Apie moters vaidmenį darbo rinkoje, diskriminaciją ir potencialą lyderystei kalbamės su kūrėja, projekto „Ką darai, daryk gerai“ autore Rasa Jusionyte.

Prieš kelerius metus ES Pagrindinių teisių agentūros atlikta apklausa atskleidė, kad 35 proc. Lietuvoje yra patyrusios seksualinį priekabiavimą darbo vietoje. O tokioje atrodytų pažengusioje šalyje kaip Švedija – net 81 proc. Taip pat tyrimai rodo, kad net 8 ir 10 moterų, patyrusios priekabiavimą, pakeičia darbo vietą per dvejus metus.

Darbo pokalbis persikėlė į privatų klubą

Diskriminaciją dėl lyties darbo aplinkoje yra patyrusi ir R. Jusionytė. Ir ne Lietuvoje, o Didžiojoje Britanijoje, kai gyveno Londone.

„Esu buvusi pakviesta „darbo pokalbio“. Jau universitete turėjau darbą šaunios kompanijos rinkodaros skyriuje. Viename renginyje susipažinau su kitos, man itin patinkančios reklamos agentūros savininku“, – prisiminė pašnekovė.

Naujai sutiktas vyras pasakė, kad yra matęs lietuvės darbus ir jam jie pasirodė įdomūs.

„Pasiūlė užsukti aptarti mano galimybių jo agentūroje. Turėjome susitikti 16 val., bet jis paskambino atsiprašinėdamas, sakė, kad užtruko su komanda susitikime“, – toliau pasakojo moteris.

Ir taip susitikimas nusikėlė iki 6 val. vakaro. Jam artėjant R. Jusionytė jau buvo prie agentūros biuro, tada sulaukė dar vienos vyro žinutės: įmonės vadovas pranešė, kad yra prieš biurą esančiame privačiame narių klube, kur sunku patekti bet kam.

„Matyt, norėjo padaryti įspūdį, – svarstė kūrėja. – Ateinu į susitikimą, labai nervinuosi, nes aš nuoširdžiai noriu dirbti jo kompanijoje, o ten jau laukia kokteilis ant stalo. Jis sakė, kad yra visą dieną nevalgęs ir labai atsiprašinėjo, sakė, kad „juk Londono restoranai pilni žmonių piko metu“, tik čia jis žino, kad tikrai gaus iškart staliuką ir nereikės laukti eilėje. Viskas labai logiška, bet labai neprofesionalu“.

Vakarienės pabaigoje mergina sulaukė ir „tikrojo“ darbo pasiūlymo: jų padalinyje Singapūre yra laisva vieta ir neva Rasa puikiai tiktų šiai vietai.

Dar dabar prisimena neteisybės skausmą

„Bet kiekvieną kartą jam ten atvykus turėčiau su juo gyventi ir miegoti. Atsisakiau, žiauriai susinervinau, bet ir labai pasimečiau. Jaučiausi lyg filme, bet kartu jaučiau gėdą, kad išvis leidau, kad taip atsitiktų. Pakilau išeiti, jis paskui įlipo su manimi į liftą, dar bandė bučiuoti. Baisu – pabėgau iš ten, šokau ant dviračio ir lėkiau namo, bet atsimetu tą neteisybės skausmą. Jei būčiau vyras, daug mažiau galimybių, kad man taip būtų nutikę“, – nemalonia istorija dalijosi pašnekovė.

Kūrėja tvirtino pasibaisėjusi situacija, kad vyrai naudojasi darbine įtaka ir galia, prisidengia profesinėmis situacijomis ir taip gali įvilioti merginą į pasimatymą.

„Man buvo tik 21 metai, kai tai nutiko, bet nuo to laiko labai bijau tokių situacijų. Tą vakarą mano draugės laukė manęs namuose su šampanu, tikėjosi, kad gavau darbą ar bent pakvietė į kitą etapą, o man buvo negera širdyje, jaučiausi ir kalta, ir išduota, ir išnaudota, ir apgauta. Tikiuosi, nė viena mergina neturės „mokytis tokių pamokų“, – pokalbį tęsė R. Jusionytė.

Didžiulį alkį lydi nepasitikėjimas savimi

Nors pašnekovei nutikusi istorija gilia įstrigo atmintyje, ji visgi nepalūžo ir sėkmingai kuria savo verslą. Visgi R. Jusionytė pastebi, kad nemažai moterų vis dar renkasi būti šešėlyje.

„Savo kasdienybėje matau vien moteris lyderes – įdomu, kad mūsų internetinių mokymų platforma „Ką darai, daryk gerai“ visa yra apie verslą, finansus, investicijas ir šie kursai yra itin perkami moterų. Matau tokį didžiulį alkį būti lyderėmis, bet kartu ir nepasitikėjimą savimi. Tą patį jaučiau ir Londone, manau, tai universalu – moterys dar vis renkasi būti šešėlyje, o ir ir motinystė nutinka karjeros viduryje, sunku grįžti, ypač jei vieną po kito turėjai du vaikus. Todėl mums svarbu kalbėti apie tėčių atostogas. Be to, svarbu, matyti moteris, kurios nuo pirmų vaiko mėnesių derina namus ir darbą, jos lyg simboliai, jog tai įmanoma“, – įsitikinusi kūrėja.

Prisimindama savo patirtį Londone pašnekovė pridėjo ten patyrusi ir nemalonių patirčių su moterimis kolegėmis. Kadangi ji dirbo viešųjų ryšių srityje, kur labai moteriška aplinka, tai jautė ir šlykštų elgesį vienos su kitomis, daug politikos.

Nepaisant to, pašnekovė teigė matanti, kad pokytis šiuo klausimu vyksta tiek Lietuvoje, tiek užsienyje: moterys atranda seserystę vietoj konkurencijos.

„Visos esame turėjusios tą košmarišką bosę. Esu verkusi eidama į darbą, nes mane ji buvo tiek įbauginusi. Bet kai dabar apie tai galvoju, ji, matyt, turėjo kovoti už savo vietą ir grumtis dėl vadovės pozicijos, todėl ir su savo pavaldiniais taip elgėsi. Džiaugiuosi, kad tokių moterų sutinku vis mažiau ir iš esmės lyderystės supratimas yra peržiūrimas“, – konstatavo ji.

Rasa Jusionytė savo įžvalgomis dalinsis ir su LOGIN konferencijos dalyviais. LOGIN vyks gegužės 24–28 dienomis – tik nuotoliniu būdu, tiesiogiai, nemokamai bus transliuojama „Delfi“ bei „15min” portaluose. Su visais pranešėjais galite susipažinti www.login.lt ir savo darbo kalendoriuose pasižymėti tuos pranešimus, kurių laukiate labiausiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)