Tvarumo kelią besirenkančios įmonės nuolat svarsto, kaip savo produktais ar veikla kuo mažiau prisidėti prie klimato kaitos tendencijų. Tokiais sprendimais domisi ir elektroninės elektronikos parduotuvės „Novastar LT“ vadovas Paulius Lingys. Nuo kitos savaitės įmonė išbandys naują estų sukurtą pakuotę, kuri turėtų pakeisti burbulinės plastikinės plėvelės apsaugines savybes.

„Mūsų industrijoje tikrai sudėtinga būti tvariems: parduodame elektrotechniką ir ji savaime palieką įspaudą aplinkai. Būtų sunku būti visiškai neutraliems klimato atžvilgiu, bet nuolat ieškome būtų, kaip būti tvaresniems“, – pasakojo pašnekovas.

Burbulinę plėvelę keičia vilna

Pasak jo, įmonė savo biuro veikloje jau pasirinkusi atsisakyti popieriaus ir visus dokumentus kelia į skaitmeninę erdvę. Taip pat atsisakyta biure ir plastiko taros gėrimams. Vis dėlto, pasak P. Lingio, ir toliau ieškoma naujų sprendimų. Būtent netikėtai aptikta nauja pakuotė, į kurią žadama dėti klientams siunčiamas nedideles elektronikos ir technikos prekes, ir yra paskutinis įmonės atradimas.

Paulius Lingys

„Kadangi nuolat domimės, kas vyksta startuolių aplinkoje, pamatėme estų startuolį, kuris pritraukė nemažą investiciją. Taip „Woola“ ir pateko į mūsų radarą“, – kaip aptiko tvaresnį sprendimą prekėms siųsti, pasakojo elektroninės parduotuvės atstovas.

Susidomėję nauja galimybe lietuviai užsisakė bandomuosius pavyzdžius.

Kaip teigia pati „Woola“ bendrovė savo interneto puslapyje, šios pakuotės yra gaminamos iš po avių kirpimo likusios nepanaudotos vilnos, kuri įprastai yra sudeginama. Teigiama, kad pakuotė gali būti kompostuojama ir taip padėti mažinti plastiko taršą pasaulyje. Estų idėja jau patikėjo ir investuotojai, kurie į startuolį pernai metų pabaigoje nukreipė 450 tūkst. eurų.

Tvari pakuotė

„Gavę pavyzdžius supratome, kad sprendimas visai įdomus. Tik dar nežinome, kaip suveiks realybėje. Savaitės pabaigoje turėtume gauti pakuočių siuntą ir testuosimės“, – pasakojo P. Lingys.

Sprendimas – kelis kartus brangesnis

Kai kurie elektroninės parduotuvės pirkėjai pirkinių naujoje pakuotėje gali sulaukti jau kitą savaitę. Tiesa, pakuotė tinkama tik smulkesniems elektrotechnikos gaminiams.

„Pakuotės aprašyme parašyta, kad vilna atspari drėgmei, apsaugo nuo smūgių. Atrodo, viskas gražiai. Kaip bus iš tiesų, žiūrėsime“, – pridėjo pašnekovas.

P. Lingys pasakoja, kad bendrovė žada su naujomis pakuotėmis kartu klientams siųsti ir klausimyną, kur jie galėtų įvertinti naujai gautą pakuotę su vilnos užpildu.

Woola

Pasiteiravus, ar tokia pakuotė daug brangesnė už įprastinę, „Novastar LT“ vadovas pripažino, kad netradicinis sprendimas visgi atsieis daug brangiau – kaina didesnė nuo keturių kartų nei plastikiniu užpildu apsaugota pakuotė.

„Visgi, manau, kad visi turėsime pradėti judėti tvarumo linkme. Ir nesvarbu, ar šitas, ar kitas sprendimas tikrai atsiras, nes plastiko taršos problema yra tikrai labai didelė“, – tvirtino pašnekovas.

Jis taip pat tiki, kad tvarumo vis labiau iš verslo pradės reikalauti ir vartotojai. O čia suveiks ir konkurencija, kai klientams pradėjus migruoti pas tvaresnius tiekėjus, įmonės bus priverstos sekti konkurentų pavyzdžiu ir keistis.

Siuntų pakuočių tarša sparčiai auga

Apie augančią siuntų pakuočių atliekų problemą visai neseniai kalbėjo ir bendrovė „DPD Lietuva“.

Įmonės pranešime spaudai skelbiama, kad, pavyzdžiui, pernai metais „Amazon“ pristatė dukart daugiau siuntų nei 2019 m. Iš viso – 4,2 mlrd. siuntinių. Galima tik įsivaizduoti, kiek kartu su šiomis prekėmis į gyventojų namus atkeliavo ir perteklinio plastiko iš siuntinių pakuočių.

Skaičiuojama, kad pasaulyje kol kas perdirbama vos 9 proc. plastiko atliekų, 12 proc. – sudeginama, o likusi dalis tiesiog nusėda sąvartynuose ar jūrose.

„DPD Lietuva“ pardavimų ir rinkodaros vadovas Baltijos šalims Gabrielius Bilevičius pabrėžė, kad pokyčių pakuočių srityje turi imtis ir pačios e-komercijos įmonės.

Dalindamas įmonėms patarimus, jis pirmiausia siūlė plastikines pakuotes siuntimui ruošiamoms prekėms pakeisti popierinėmis. Pasak jo, popierius taip pat gali būti naudojamas vietoj plastikinių, nuo dūžių apsaugančių užpildų. O tradicines pakavimo granules iš putoplasčio galima pakeisti biologiškai suyrančiu krakmolu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)