomotis? Mano nuomone, įmonė yra stipri tiek, kiek stipri jos kiekviena grandis. Kartais vadovai, to neįvertina. Dažnai verslo įvaizdžio dalis būna vadovo prabangus automobilis, o kompiuteris, juk pagrindinė darbo priemonė šiandien. Sklandžiai veikianti technika skirta ne grožiui. Jei darbuotojas malonus, nesiskundžia, dažnai sena įranga tarnauja ilgai, ji nėra prižiūrima, keičiama, atnaujinama“, – apie taktiškus darbuotojus ir įmonės efektyvumą samprotavo T. Milaknis.

Pasak jo, įrangos trikdžiai ir neveikimas, verslui gali turėti skaudžių pasekmių, o naujausių kompiuterių nuomos paslauga su technine priežiūra labai sustiprina verslą. O kiek yra bendrovių, kuriose darbdaviai keičia kompiuterius tik tada, kai jie sugenda ir jų neįmanoma pataisyti. Nekokybiška įranga apsunkina ir sulėtina verslo procesus.

„Įmonė, besinaudojanti sena įranga, mano nuomonė, labai neefektyviai valdo savo išteklius. Kompiuterių nuoma – nedidelė investicija, tačiau mes suteikiame galimybę siekti efektyvumo. Šiandien kompiuteriai padeda sugeneruoti pajamų daugeliui verslų, tad svarbu turėti juos naujausius“, – atviravo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)