Su Juste pakalbėti susėdame viename iš „Bloomberg“ pasažo restoranų. Prieš ketverius metus šiame pasaže buvo pakviesti įsikurti aukščiausio lygio restoranai, o dabar visos maitinimo įstaigos knibžda nuo kostiumais pasidabinusių verslininkų balsų. Nors netoli Londono tilto įsikūręs „Bloomberg“ pastatas iš šono neatrodo kuo nors išsiskiriantis Didžiosios Britanijos sostinės architektūroje, visgi jis slepia daug jį kūrusių žmonių užmojų. Skelbiama, kad prieš 2017 m. duris atvėręs „Bloomberg“ biuras kainavo apie 1 mlrd. svarų ir jame įgyvendinta labai daug tvarių sprendimų. Pavyzdžiui, ant stogo surenkamas lietaus vanduo panaudojamas tualetuose, biure naudojamos tik LED lemputės. Skelbiama, kad pagal BREEAM tvarumo vertinimo metodą šiam pastatui skirta 98,5 proc. – tai didžiausias įvertinimas, kokį tik kada nors yra tekę gauti biurų pastatui.

Apie tarptautinės bendrovės norą skatinti tvarumą iliustruoja ir pasaže nemažai vietos užimanti akcija „Bloomberg PWR Ride“. Prie pat biurų pastato įrengti 16 stacionarių dviračių, kuriuos savanoriai mindami gamina žaliąją elektrą Londonui. Nors tai tik simbolinė veikla miestui padėti būti žalesniam, akcija sulaukia nemažai praeivių dėmesio.

Bloomberg

Tačiau su Juste sėdamės šnekėti ne apie įspūdingą „Bloomberg“ pastatą ar įmonės strategijas tvarumo klausimu: kalbamės apie į žiniasklaidos verslą įneštus pandemijos pokyčius, mokamą turinį ir vartotojų dėmesio medžioklę.

Savo kompaniją Mike'as Bloombergas įkūrė prieš beveik 40 metų, programinę įrangą finansų makleriams sukūręs verslininkas po kurio laiko savo veiklą išplėtė ir žengė į žiniasklaidos rinką. Taip ir užgimė „Bloomberg Media“, kurioje jau penkerius metus ir dirba J. Kolodavičiūtė.

Džiaugiasi papildomomis vertėmis

Lietuvė į Londoną persikraustė gyventi prieš 13 metų. Kaune pabaigusi „Aušros“ gimnaziją mergina buvo viena iš pirmųjų, kuri išvažiavo po mokslų studijuoti į Londoną. Kadangi ją visuomet žavėjo darbas tarptautinėje įmonėje, Justė nusprendė studijuoti tarptautinį verslą.

„Pirmasis mano darbas buvo finansų analitikės pareigos leidybos kompanijoje „Springer Nature“. Padirbus ten dvejus metus norėjosi naujų iššūkių, tad perėjau dirbti strategijos ir vystymo specialiste „NBC Universal“, – prisiminė pašnekovė. Čia ji įgavo daugiau žinių, kaip veikia žiniasklaidos rinka. Praleidus daugiau nei dvejus metus šiame medijų kanale moteriai netikėtai nukrito naujas darbo pasiūlymas.

„Niujorke viešėjau pas savo draugę ir man parašė iš „Bloomberg“, paklausė, gal norėčiau susitikti. Kadangi kaip tik buvau ten, kur jų pagrindinė būstinė, pasakiau, kad galiu užsukti ne Londone, o Niujorke. Pamenu, įėjusi į pasatą ir pamačiusi jo vidų, išvydusi tai, kaip verda darbas, supratau, kad noriu tęsti čia savo karjerą“, – tęsė J. Kolodavičiūtė.

Bloomberg pastatas Londone

Kalbėdama apie potyrius dirbant tarptautinėje kompanijoje, pašnekovė įvardijo, kad „Bloomberg“ yra gerai žinoma savo geromis papildomomis vertėmis darbuotojams.

„Kai prasidėjo pandemija, mums buvo skirta 75 doleriai į dieną taksi paslaugomis, kad į darbą nevyktume viešuoju transportu. Šia nauda naudojuosi dar ir dabar. Pandemijos pradžioje dalyje kitų įmonių žmonės buvo tiesiog atleidžiami, o mes gavome 500 JAV dolerių priedą darbo įrangai namie įsigyti. Labai dosni kompanija ir kalbant apie sveikatos draudimo sąlygas. Biuro pastate turime sveikatingumo centrą, kur galima pasitikrinti sveikatą, gauti fizioterapijos paslaugų“, – tęsė J. Kolodavičiūtė.

