Vadinamoji gerosios ateities taryba rengia reguliarius posėdžius, kurių metu tarybos nariai gali pristatyti savo idėjas bendrovės vykdomajam direktoriui ir kitiems vadovams bei užginčyti verslo sprendimus, praneša BBC.

Viena iš neįprastosios tarybos narių – 14-os metų amžiaus londonietė Shaina Shah. Ji tausoja aplinką ir nori išsaugoti savo pasaulį ateities kartoms.

„Manau, kad suaugusieji pirmiausia galvoja apie pinigus. Jie ne visada pasirenka tvariausią variantą, – tvirtino S. Shah. – Bet jauni žmonės užaugo pasaulyje, kuriame klimato kaitos pokyčiai akivaizdžiai matomi.“

Merginos teigimu, ji ir likusieji penki patariamosios tarybos nariai nebijo suaugusiesiems pasakyti maną, kad jie klysta. Naujieji nariai buvo atrinkti labdaringai aplinkos apsaugos organizacijai „Eco-Schools“ surengus konkursą, kuriame dalyvavo daugiau nei 1 tūkst. moksleivių iš visos Anglijos.

Konkurso dalyviai turėjo parašyti 500 žodžių apimties motyvacinį laišką, atsakantį į tris klausimus: kas įkvėpė rūpintis planeta, kokiais įgūdžiais ar patirtimi pasižymite ir ar turite idėjų, kaip energiją iš atsinaujinančių šaltinių gaminanti įmonė gali labiau prisidėti prie planetos apsaugos. Šeši laimėtojai buvo apibūdinti kaip „nepaprastai entuziastingi, įžvalgūs ir darantys įspūdį“.

13-os metų amžiaus Jackas Solly irgi yra patariamosios tarybos narys, į kurią buvo paskirtas būdamas 12-os. Jis prisipažino suskubęs pasinaudoti proga, nes norėjo sužinoti daugiau informacijos apie verslą ir energijos rinką. Be to, berniukas tikisi padėti „išsaugoti kai kurias laukinės gamtos teritorijas“.

„Ši planeta yra brangi, – pareiškė J. Solly. – Ir jeigu ja nesirūpinsime, neturėsime, kur gyventi.“ Jis pridūrė, kad jaunų žmonių prioritetai yra labiau sutelkti į ateitį nei suaugusiųjų: „Suaugusieji daugiau rūpinasi dabartimi, savo darbu, ar viršininkas liks patenkintas, ar bus paaukštinti. Jie negalvoja apie ateitį ir ilgalaikius savo veiksmų padarinius. Jaunesni žmonės patiria mažesnį spaudimą ir stresą, todėl gali laisviau rūpintis ateitimi.“

Patariamosios tarybos nariai negauna atlyginimo, tačiau kai atvyksta į „Good Energy“ kasmetinį visuotinį susirinkimą, jų kelionės išlaidas padengia įmonė. Taip pat „Good Energy“ pasirūpino, kad paaugliai galėtų dalyvauti jaunimui skirtoje Jungtinių Tautų (JT) klimato kaitos konferencijoje, surengtoje Glazge prieš pagrindinę klimato kaitos konferenciją.

Įmonės vadovai tvirtina, kad patariamoji taryba padėjo peržiūrėti „Good Energy“ įvairovės ir įtraukimo strategiją ir kad „paauglių komentarai apie mūsų prekių ženklą ir bendrovės pozicionavimą suvaidino didelį vaidmenį kuriant naują interneto svetainę, kuri netrukus taps prieinama naudotojams“.

„Good Energy“ vykdomasis direktorius Nigelas Pocklingtonas pridūrė: „Norime įvairove pasižyminčiai jaunų žmonių grupei suteikti progą išsakyti savo nuomonę apie klimato krizę, kuri juos paveiks labiau nei senesnės kartos atstovus. Jie mums pateikia įžvalgos ir naujų idėjų, kurių negautume iš patyrusių vadovų.“

S. Shah ir J. Solly yra Z kartos atstovai. Šiai kartai priskiriami XX a. dešimtojo dešimtmečio viduryje ir XXI a. pirmojo dešimtmečio pradžioje gimę asmenys. Remiantis keleto tyrimų duomenimis, Z karta yra skaitlingiausia Žemėje. Vienos studijos ataskaitoje teigiama, kad Z kartos atstovų yra 2,5 mlrd. Šis skaičius atitinka 32 proc. pasaulio populiacijos. Antroje vietoje – vadinamoji tūkstantmečio, arba Y, karta (1981–1995 m. gimę žmonės), kurios atstovai sudaro 22 proc. visų Žemės gyventojų.

