Gatesus ir iš tiesų būtų galima pavadinti viena sėkmingiausių porų per visą žmonijos istoriją. Jie išaugino „Microsoft“, tapo milijardieriais, filantropais ir visko, kas pozityvu, rėmėjais. Būtent dėl porą lydėjusios sėkmės tikrai vertėtų šio to pasimokyti iš jų gyvenimo istorijos, rašoma žurnale „Entrepreneur“.

„Šio straipsnio ėmiausi apimtas nemenkų vidinių abejonių, nes visiškai nenoriu, kad kas pagalvotų, jog noriu pasinaudoti kitų žmonių nelaime. Nors asmeniškai Gatesų ir nepažįstu, kaip verslininkas, Billą Gatesą nuo seno labai gerbiu ir stengiuosi į jį lygiuotis. Tik teigiamai galiu vertinti tą darbą, kurį Gatesai atliko per savo fondą. Tačiau žinau, kad net labai korektiškai nutraukus santuoką, širdį vis viena skauda“, – teigia su leidiniu „Entrepreneur“ bendradarbiaujantis straipsnių verslo plėtros tema autorius, tinklalaidės vedėjas Bryce‘as Conlanas.

Tad kokios gi tos tiesos, kurias, B. Conlanas įsitikinimu, būtina įsiminti aukštų ambicijų turintiems verslininkams.

Suformuluokite asmeninį sėkmės apibrėžimą

Kai santuoka nutrūksta, lengviausia pasakyti, kad ji buvo nesėkminga. Nors tokia išvada atrodo visai logiška, iš tikro ji ganėtinai primityvi.
Dalykas tas, kad nėra universalaus sėkmės apibrėžimo. Tai, ką vieni gali vadinti sėkme, kiti gali laikyti nesėkme.

Štai kodėl į klausimą, ar Billo ir Melindos Gatesų santuoka buvo sėkminga, tiktai jie patys ir tegali atsakyti. Gal apie sėkmę byloja tai, kad pavyko sukurti laimingus ir stabilius namus savo vaikams, kurie dabar – suaugę žmonės? O galbūt sėkmę įrodo galimybė užsiimti filantropija?

Kad ir kaip Gatesai apibrėžtų sėkmę santuokos atveju, kryptingas abiejų ėjimas link asmeninių tikslų jau yra ženklas, kad jiems pasisekė, ir nesvarbu, kaip tai atrodo iš šalies.

Billas ir Melinda Gatesai

Verslo lyderiams, įmonių vadovams šitai galėtų būti nebloga pamoka. Juk puikiai žinoma, kad organizuojant įmonės veiklą, sėkmės ir nesėkmės tampa kasdieniais palydovais, o pašaliniai, atrodo, tik ir laukia progos konstatuoti, kad susikirtote. Visgi jei leisite kitiems matuoti jūsų sėkmę (arba nesėkmes), turėtumėte nusiteikti beprotiškiems džiaugsmams ir skaudiems išgyvenimams, užeisiantiems klausantis liaupsių arba kritikos.

Kita vertus, jei jūs kartu su komanda skirsite laiko pamąstymams, ką konkrečiai jums reiškia sėkmė, pavyks išvengti išorinių aplinkybių nulemtos emocijų dinamikos, kadangi pasitikėti savo jėgomis sugebėsite net susidūrę su kliūtimis, nesvarbu, kaip jas įvertintų kiti. Visuomenės nuomonė jokiu būdu nėra sėkmės rodiklis. Sėkmę parodo artėjimas prie tikslo, atsižvelgiant į asmeninę viziją ir vertybes.

Atminkite, kad partnerystė keičiasi

Nors kartais nėra lengva su tuo susitaikyti, bet tenka pripažinti, kad bet kuri partnerystė bėgant laikui keičiasi. Kartais dėl įvykstančių pokyčių žmonės tampa artimesni, o kartais įvyksta priešingai.

Ištinkančios permainos gali privesti ir prie itin sunkaus sprendimo nutraukti partnerystę.

