Anot finansų ekspertės, įmonės „Imfina“ vadovės Irmos Maruškienės, klaidų padės išvengti konsultacijos, o palengvinti dalią – mokestinė lengvata. Kitaip tariant, nulinis pelno mokesčio tarifas pirmaisiais veiklos metais, rašoma pranešime spaudai.

Pasak ekspertės, dažniausiai susiduriama su tomis pačiomis klaidomis: netinkamas (per mažas) įstatinio kapitalo dydis, nepakankamas kapitalo dydis licencijuojamai veiklai vykdyti ir netinkamas akcijų pasiskirstymas tarp verslo steigėjų.

„Pasirinkus per mažą pradinio kapitalo dydį, įmonė gali susidurti su apyvartinių pinigų trūkumu, sunkumais gaunant finansavimą iš bankų, kredito institucijų. Per mažas kapitalas nepadės ir licencijuojamai veiklai vykdyti. Jo dydį reguliuoja įstatymai. Be to, verta nepamiršti, jog steigiant įmonę dviese, geriau paskirstyti akcijų, dalių skaičių ne po lygiai. Taip bent vienas iš verslo steigėjų turės lemiamą balsą priimant sprendimus“, – dėstė I. Maruškienė.

Kaip pasakojo finansų ekspertė, įsteigti įmonę užteks keleto dienų. Tačiau reikia būti pasiruošus: įmonės steigimui būtinas elektroninis parašas, reikia turėti asmenines patalpas verslo vietai registruoti.

Kiti tolimesni etapai priklausys nuo to, kokios juridinės formos įmonę norima steigti.

„Visais atvejais pradedama nuo įmonės pavadinimo sugalvojimo ir laikino jo įrašymo Registrų centre. Atitinkamai jeigu tai bus UAB – reikalinga suformuoti akcinį kapitalą, (šiuo metu minimalus – 2500 Eur), akcijos apmokamos pervedant pinigus į įmonės kaupiamąją sąskaitą bet kuriame Lietuvos banke. Sudaromi ir pasirašomi UAB įstatai. Steigiant MB – MB narių įnašo minimalios ribos nėra. Naudojant Registrų centro pavyzdinius šablonus, surašomas steigimo aktas, parengiami steigimo nuostatai, paskiriamas MB vadovas“, – vardijo I. Maruškienė.

Irma Maruškienė

Nors pats įmonės registravimas nekainuoja daug – keliasdešimt eurų, išlaidos pirmaisiais metais būna išties skaudžios. Būtent todėl, ekspertė pataria pasidomėti lengvatomis naujai įsteigtoms įmonėms. Ne visi apie jas žino ir pasinaudoja.

„Dažnai steigiantys įmonę būsimi verslininkai, būna jau prieš tai vykdę veiklą pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą. Jie jau pažįsta rinką, kurioje veikia, turi savo klientų, tiekėjų ratą, sukauptą žinių bagažą, tačiau nebetenkina individualios veiklos verslo forma.

Tokia verslo pradžia būna sklandi, didelė tikimybė, kad veikla bus pelninga. Todėl būtent dėl ekonominio paskaičiavimo, siūlome įmonę steigti kaip įmanoma anksčiau, metu pradžioje, tam kad kuo didesnė pirmų metų pelno dalis būtų apmokestinama 0 proc. Taip pat, siekiant sumažinti administracinę naštą smulkiam verslui, PVM deklaruoti ir mokėti galima pasirinktinai kas ketvirtį, vietoj mėnesio“, – dėstė I. Maruškienė.

Buhalterines apskaitos paslaugas teikiančios įmonės vadovė pabrėžia, jog svarbu nepriimti skubotų sprendimų, įsigilinti į rinką, išanalizuoti informaciją. Jei trūksta įgūdžių, supratimo ar reikia pagalbos – verta kreiptis į specialistus. Šis, įvertinęs planuojamą vykdyti veiklą patars, kokią juridinę formą pasirinkti, paaiškins, kokie asmeniniai įsipareigojimai prisiimami steigiant MB, UAB ar IĮ. Patars dėl kapitalo dydžio.

„Ekspertai išanalizuoja ar verslo steigėjas jau turi lygiagrečiai veikiančių kitų verslų, ar sumuojamos uždirbamos pajamos. Tai padeda išvengti mokestinių klaidų, kurios gali atsirasti praleidus svarbią informaciją. Specialistas įvertins, ar būsimoje naujos įmonės veikloje bus naudojamas steigėjų / savininkų asmeninis turtas, ar galima jo PVM atskaita. Taip pat, susipažinęs su įmonės būsima veikla, numatomais vykdyti artimiausiais sandoriais, įvertins, kokius mokesčius gali tekti mokėti, patars, kada geriausia registruotis PVM mokėtoju. Tokia paslauga ir pagalba kainuos tikrai mažiau nei patirti nuostoliai“, – pokalbį baigė Irma Maruškienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją