Delfi TV laidoje „Atsakingas požiūris“ specialistai diskutavo, su kokiais nuostoliais susidūrė grožio sektorius ir kas jo laukia ateityje.

Pirmas ir antras karantinas liudija pasikeitusias nuotaikas

Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidento Dano Arlausko teigimu, per antrąjį karantiną didelė dalis verslo daug stipriau nerimauja palyginus su pirmuoju karantinu.

„Jei pirmą karantiną prašuoliavome pakankamai guviai, buvo pakankamai solidi parama, įmonių rezultatai nebuvo blogi. Šiandien didelė dalis verslo labai stipriai nerimauja ir klausia – ar valstybė su savo priemonėmis elgiasi sąžiningai visų atžvilgiu? Didžiausias šurmulys buvo tada, kai didieji prekybos tinklai, kurie prekiauja maisto produktais, galėjo prekiauti ir kitais produktais“, – teigė D. Arlauskas.

Viena iš labiausiai nukentėjusių ir paveiktų verslų sričių – kirpyklos bei kitos grožio paslaugų vietos. Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė patikino, kad visi kirpėjai ir grožio specialistai, kurie darbingai ruošėsi sutikti Kalėdas ir naujus metus, patyrė didžiulius nuostolius.

„Pirmo karantino scenarijus ir antro karantino scenarijus – du skirtingi dalykai. Per pirmąjį karantiną mes nežinojome, ko laukti ir tikėtis, vieningai visi sėdėjome namie ir laukėme prašviesėjimo, o per antrą karantiną scenarijus pasikeitė. Lietuvių tauta yra labai pakanti ir mes visada labai kantriai laukiame, nors vyksta įdomūs dalykai“, – teigė asociacijos prezidentė.

Specialistė pridūrė, kad situacija ir nuotaika būtų visai kitokia, jei visiems paslaugų teikėjams būtų buvusios vienodos sąlygos.

Jolanta Mačiulienė

„Dirbo viešosios pirtys, odontologijos klinikos, grožio klinikos. Kuo mes kitokie? Vardan solidarumo, reikėjo uždaryti visus ir palikti tik būtiniausias maisto prekių parduotuves, vaistines. Dabar vieni galėjo ilgą laiką dirbti, o kiti ne“, – piktinosi J. Mačiulienė.

Karantino sąlygos – puiki dirva šešėlinei ekonomikai

Anot J. Mačiulienės, draudimai dirbti sudarė ir puikias sąlygas plisti nelegaliam darbui iš namų – o ten netikrinama, ar buvo laikomasi saugumo sąlygų.

„Kas dabar sužiūrės, kiek yra padaryta paslaugų namuose, nefiksuojamų paslaugų, kas ten sužiūrės kvadratus ir metrus, sukontroliuos, kas kur nuėjo? Niekas. Vieniems leidžiame, o kitiems – ne. Pastaruoju metu galvoju, kad arba mes kažko nežinome, arba kažko nesuprantame, nes noras būti darbingiems ir tikrai galime saugiau dirbti ir parodėme tą po pirmo karantino – grožio sektorius yra tikrai pasiruošęs“, – tikino specialistė.

Dėl klientų saugumo grožio specialistai, anot J. Mačiulienės, yra pasiruošę nuolat tikrintis ir darytis testus, tačiau neaišku, kas kompensuotų šias išlaidas.

„Neaiškus mechanizmas – kur bus garantuota, kas bus kompensuojamos išlaidos? Kada pradės mokėti antrąjį paramos paketą? Ar mums kompensuos patalpų nuomos išlaidas? Daug kas jau pradėjo išpardavinėti savo įrangas, nes bijo bankrutuoti. Vaizdas yra labai liūdnas, nežinau, kaip mes toliau gyvensime“, – nuogąstavo asociacijos prezidentė.

Kokias bus ateitis, anot specialistės, sunku spręsti, tačiau jau dabar matoma, kad kai kuriems grožio verslams karantino iššūkiai buvo per dideli.

„Nenoriu būti blogio pranašu, gali būti visaip. Jau galvojame ir apie trečią karantino bangą, kas bus tada – juk mūsų paslaugos visada išliks kontaktinės. Bet yra žmonių, kurie yra labai lojalūs savo specialybei ir klientai, kurie lojalūs savo grožio meistrams. Šitas lojalumas mums ir padės, nors tikrai bus ir nubyrėjimo“, – tikino J. Mačiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)