Bet kuri prasminga partnerystė prasideda nuo tikslo – priežasties, dėl kurios du žmonės arba organizacijos nutaria susituokti arba bendradarbiauti. Dviejų žmonių santuokos atveju priežastis gali būti meilė, atsidavimas arba noras turėti visą gyvenimą lydėsiantį artimą žmogų. Verslo santykių atveju priežastimi gali būti vienas kitą papildančių įgūdžių ir patirties telkimas, siekiant tikslo, kurį įgyvendinti savarankiškai būtų neįmanoma. Visgi labai svarbu suvokti, kad partnerysčių pobūdis keičiasi. Pavyzdžiui, Billas ir Melinda Gatesai sudarė partnerystę vienam sezonui. Dabar jų laukia kitas sezonas ir apie jį galvodami jie suvokia, kad bendradarbiavimas nepasiteisins.

Billas ir Melinda Gatesai

Ar sunku priimti sprendimą išsiskirti su ilgalaikiu parteriu? Žinoma. Ar toks sprendimas sukelia skausmą? Gali sukelti. Tačiau vis tiek negalima paneigti fakto, kad partnerystėms būdingas sezoniškumas ir kad kartais jas privalu nutraukti – dėl abiejų šalių gerovės.

Svarbiausia – sąžiningumas

Aiškiai suprasti, kad emocijų arba verslo pagrindu sudaryta partnerystė išsisėmė nėra lengva. Labai svarbu, kad abu partneriai būtų sąžiningi. Ne ką mažiau svarbu, kad jie sugebėtų atvirai pasikalbėti apie savo emocijas ir lūkesčius.

Kad sąžiningumas ir tiesus bendravimas yra be galo svarbūs norint sukurti tvirtą verslo partnerystę, žinome ypač puikiai. Tos pačios sąlygos galioja ir tinkamai santykių pabaigai. Aišku, galima jaustis pažeidžiamam, bijoti kitos pusės reakcijos, tačiau ir prieš save, ir prieš kitus esame įsipareigoję susėsti atviram ir sąžiningam pokalbiui. Tiesa juk šiaip ar taip kada nors išaiškės, todėl geriausia ją patiems atskleisti ir kaip įmanoma aiškiau.

Blogiausia galima reakcija – įpykti, priimti viską asmeniškai, pademonstruoti priešišką nusiteikimą ir imti kaltinti kitą pusę. Kita vertus, slėpti tiesą dėl to, kad kažkas neįsižeistų, – ydinga taktika. Kadangi tiesos bis tiek nuslėpti nepavyks, geriau ją kuo greičiau atskleisti, o tada judėti pirmyn nesibaiminant jokių nemalonių siurprizų.

Pirmiausia visada patartina suvokti savo emocijas ir pasistengti jas apibūdinti žodžiais. Tada vertėtų pamąstyti, kokia konkrečių emocijų priežastis, kas būtent privertė taip jaustis. Galiausiai, derėtų apsibrėžti savo lūkesčius bei poreikius ir ramiau išsakyti viską partneriui.

Billas ir Melinda Gatesai

Gali paaiškėti, kad partneris netgi nemanė esant kokių nors problemų, todėl bus nusiteikęs atsižvelgti į jūsų poreikius. Gali būti ir taip, kad šį bei tą pakeitus partnerystė nežlugtų. Žinoma, turite būti nusiteikę ir visiškam santykių nutrūkimui.

Kad ir kas nutiktų vėliau, gebėjimas aiškiai ir sąžiningai komunikuoti garantuoja daug geresnę savijautą negu melavimas, tylėjimas arba pasyvios agresijos demonstravimas.

Kadangi mūsų poreikiai ir prioritetai per gyvenimą paprastai pasikeičia, gali pasikeisti ir žmonės, galintys padėti tuos poreikius patenkinti. Jei partneris ne(be)atitinka jums svarbių kriterijų, galbūt atėjo metas pokyčiams?

Na, Gatesams šiuo sudėtingu etapu norisi palinkėti laimės ir sėkmės, kad ir koks būtų jiems abiem priimtinas tos sėkmės apibrėžimas.

Norėtųsi manyti, kad partnerystę sudariusios šalys būtinai artėja prie bendrų tikslų. Deja, ironiška yra tai, kad artėjant prie pradžioje užsibrėžtų tikslų, neretai įgyjamos naujos perspektyvos, iš kurių gimsta nauji, dar kilnesni tikslai. Štai kodėl kartais nutinka taip, kad partnerystės, kuri iš pradžių tikrai tenkino, staiga ima nebeužtekti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)