„IT sektorius šiuo metu yra pakilime. Daugeliui kyla klausimas, kaip ilgai tai tęsis ir ar tai yra tvaru. Panašūs klausimai anksčiau kildavo ir per aukso karštines. Paskutinė aukso karštinė, žinoma Klondaiko vardu. Tai buvo šimtų tūkstančių dalyvių laimės ir sėkmės ieškotojų kelionė į Kanadą. Deja, tik maža dalis grįžo praturtėję, atradę savo laimę. Didžiajai daliai teko nusivilti“, – pristatydamas savo pranešimą kalbėjo specialistas.

Panaši situacija gali susiklostyti ir IT sektoriuje. Kaip skaičiuoja R. Strabeika, pasaulinė IT apyvarta šiais metais siekia daugiau nei penkis trilijonus dolerių.

Suprato, kad naująją realybę reikia kurti patiems

„Verta pažymėti, kad šiais metais dalies IT įmonių pajamos traukėsi, nes biudžetus mažino kovido paveikti klientai, tačiau tai nėra taisyklė. Sektoriuje buvo nemažai sričių, kurios „atgrojo“ visą bendrą pyragą ir viena iš tų sričių – el. komercija“, – tęsė konferencijos dalyvis.

Būtent praėjusius metus R. Strabeika įvardijo kaip el. komercijos lūžio metais: „Laimėtojai buvo tie, kurie prieš karantiną daug investavo į IT ir prasidėjus karantinui investicijas tik augino. Deja, pralaimėtojai suprato savo klaidą, ir bandė vytis, bet atotrūkis auga gana stipriai, nes laimėtojai investuoja dar daugiau“.

Romas Strabeika

O neinvestavusių pakankamai išvis laukė liūdnas likimas. „Pigu“ IT vadovas pastebėjo, kad rinkos lyderiai anksti suprato, kad reikia prisitaikyti ir nelaukti, kada nusistovės naujoji realybė, o tą realybę reikia kurti patiems.

„Kovidas ir karantinas augino IT industriją kartais. Pagreitį galima sulyginti su katapulta. Įdomu, kad šiuo laikotarpiu buvo išjudinti patys konservatyviausi vartotojai, kurie anksčiau vengė IT technologijų ir pastebima, kad jie atliko savo pirmuosius apsipirkimus internete būtent tuo laikotarpiu“, – kalbėjo R. Strabeika.

Ne tik programuotojai

Specialistas pastebi, kad prie skaitmenizacijos spurto per pandemiją prisidėjo ir valstybių bei Vyriausybių pagalba. Šis procesas pasiekė aukštumas, o numatyta ateities plėtra prašoko dešimtmečiu į priekį.

„Jau dabar galime laisvai dirbti iš namų, mokytis per nuotolį, o IT specialistai tapo geidžiamiausi darbo rinkoje, žmonės daug lengviau sieja savo ateitį su IT technologijoms“, – paminėjo jis.

Pasak R. Strabeikos, IT tarnauja daugeliui sektorių, bet akivaizdu, kad saldžiausius vaisius raško kūrėjai, kurie ir kuria sistemas.

Romas Strabeika

„Gajus mitas, kad IT dalyvauja tik programuotojai ir naudą pasiima tik jie. IT sritis yra apėmusi labai plačiai ir joje reikalinga ir valdyba, ir teisė, ir rinkodara, ir analitika. Ypač laukiami stiprūs kitų sričių profesionalai. Visos patirtys yra svarbios, todėl ir biologai, ir filologai ras vietą, jei tik jiems tai įdomu“, – tikino konferencijos dalyvis.

Pasak jo, besidomintiems IT sritimi itin geras metas persikvalifikuoti, nes šiuo metu Lietuvoje trūksta daugiau nei 14 tūkst. šio sektoriaus darbuotojų.

Ne tik džiaugsmai, bet ir nerimas

„Aišku, kaip ir kiekviename sektoriuje yra baimių ir mitų. Vienas iš jų susijęs su robotais ir dirbtiniu intelektu. Žmonės sako, kad robotai ir dirbtinis intelektas nėra pagalbininkas, o konkurentas IT sektoriaus žmonėms ir iš jų atims darbo vietas, – mitais dalijosi R. Strabeika. – Tačiau visi rodikliai rodo, kad žmogaus ir roboto ar dirbtinio intelekto bionika yra ateitis“.

Taigi, baigdamas savo pranešimą el. prekybos platformos atstovas IT sektorių įvardijo kaip aukso turinčio sklypo paiešką: didelė konkurencija, visi jo ieško, svarsto, kur jis yra, kuo kasti.

„Šiandieniniame pasaulyje auksinis sklypas – tai kompanija ar projektas, su kuriuo jūs dirbsite. Triumfuos tie, kurie pasirinks sritį, kompaniją, vadovą, komandą, su kuria dirbs ir kas kas auksą, nes skirtumas su tais laikais yra tas, kad dabar laimėtojų gali būti daug daugiau žmonių nei Klondaiko laikas. Jei anksčiau sklypai buvo baigtinis resursas, tai dabar tai nėra baigtinis procesas“.

Visus LOGIN 2021 konferencijos pranešimų video galite peržiūrėti Delfi Plius (Delfi Plius - Naujienos).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)