Statybinių medžiagų gamyba ir naudojimas sudaro net 8 proc. pasaulinės anglies taršos, tačiau pastangos sumažinti šios pramonės paliekamą pėdsaką atsilieka nuo kitų sektorių, tokių kaip elektra ir transportas.

Viena iš kliūčių yra ta, kad net pašalinus iš proceso iškastinį kurą, pati cemento gamyba reikalauja kaitinti kalkakmenį ir generuoti CO₂. Bandant sumažinti cemento emisijas iki šiol reiškė, kad CO₂ išskiriamas iš dujų mišinio ir tada palaidojamas giliai po žeme.

„Calix“ sukūrė technologiją „Leilac“, mažesnėmis sąnaudomis sprendžiančią CO₂ problemą. Atsisakydama dujų mišinio išskaidymo – brangiausios anglies dvideginio surinkimo dalies – ji tiesiog naudoja naujo tipo krosnį, kuri kaitina kalkakmenį nesant kitų dujų. Į vieną krosnies galą dedamas kalkakmenis, iš kito išeina grynas CO₂.

Įrodyta, kad „Leilac“ technologija veikia su bandomuoju projektu, pastatytu 2013 m. Kita demonstracinė gamykla, galinti surinkti iki 100 000 tonų CO₂ per metus, Europoje pradės veikti 2023 m.

Tolesnis etapas – bendradarbiauti su kitomis cemento ir kalkių kompanijomis. Tuo tikslu „Calix“ įkūrė dukterinę įmonę „Leilac Group“, kuri turės išskirtinę pasaulinę licenciją. Anglies dioksido valdymo firmos „Carbon Direct“ padalinys investavo 15 milijonų eurų į 7 proc. jos akcijų, trečiadienį pranešė „Calix“.

„Calix“ akcijos Sidnėjuje pakilo rekordiniais 40 proc., kai tik buvo patvirtintos sandorio su „Carbon Direct“ detalės.