Planuojant karjerą – nauji kriterijai

Ne paslaptis, kad didžiausią smūgį pandemija sudavė tokioms sritims kaip aviacija, turizmas ar apgyvendinimo ir sveikatinimo paslaugos. Jose veikiančioms įmonėms neretai tenka ieškoti būdų, kaip išgyventi ir išsaugoti turimus darbuotojus. Nenuostabu, kad ir šių įmonių patrauklumas vadovams gerokai sumažėjo. Planuojantys naujus savo karjeros žingsnius kol kas sieti savo ateities su labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių sektorių įmonėmis nesiryžta, o svarstydami įsidarbinimo galimybes įvertina ir įmonių stabilumą dabartinės krizės kontekste.

Tai, žinoma, atsiliepia ir situacijai darbo rinkoje. Jei šiuo metu aviacijos, turizmo, apgyvendinimo ir sveikatinimo paslaugų įmonės didelio darbuotojų poreikio ir nejaučia, smukęs jų patrauklumas gali sukliudyti joms pritraukti kritiniu metu itin svarbių specialistų – įvairių lygių ir padalinių vadovų, geriausių finansų, rinkodaros, pardavimų, komunikacijos profesionalų. Šiems, kaip ir daugeliui specialistų, darbdavio atsparumas krizėms tampa papildomu kriterijumi planuojant savo karjeros kelią.

Patrauklesni – teikiantys būtinas paslaugas

Vis tik tai, kas vienoms įmonėms tapo papildomu iššūkiu, kitoms darbo rinkos fronte atvėrė naujų galimybių. Darbdaviai, kuriems iki šiol darbuotojai nebūtinai demonstravo išskirtinį dėmesį, šiandieninėje situacijoje gavo papildomų patrauklumo taškų. Pirmiausiai tai valstybinės ir privačios įmonės, kurių veikla yra suvokiama kaip būtina. Tai energijos, vandens tiekimu, komunalinių paslaugų teikimu užsiimančios bei svarbiausią infrastruktūrą palaikančios ir prižiūrinčios įmonės, o taip pat farmacijos, mokslinių tyrimų ir inovacijų, maisto gamybos bendrovės.

Šie, įvairioms krizėms atsparesni ar padėti jas įveikti galintys, sektoriai darbuotojams siejasi su didesniu stabilumu, todėl tampa patrauklesni. Pastaraisiais mėnesiais minėtose srityse veikiančios įmonės iš tiesų sulaukia didesnio vadovų susidomėjimo ir turi išskirtines galimybes pritraukti talentus, net, jei į savo darbdavio įvaizdį anksčiau labai daug ir neinvestavo.

Nors energetikos ar komunalinių paslaugų įmonių patrauklumas darbuotojams augo, tačiau specialistų poreikis jose nebūtinai. Vis tik yra ir tokių sričių, kuriose darbuotojų poreikis per koronaviruso krizę didėjo, o dėl vykdomos plėtros ir aktyvesnės samdos jos taip pat tapo patrauklesnės naujų galimybių ieškantiems specialistams. Tai pirmiausiai pasakytina apie elektroninės prekybos sektorių, kurjerines paslaugas, kurie per koronaviruso krizę išgyvena augimą ir dažnu atveju siekia pritraukti naujų vadovų ir specialistų.

Krizė išryškino svarbiausias savybes

Dėl pandemijos susiklosčiusi neeilinė situacija lėmė ir daugiau pokyčių. Vienas iš jų – dalis darbuotojų paprasčiausiai buvo priversti keisti darbą, o kartais ir ieškoti karjeros galimybių visai naujose srityse. Tą padaryti ne visuomet yra drąsu ar labai paprasta, tačiau toks žingsnis gali padėti atrasti naujų savirealizacijos galimybių. Daliai apie karjeros pokyčius jau anksčiau svarsčiusių darbuotojų covid–19 krizė tapo papildoma paskata imtis veiksmų ir pasukti savo karjeros kelią nauja linkme.

Tai lengviausia padaryti yra tiems vadovams, kurie savo turimus įgūdžius geba pritaikyti skirtingose srityse. Pavyzdžiui, pardavimų ar finansų vadovai daugeliu atvejų savo žinias ir gebėjimus gali pritaikyti skirtinguose sektoriuose – nuo telekomunikacijų iki finansų ar didmeninės prekybos. Tuo metu iki šiol dirbusiems labiau specifinėje ir pakankamai siauroje srityje persiorientuoti ir pakeisti sektorių gali būti sudėtingiau.

Tačiau viskas yra įmanoma, jei tik žmogus yra pasirengęs mokytis ir priimti naujus iššūkius. Ir be pandemijos tai buvo vienomis svarbiausių savybių siekiant sėkmingos karjeros, o ateityje gebėjimas prisitaikyti ir mokytis neabejotinai bus dar aktualesnis. Tai pasakytina ne tik apie darbuotojus, bet ir apie darbdavius, todėl tiek vadovams, tiek verslui svarbu ugdytis šiuos įgūdžius ir mokėti įžvelgti naujas galimybes. Dabartinė covid–19 krizė gali paskatinti tai padaryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)