Vadovaujantis šiais metais audito bendrovės „Deloitte“ atliktos tarptautinės apklausos rezultatais, Z kartai labiausiai susirūpinimą kelia aplinka, paskui – nedarbas, sveikatos priežiūra ir švietimas.
21-erių metų amžiaus Maxine Marcus San Fransiske įkūrė įmonę „The Ambassadors Company“, padedančią bendrovėms rengti apklausas, skirtas Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) paaugliams.
Mergina sakė, kad verslo idėja „nukrito kaip iš giedro dangaus“: „Kai mokiausi vidurinėje, mano tėtis, rizikos kapitalistas, vieną dieną mane pasiėmė iš mokyklos, kad galėčiau dalyvauti susitikime. Jame dalyvavusių įmonių atstovai vis nukreipinėjo dėmesį į mane, klausinėjo apie mano gyvenimą ir įpročius. Tada ir suvokiau, kokia svarbi yra mano nuomonė.“

2017 m., būdama 17-os metų amžiaus, M. Marcus pasikvietė keletą mokyklos draugų ir įkūrė „The Ambassadors Company“. „Tikiuosi, kad pavyks sukurti kažką prasmingo, įmonę, kuri ilgai gyvuos po manęs, – pasakojo jaunoji verslininkė. – Užaugau startuolių pasaulyje ir taip pat noriu užauginti vienaragį [privati įmonė, kurios vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių].“

Pernelyg didelis maisto švaistymas yra daugeliui Z kartos atstovų aktuali tema. Pasaulio gamtos fondui paskelbus apytikrius skaičiavimus, kad visame pasaulyje išmetama trečdalis viso valgomo maisto, galbūt šia problema turėtų labiau susidomėti visi planetos gyventojai. JAV Kolorado valstijoje gyvenanti Sophie Warren sakė, kad kai jos tėvai nusprendė užsiimti bitininkyste, ji kartu su vyresnėmis seserimis Chloe ir Lily negalėdavo žiūrėti į tiesiog išmetamą bičių vašką, likusį išėmus medų iš korių.

„Supratome, kad likdavo gana daug bičių vaško, – tęsė dabar 17-os metų amžiaus Sophie. – Nenorėjome jo išmesti, nes bitės įdėjo daug darbo, todėl nusprendėme bičių vašką panaudoti lūpų balzamui gaminti.“

2009 m. kai Sophie buvo vos penkerių metų amžiaus, Chloe – septynerių, o Lily – devynerių, trys sesutės (žinoma, šiek tiek padėjo mama ir tėtis) įsteigė kosmetikos įmonę „Sweet Bee Sisters“ ir pradėjo prekiauti lūpų balzamu. Dabar bendrovė siūlo įvairių odos priežiūros priemonių, o paaugusios seserys tikisi, kad jų pavyzdys įkvėps kitus vaikus ir jaunus suaugusiuosius tapti aplinką tausojančiais verslininkais. „Norime savo pusėn patraukti kitus stiprius lyderius, – nurodė Sophie. – Tikime, kad mūsų karta pakeis pasaulį.“

Grįžkime prie „Good Energy“. Dar viena patariamosios tarybos narė – 17-os metų amžiaus Mahnoor Kamran iš Stoko prie Trento. Ji paaiškino, jog tarybos nariai aptarinėja „įmonės verslo politiką, aplinkos apsaugos politiką ir etiką“.

„Mums rūpi ne trumpalaikiai tikslai ir pelnas, – patikino M. Kamran. – Jauniems žmonėms rūpi ateitis: kas gyvens, o kas kentės. Manau, kad mes kiekvienoje situacijoje pirmenybę teiksime planetai, ne pelnui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)