Gelbėjimasis – pačių skęstančiųjų reikalas

Viena iš diskusijos pašnekovių – Restoranų tinklą „Jurgis ir Drakonas“ valdančios įmonės „Burokėlis ir krapas“ vadovė – Odeta Bložienė teigė, kad šiandien verslas stengiasi prisitaikyti prie paklausos. Keičiamas darbo laikas, taupomi kaštai, mat beveik visos smulkiojo verslo sąnaudos yra atlyginimai, o jie priklauso nuo įmonės, restorano ar kavinės darbo laiko.

„Verslas skaičiuoja, kiek reikia darbuotojų, kad jie aptarnautų svečius ar klientus – natūralu, kad reikia prisitaikyti. Norisi sumažinti neefektyvumo kiekį, kuris yra labai padidėjęs dėl pasikeitusio svečių, klientų srauto. Darbo laikas – tikrai svarbus faktorius, kurį koreguoti yra privaloma, nes kiekvienas verslas pasiskaičiuoja, ar verta turėti aptarnaujantį personalą, laukiančią padavėją, jei ateis vos vienas ar du klientai. Manau, kad tai yra pirmas dalykas, apie kurį pagalvoja bet kuris verslas. Situacija – tikrai neeilinė ir tokie sprendimai tikrai galėtų būti pirmi pagalbos žingsniai sau“, – kalbėjo ji.

Pasak O. Bložienės, susiklosčiusi situacija jų darbą pakoregavo dar pačioje suirutės pradžioje – vos nustačius pirmąjį koronaviruso atvejį Šiauliuose. Jau tą savaitgalį svečių restorane buvo ženkliai mažiau.

„Tačiau Kovo 11-oji buvo tokia, sakyčiau, nuteikianti optimistiškai ir nežadanti nieko blogo – buvo trečiadienis ir sulaukėme tikrai daug svečių. Atrodė, kad gal baimės – perdėtos. Artėjančiam savaitgaliui ruošiamės tiesiog įprastiniam svečių skaičiui, apyvartoms, kurios, galų gale turėjo būti nukreiptos ateinantį pirmadienį, mokesčių sumokėjimui – tai įprastas verslo ciklas. Tačiau jau penktadienį, pradėjus daugėti atvejų ir pradėjus garsiau kalbėti apie būsimą karantiną, iš tikrųjų, reikėjo sprendimus daryti čia ir daba. Per penktadienį ir šeštadienį uždarėme tris restoranus iš karto – tai buvo labai netikėta, neplanuota, nes tai, kad virusas yra, niekas neneigė, bet kad teks taip greitai reaguoti – turbūt nenumatėme.

Odeta Bložienė

Buvo tikrai labai tragiškas savaitgalis, apyvartų praktiškai nebeliko visuose restoranuose, nežinomybė – didžiulė, o pirmadienį reikėjo sumokėti labai dideles mokesčių sumas. Tada supranti, kad niekas tavęs neišgelbės, niekas nelaukia, kad tau numestų kokią pagalvę – tu turi gelbėtis pats ir visi žinome, kad gelbėjimasis yra pačių skęstančiųjų reikalas“, – apie tai, kokiomis nuotaikomis pasitiko sudėtingą situaciją, pasakojo pašnekovė.

Noriai prisidėjo didžioji dalis darbuotojų

Dėl drastiškai sumažėjusių apyvartų, nuspręsta elgtis kitaip – ruošti gydytojų maitinimą. Kaip prisimena moteris, jau tą patį savaitgalį restoranų tinklas pradėjo bendrauti su Santariškių klinikomis.

„Bendromis pastangomis savo dėmesį sukoncentravome į kitus dalykus – norėjosi savo darbuotojus užimti bent pirmosiomis dienomis, kol yra nežinomybė, ir nežinai nei kaip pats elgsiesi, nei kokius sprendimus turėsi padaryti, nei ko sulauksi, nei koks yra rytojus, tiesiog sprendi čia ir dabar – pagal savo supratimą ir vertybes. Pasitarėme ir nusprendėme, kad, turbūt, geras sprendimas savo atsargas nukreipti ten, kur jos gali būti naudingos, gali kažką pradžiuginti, tad, gydytojų maitinimas buvo mūsų pirmas pajudėjimas kažkokio veiksmo link. Mano galva, veikti yra būtina. Jei tu pasakysi – viskas, tai – pabaiga, iš tikrųjų, tai ir gali būti pabaiga, nes po to surasti optimizmo gali būti labai sudėtinga“, – įžvalgomis dalijosi O. Bložienė.

Ji priduria, kad patys restoranų darbuotojai iniciatyvą maitinti medikus priėmė noriai – jie džiaugėsi, kad gali prisidėti prie kažko prasmingo.

Odeta Bložienė

„Jų šeimos nariai, draugai sako, kokia gera tavo darbovietė, kaip jūs šauniai viską darote – tai verčia didžiuotis tuo, ką darai ir labai sutelkia darbuotojus, kolektyvą. Aš labai džiaugiuosi, kad didžioji dalis buvo labai supratingi ir prisidėjo kur kas daugiau, nei iš jų yra tikimasi. Ir, neabejotinai, mums turbūt nėra didesnės dovanos nei žmogus, kuris didžiuojasi savo darbo vieta, savo įmonės vertybėmis ir kultūra“, – sakė pašnekovė.

Apyvartos sugrįš negreitai

Šiandien restoranai, kavinės, kiti verslai jau gali veikti laisviau – gyventojai kviečiami prisėsti lauko terasose, čia jie gali ir papietauti ar tiesiog išgerti kavos. Galima apsikirpti, susitvarkyti nagus ir panašiai. Vis dėlto, Odeta Bložienė įsitikinusi, kad net atlaisvinus karantiną situacija dramatiškai nesikeičia, mat šiandien ir gyventojų įpročiai jau yra kitokie.

„Žmonės atranda gamtą, daugiau gamina namuose, taupo pinigus. Todėl manau, kad restoranai ir laisvalaikis tikrai neturės greito atsigavimo. Net jei restoranai pilnai atsidarys nuo kitos savaitės, abejoju, jog mes grįšime prie buvusio ritmo. Kad galėtume galvoti apie praėjusiu apyvartas, turės praeiti mažiausiai metai. Pirmiausia, tai yra socialinis atstumas, kurį mes jau įpratome laikyti ir vargu, ar žmonės galės sėdėti vieni šalia kitų. Antras dalykas – dirbančiųjų biuruose skaičius. Didelę dalį svečių kiekio sudaro ateinantys iš ofisų, o dabar pasikeitė darbo kultūra ir tikrai daugelis suprato, kad galima dirbti iš namų, tad, vėlgi, srautas bus pasikeitęs. Žinoma, neabejotinai nemažos dalies namų ūkių pajamos bus sumažėjimas, o atsiradęs netikrumas dėl ateities juos skatins taupyti“, – „Atsakingo požiūrio laidoje“ kalbėjo moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)