Lietuvei labai svarbu ir bendras darbdavio požiūris į gerus darbus. Pasak moters, vienas iš jai labiausiai patinkančių įmonėje dalykų – didelis dėmesys ir skiriami pinigai filantropijai.

„Kiekvienas darbuotojas skatinamas savanoriauti, o jei per metus savanoriauji 50 val., gali 5 tūkst. JAV dolerių skirti savo pasirinktai labdaros organizacijai“, – atviravo lietuvė.

Būtent surėmusi pečius su kitais „Bloomberg“ dirbančiais lietuviais ji su kolegomis prieš kelerius metus savo savanoriavimu uždirbtas lėšas skyrė Lietuvoje esantiems SOS vaikų kaimams.

Per darbo dieną – visos laiko zonos

Šiuo metu J. Kolodavičiūtė bendrovėje „Bloomberg Media“ dirba kainodaros ir pelningumo vadybos srityje su Azijos, Artimųjų Rytų ir Europos rinkomis. Kadangi vadovybė – biure Niujorke, lietuvei per darbo dieną tenka pajusti visas laiko zonas.

„Didžiausias iššūkis darbe – būti tokiai organizuotai, kad rytą sugebėčiau pradėti diskutuodama su kolegomis Tokijuje, Honkonge, vėliau „persijungti“ į Dubajų, Šveicariją, o į vakarą susisieti su kolegomis JAV. Iš tiesų smagu, kad per darbo dieną galiu pajusti viso pasaulio pulsą, bendrauti su skirtingais žmonėmis, susidurti su skirtingomis kultūromis ir išgirsti skirtingų akcentų“, – džiaugėsi pašnekovė.

Justė Kolodavičiūtė

Apie karjeros permainas moteris kol kas negalvoja ir dėl nuolat skatinamų profesinių mokymų bei naujų karjeros iššūkių įmonėje. Iš smagesnių biuro gyvenimo detalių J. Kolodavičiūtė prasitarė apie sprendimą, kad biure visi vaikščiotų su kortelėmis, ant kurių užrašytas darbuotojo vardas. Taip norima sukurti kolegišką aplinką – bet kada gali prieiti ir vardu kreiptis į bet kurį darbuotoją.

Pokyčiai žiniasklaidoje

Kalbamės su pašnekove ir apie tendencijas globalioje žiniasklaidos rinkoje. Minėdama pandemijos pokyčius J. Kolodavičiūtė pirmiausia įvardija tai, kad viruso apimtas pasaulis išaugino trumpo vaizdo turinio vartojimą.

„Visos vaizdo platformos šoka į aukštumas kasmet, bet vis įgauna kitokį pavidalą. Tradicinė televizija yra vis dar labai galinga jėga, kurios globalios vaizdo reklamos rinkos dydis yra maždaug 65 mlrd. JAV dolerių, nepaisant to, kad tradicinės televizijos auditorija mažėja. O skaitmeninės televizijos vaizdo turinio reklamos rinkos dydis siekė 55 mlrd. JAV dolerių ir auga maždaug 20 proc. kasmet. Kartu sudėjus šias platformas vaizdinio turinio reklamos rinka yra didžiulė. Taip pat reikia nepamiršti, kad tradicinės televizijos auditorija renkasi duomenų srautams pritaikytą skaitmeninę televiziją, todėl reklamos pajamų augimas šiame segmente turėtų tik didėti“, – komentavo J. Kolodavičiūtė.

Taip pat pastebima, kad pandemijos metu suaktyvėjo garso tinklalaidžių populiarumas. Vis dėlto šiuo klausimu lietuvė šiek tiek skeptiškesnė.

„Mano nuomone, jaučiamas šiek tiek per didelis entuziazmas dėl tinklalaidžių. Žiūrint į garso reklamos rinkos dydį visa garsinė reklama sudaro 17 mlrd. JAV dolerių, iš kurių 6 mlrd. JAV dolerių keliauja į tinklalaides. Palyginus su prieš tai minėtu vaizdo turiniu, tai žymiai mažesni skaičiai. Taip pat yra daug technologinių niuansų, kurie trukdo sėkmingai monetizuoti tinklalaides“, – savo pastebėjimais dalijosi lietuvė.

