Muitinės ir sienų apsaugos tarnyba informavo, kad „FGV Holdings“ darbininkai patiria fizinę ir seksualinę prievartą, yra verčiami vergauti už skolas ir yra išnaudojami, skelbia BBC.

„FGV Holdings“ ir jos patronuojamųjų įmonių siuntos bus sulaikomos JAV muitinės padaliniuose. Pareiškime Malaizijos bendrovė nurodė atlikusi „konkrečius veiksmus“ darbininkų sąlygoms pagerinti.

Muitinės ir sienų apsaugos tarnyba pranešė, kad metus trukęs tyrimas atskleidė tokius pažeidimus kaip „darbininkų judėjimo ribojimas, izoliacija, fizinis ir seksualinis smurtas, gąsdinimai ir grasinimai, tapatybės dokumentų atėmimas, atlyginimų nemokėjimas, vertimas vergauti už skolas, netinkamos darbo ir gyvenimo sąlygos bei didžiuliai viršvalandžiai“.

Tyrimo metu taip pat kilo įtarimų, kad „FGV Holdings“ palmių aliejaus gamybos procese gali būti naudojamas priverstinis vaikų darbas. „FGV Holdings“ yra įtraukta į biržos prekybos sąrašą ir, remiantis oficialioje interneto svetainėje pateikiama informacija, jos produkcija sudaro maždaug 15 proc. viso Malaizijoje per metus pagaminamo palmių aliejaus.

Palmių aliejus

Palmių aliejaus yra įvairių maisto produktų sudėtyje, taip pat jis naudojamas kosmetikai, vaistams ir biokurui gaminti.

„Priverstinio darbo naudojimas šiam plačiai paplitusiam produktui gaminti leidžia įmonėms pelnytis engiant pažeidžiamus darbuotojus“, – pareiškė Muitinės ir sienų apsaugos tarnybos Prekybos padalinio komisaro vykdomoji padėjėja Brenda Smith.

„Tokios bendrovės kuria nesąžiningą konkurenciją teisėtai gaminamos produkcijos rinkoje, o vartotojams tiekiami etikos standartų neatitinkantys gaminiai“, – pridūrė ji.

JAV pradėjo įvedinėti daugiau importo draudimų nuo 2016-ųjų, kai vieno įstatymo pataisa vėl suteikė teisę Muitinės ir sienų apsaugos tarnybai atitinkamai reaguoti į produktus, pagamintus naudojant priverstinį darbą.

Per pastaruosius keletą mėnesių JAV paskelbė ne vieną vadinamąjį įsakymą užlaikyti (prekių) išleidimą kai kurių Kinijos įmonių atžvilgiu, kilus įtarimui, kad Sindziango autonominiame regione naudojamas priverstinis darbas.

Konkretūs veiksmai

„FGV Holdings“ nusivylė tokiu sprendimu ir teigė atlikusi „konkrečius veiksmus“, kad parodytų „savo įsipareigojimą gerbti žmogaus teises ir laikytis darbo standartų“. Įmonei priklausančiose palmių plantacijose daugiausia dirba migrantai, įskaitant daugiau nei 11 tūkst. indoneziečių ir beveik 5 tūkst. indų.

Palmių aliejus

„FGV Holdings“ sakė, kad patobulino savo darbininkų samdos procedūras ir investavo maždaug 71,5 mln. eurų plantacijose esantiems būstams atnaujinti. Įmonė paneigė teiginius, jog neva konfiskavo savo darbininkų pasus, ir pranešė visuose 68 gyvenamuosiuose kompleksuose įrengusi 32 tūkst. „seifų“, kuriuose darbininkai gali saugiai laikyti dokumentus.

Ankstesni nuogąstavimai

„FGV Holdings“ atkreipė dėmesį, kad jos darbininkai yra viešai aptarinėjami pastaruosius penkerius metus. Kitos organizacijos anksčiau išsakė savo nuogąstavimus dėl „FGV Holdings“ veiklos praktikos.

Sausio mėnesį ne pelno siekianti organizacija „Apskritojo stalo diskusijos dėl tvaraus palmių aliejaus“ sustabdė kai kurių „FGV Holdings“ plantacijų tvarumo sertifikavimo procesą.

Palmių aliejus

Taip pat ši organizacija vėl laikinai panaikino sertifikatą, suteiktą „FGV Holdings“ priklausančiai palmių aliejaus gamyklai „Kilang Sawit Serting“, kuri jo buvo netekusi prieš dvejus metus dėl darbo kodekso pažeidimų.

Ketvirtadienį „FGV Holdings“ akcijų vertė sumažėjo aštuoniais procentiniais punktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)