Iš 222 stambiausių JK finansinių paslaugų įmonių, kurias nuo 2016 m. referendumo stebi buhalterinės apskaitos milžinė EY, 97 (44 proc.) patvirtino, kad savo veiklą ar personalą perkelia į žemyną arba kad analizuoja šią galimybę. 2020 m. sausio mėnesį tokių įmonių buvo mažiau – 41 proc., skelbia theguardian.com.

Nors pranešimų apie darbuotojų perkėlimą dėl „Brexit“ pastaraisiais metais sumažėjo, EY manymu, tolesni planai greičiausiai buvo atidėti dėl įvestų karantinų ir padažnėjusio darbo iš namų, o ne visiškai atšaukti.

„Nuo oficialaus JK išstojimo iš Europos Sąjungos praėjo beveik metai, tačiau finansų sektorių vis dar kankina pagirios po „Brexit“, – sakė EY dirbantis Omaras Ali. – Nors dauguma sprendimų dėl tolesnės veiklos buvo priimta gerokai anksčiau nei galutinis išstojimo terminas (ir prieš prasidedant pandemijai), pastarųjų dvejų metų kelionių apribojimai gerokai apsunkino perkėlimą.“

Jo teigimu, įmonės tikriausiai paspartins savo perkėlimo planų įgyvendinimą per ateinančius 12 mėnesių, jeigu COVID-19 atvejų skaičius sumažės. Be to, ES reguliuojančiosios institucijos nepalankiai žiūri į JK įmones, gaunančias prieigą prie ES rinkos, tačiau bloke turinčias tik simbolinį darbuotojų skaičių.

„Atsižvelgiant į omikron varianto trajektoriją ir jo poveikį tarptautinėms kelionėms trumpuoju laikotarpiu, ateinančiais metais įmonės turėtų vėl prisiminti atidėtus planus, iš dalies ir dėl didėjančio ES reguliuojančiųjų institucijų spaudimo“, – mano O. Ali.

Canary Wharf

Tai naujausias tebesitęsiančio „Brexit“ poveikio JK ekonomikai ženklas. Neseniai paskelbti duomenys rodo, kad per pirmuosius devynis 2020 m. mėnesius maisto prekių ir gėrimų eksportas smuko 16 proc. Šios pramonės šakos atstovai dėl tokio rezultato daugiausia kaltino 24 proc. sumažėjusius pardavimus ES valstybėms narėms.

Nors šių metų pradžioje JK oficialiai išstojo iš ES, derybos dėl į Šiaurės Airiją įvežamų ir iš jos išvežamų prekių kontrolės tebesitęsia. Šio klausimo išsprendimą dar labiau komplikavo gruodžio 18 d. „Brexit“ ministro Davido Frosto įteiktas prašymas atleisti iš pareigų. Sekmadienį paaiškėjo, kad „Brexit“ reikalus perims užsienio reikalų sekretorė Liz Truss.

Nėra aišku, ar D. Frosto atsistatydinimas gali užvilkinti derybas dėl to, ar JK finansų sektoriui bus užtikrintas „lygiavertiškumas“, leisiantis JK įsikūrusioms įmonėms aptarnauti ES klientus visame žemyne.

„Tvyrant netikrumui, išlieka susiskaidžiusių rinkų rizika. Tokia situacija yra neproduktyvi, nuostolinga visiems dalyviams ir galiausiai gali pakenkti abiejų rinkų pasauliniam konkurencingumui“, – pridūrė EY ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)