Baudžiamojo Kodekso (BK) nuostatos reglamentuoja situacijas, susijusias su korupcinėmis nusikalstamomis veikomis, o VPĮ pažeidimai dažniausiai ir yra susiję būtent su tokiomis veikomis. Minimalaus gyvenimo lygio (MGL) kriterijai atriboja administracinį nusižengimą ir baudžiamąjį nusižengimą pažeidžiant VPĮ. Jei bus piktnaudžiaujama arba netinkamai atliekamos tarnybinės pareigos ir žala viršys 12500 eurų, bus galima kalbėti apie baudžiamąją atsakomybę. Baudų dydžiai už administracinius pažeidimus taip pat keičiasi priklausomai nuo pasikeitusio MGL dydžio.

Kalbant apie teismų praktiką VPĮ pažeidimų srityje, galime konstatuoti aiškią tendenciją, kad bylų, kuriose asmenys kaltinami dėl VPĮ pažeidimų (piktnaudžiavimo ar tarnybos pareigų neatlikimo), yra mažiau, jei nenustatytas aiškus didelės materialinės žalos požymis.

Didelė problema, kad į teismus perduodamos bylos, nenustačius didelės turtinės žalos požymių, o kaltinimo dokumentuose konstatuojant didelės neturtinės žalos kriterijų. Tokiais atvejais teismai dažniausiai priima išteisinamąjį nuosprendį. Teismų praktikoje yra pavienių bylų, kai piktnaudžiavimas ir dokumentų klastojimas, net ir nesant nustatytam didelės turtinės vertės požymių, konstatuotas kaip baudžiamasis nusikaltimas ir asmenys yra pripažinti kaltais. Šiuo aspektu yra atsižvelgiama į asmens užimamų pareigybių svarbą valstybėje.

Gintaras Jasaitis

Apžvelgiant teismų praktiką galima pasakyti, kad VPĮ pažeidimų bylose dažniausiai kaltinami savivaldos lygmens institucijų ir įstaigų valstybės tarnautojai, kurie priima sprendimus dėl viešųjų pirkimų. Taip pat tai būna kaltinami ir valstybinių įmonių vadovai ar atsakingi darbuotojai. Yra teismuose išnagrinėtų bylų, kai rangovai ir viešųjų pirkimų laimėtojai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir pripažinti kaltais dėl tokių veikų. Tuo tarpu labai reti atvejai, kai baudžiamasis persekiojimas dėl VPĮ pažeidimų vykdytas aukštesnio lygmens politikams ar Vyriausybės lygmens valstybės tarnautojams.

Šiuos ir kitus aktualius viešųjų pirkimų klausimus aptars ir siūlymus bei rekomendacijas, kaip spręsti kylančias problemas vykdant viešuosius pirkimus, pateiks Viešųjų pirkimų tarnybos, Centrinės perkančiosios organizacijos, Vilniaus savivaldybės, Elektrėnų komunalinio ūkio, LR generalinės prokuratūros, stambiųjų tiekėjų atstovai konferencijoje „Viešieji pirkimai: kaip iššūkius paversti galimybėmis“.

Perkančiosioms organizacijoms ir tiekėjams skirta konferencija vyks š. m. vasario 14 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Konferencijos moderatorė – advokatė Jolita Rima Puškorienė.

Daugiau informacijos apie konferenciją galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją