Jį iki šiol vyresnioji karta mena kitu, legendiniu „Bohemos“ pavadinimu. Tačiau laikas eina, ir pamažu keičiasi tam tikrų vietų savininkai, pavadinimai, nepaisant to – istorinė aura išlieka. Šiandien šią unikalią vietą puoselėja trys moterys: Jurga Karinauska, Giedrė Karinauskaitė ir Ieva Špokauskienė.

Nustekenta vieta su legenda

„Kai prieš septynerius metus čia nuomojomės verslui patalpas, ši vieta buvo gerokai nustekenta, nors legendos apie kažkada buvusią Klaipėdos „Bohemą“ sklandė ore, tačiau po savininkų keitimo, įvairių permainų, jau ir publika buvo nebe ta, o ir patalpos apleistos. Teko nemažai bemiegių naktų čia praleisti, kol pagaliau viskas stojo į savo vietas. Niekada nebuvo tokios minties atkurti buvusią baro koncepciją, nė vienai iš mūsų trijų šios vietos savininkių. Buvome daug girdėjusios apie „Bohemos“ unikalumą ir smagumą, bet mes nė viena nesame tokio būdo, kad galėtume sukurti kažką panašaus. Ta nostalgija tik padrąsino veikti būtent šitose patalpose. Kažką atkurti nebuvo nė minties. Tik savo kurti, taip kaip mokame mes, kaip įsivaizduojame kokybiškus gėrimus ir maistą kartu, kaip matome svetingumą. Gal mums labiau tas svetingumas esminis dalykas, jaukumas, tikrumas“, – atvirauja J. Karinauska, kuri yra viena iš baro savininkių.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

Dabar čia ji pati pasitinkanti ir vaišinanti baro svečius, rengianti įvairias degustacijas. Savininkė prasitarė, kad įsivaizdavo kurianti degustacijų klubą, tačiau vieta, joje esantys žmonės, jų prisiminimai, kartais įneša savitą, visai kitokį matymą.

Verslo idėja buvo suteikti žmonėms atsipalaidavimo – išgerti gaiviųjų, bet kokybiškų gėrimų, degustuojant tolimiausių kraštų gurmaniškų gyvų patiekalų.

Menas atkeliauja savaime

Jurga minėjo, kad iki šiandien ji išgirstanti gausybę istorijų, kaip žmonės čia linksmindavosi tuomet: čia rinkdavosi meno žmonės, kurių buvimas čia, pačiame Klaipėdos centre, buvo stiliaus ir gyvenimo būdo dalis.

„Neatsitiktinai iš šiol jauni debiutuojantys dailininkai užsuka, paklausia, ar negalėtų čia eksponuoti savo paveikslų. Čia jie noriai priimami“, – apie tai, kad į šią, iš pirmo žvilgsnio, atokią, bet savitą, vietą menas atkeliauja savaime, kalbėjo viena iš šio baro savininkių.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

„Išsinuomojome patalpas, kuriose kažkada veikė gerokai nustekentas verslas, tačiau čia buvo labai gera aura. Iš pagarbos šiai vietai, tiems, kažkada, dalelę savęs palikusiems šiame bare meniškos sielos žmonėms, stengiausi atgaivinti šią vietą, lyg nabašninką prikelti iš šiukšlyno“, – pasakoja Ieva.

Degustacijų klubas

Trims moterims ragauti, derinti skonius ir eksperimentuoti niekada neatsibosta. Bet nuostabiausia yra dalintis šia patirtimi su savo svečiais.

„Achtung Baby“ kūrėjos atvirauja kūrusios savotišką degustacijų klubą, įvairiausių dalykų ragavimo, skanavimo vietą.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

„Net neturėjome plano, kad būtent čia žmonės austres skanaus. Žinoma, nieko prieš austres neturėjome. Tiesiog manėme, kad skanausime įvairiausius gurmė dalykus. O dabar būtų keista, jei atėjęs pas mus negautum bent trijų ar keturių, o kartais ir daugiau rūšių austrių paragauti. Tapome austrių baru. Nors to visai neplanavome. Bet mes nieko prieš tapti kažkuo neplanuotai. Tad nuotaikos tas negadina“, – pasakoja Jurga, apie verslo koncepciją.

Ji akcentuoja, kad gastobare organizuojami skonio festivaliai, įvairių šalių virtuvių savaitgaliai pritraukia tikrai nemažai besidominčiųjų maisto ir valgymo kultūra.

„Mūsų veiklos idėja – pažiūrėk, kokį nuostabų dalyką sukūrė vynininkas, sūrininkas, kiek daug iš šio kąsnio, gurkšnio gali sužinoti apie jo žemę, pieną, karštas vasaras ar lietingus rudenis. Ar žinojai, kad austrė auga bent trejus ar ketverius metus, o ją sušlamšti pakanka sekundžių. O va, pompastikos ir prabangos mes vengėme. Šiame bare vaišinant svečius visada norime pabrėžti ir paskatinti kokybiškus dalykus, kaip antai – skanavimą susikaupus, atkreipiant dėmesį į maisto kultūrą, įsigilinus į tradicijas, tačiau paprastai, natūraliai ir jaukiai“, – sako baro savininkės.

Grupės „U2“ albumas

O vietos pavadinimas užgimė vos susijuokus. Baro pavadinimui įkvėpimą suteikė legendinė grupė „U-2“ ir jos vienas, nors nelabai populiarus, albumas. Pradėjus domėtis šios grupės istorija, buvo surasta istorija, jog anuomet „U-2“ grupėje dirbęs scenos technikas, kuriam tekdavo pergabenti gausybę įrangos, dažnai nešdamas jis ištardavo legendinę frazę „Achtung Baby“.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

Vos išsinuomojus nustekentą barą, savininkams teko daug ką perkraustyti, perkelti, išnešti, sutvarkyti. Tad legendinis, nelabai populiaraus albumo „Achtung Baby“ vardas ne tik sukėlė juoką. Galbūt intuityviai kurdami barą Klaipėdos miesto centre, savininkai nujautė, kad pigaus populiarumo, ėjimo į mases jiems nereikia. Juolab, kad baras atokiau nuo centrinės gatvės, praeiviai, dažnai jo nė nepastebi, todėl pavadinimo norėjosi aktualaus.

„Dėl to pavadinimo daug prikalbėjome ir liko šiokia tokia sumaištis: bičiulio, kuris yra prekės ženklų kūrėjas, paprašiau patarimo dėl pavadinimo. Jam papasakojau, kokia tai bus vieta, kaip atrodys, kas ateis, ką gersime, ką gaminsime, ką veiksime. Ir jis pasakė: Jurga, turi pavadinti „Achtung Baby“, mes nusijuokėme. Bet tas pavadinimas kažkaip prigijo per ilgą pavadinimų svarstymo pusmetį. Jis vis atkreipdavo dėmesį į save. O sąsajos su „U2“ grupe labai labai miglotos, visai ne esminės, mes niekada negrojome grupės muzikos, nesame „U2“ fanai, bet nepaisant to „Achtung baby“ tapo šiai vietai tinkančiu vardu.

Išgyvenome

Karantinas sunkiai paveikė verslą, tačiau Jurga džiaugiasi, kad išgyveno.

Tuomet buvo šeštadieniais tiekiamos austrės išsinešimui, tačiau šis judesys, anot savininkės, buvo tik dėl judesio. Pandemija sustabdė tiesioginę veiklą, tačiau tiek sunkumų patyręs baras, išsilaikė.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

„Išgyvenome, – rimtai atsakė pašnekovė. – Be abejo, kiekvienas verslas turi save išlaikyti, tačiau daug uždirbti nesitikime. Jau susiformavo ir mūsų klientų ratas – fantastiški svečiai, kurie žino, ką mes darome, ką mokame, ką gaminame greitai, o ko verta palaukti“, – kalbėjo apie savo veiklą pašnekovė.

Šiame bare ruošiamos gurmaniškų patiekalų degustacijos: austrės, įvairios užtepėlės, paštetas, sraigės.

„Cepelinų čia tikrai nėra: vyrauja prancūziška, itališka bei europietiška virtuvė“, – apie vaišes pasakojo šeimininkė.

Achtung Baby baras Klaipėdoje

Jei galėtų atsukti laiką atgal, ar imtųsi vėl kelti šį barą?

„Žinodama visus tuos sunkumus, nežinau ar antrą kartą nerčiau į tokią avantiūrą, o gal ir negalėčiau atsispirti unikaliai šios vietos aurai? Aš pati nebuvau aktyvi šio baro lankytoja, tačiau jis buvo gerai žinoma Klaipėdoje vieta, ypatinga. Todėl turėjau didžiulę nostalgiją, šiltus jausmus ir didžiulį norą ją atgaivinti naujame kontekste. Mes nevadiname „Achtung Baby“ verslu, vadiname jį veikla. Atrodo, kad verslas, kur kas rimtesnis užsiėmimas nei „AchtngBaby“, – juokauja baro savininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)