Bloomberg pastatas Londone

J. Kolodavičiūtė sutinka, kad nors tinklalaidžių populiarumas pandemijos metu ir buvo augantis, visgi medijų verslui šis modelis kelia gana daug iššūkių: reikalauja išteklių ir investicijų, o atsipirkimas kol kas vis dar sudėtingas. Tačiau, reiktų pastebėti, tinklalaidės papildo natūralų istorijos pasakojimą tekstu ir gali pridėti vertės žiniasklaidos priemonei auginant savo auditoriją.

O štai į ką visgi nusprendė investuoti „Bloomberg Media“ – tai naujas vaizdo turinio tinklas naujosios karto lyderiams „QuickTake“.

„Bloomberg“ televizija daugiau orientuota į nišinę auditoriją – Volstrito profesionalus, vis dėlto reikia pripažinti, kad nauja ateinanti karta turinį vartoja kitaip: jie nori aiškaus ir trumpo, kokybiško turinio su įžvalgomis. Kartu jiems reikalingas ir pramogos aspektas. Jie nori žinių kaip užkandžio. Todėl „QuickTake“ produkto turinys aktyviai skleidžiamas per „YouTube“, „Twitter“ ir kitus socialinius kanalus, kuriais pasiekiame tikslinę naujos kartos auditoriją“, – toliau pasakojo J. Kolodavičiūtė.

Dar vienas gražus tarptautinio žiniasklaidos tinklo neseniai sukurtas produktas – „Bloomberg Green“, kuriame kalbama apie tvarumą, atsakingą investavimą ir ESG (aplinkosauga, socialiniai aspektai, valdysena).

„Reklamos užsakovai nori siųsti savo komunikacijos žinutę apie verslų tikslus. Jie nori būti matomi ten, kur turinys ir jų pagrindinė žinutė sutampa. Tai atveria kelius prisitraukti netipinius verslus“, – akcentavo pašnekovė.

Rasti balansą tarp reklamos ir mokamo turinio

J. Kolodavičiūtė pastebėjo, kad nors šie metai į verslo naujienas orientuotam žiniasklaidos kanalui iš reklamos pusės buvo rekordiškai sėkmingi, visgi nuolatos galvojama, kaip pritraukti pajamų ir kitais būdais.

„Bloomberg Media“, kaip ir daugelis kitų žiniasklaidos priemonių, šiuo metu savo pajamas diversifikuoja tarp mokamo turinio ir reklamos.

„Mokamą turinį vartotojams pradėjo siūlyti 2018 m. Tačiau kompanija visada laikėsi pozicijos, kad reklamos pajamos labai svarbios. O čia dažnai ir kyla iššūkis, kaip rasti tinkamą pusiausvyrą tarp reklamos pajamų ir mokamo turinio. Manau, kompanija surado modelį, kaip padaryti mokamą turinį pakankamai lankstų, kad jis sėkmingai papildytų reklamos pajamas. Kai „Bloomberg“ pradėjo siūlyti mokamą turinį, manau, visi maloniai nustebo, kokia buvo sėkminga šio naujo pajamų šaltinio pradžia“, – pasakojo lietuvė. – Mano nuomone, kompanijai pavyko rasti tašką, kur nei vienas, nei kitas modelis nekenkia vienas kito pajamoms.“

Bendrovės „Bloomberg Media“ mokamame turinyje renkamasi ir toliau rodyti subtilias reklamas: „Prenumerata moki už žurnalistiką, kokybę, tačiau reklamos mokamame turinyje yra atidžiai atrenkamos.“

Naujų modelių nėra, bet keičiasi senieji

Pasiteiravus, ar žiniasklaidos versle jau ne vienus metus dirbanti profesionalė mato daugiau galimybių be reklamos ir mokamo turinio medijoms auginti verslą, J. Kolodavičiūtė įvardijo, kad, kalbant apie pasaulines tendencijas, šie du šaltiniai yra pagrindiniai žiniasklaidos priemonėms.

Iš kitos pusės, ji pastebėjo, kad net ta pati reklamos rinka labai keičiasi ir diversifikuojasi: garso reklamų populiarumo augimas, tradicinių vaizdo reklamų pokyčiai.

Bloomberg

„Kai kalbame apie žiniasklaidos verslo pajamų diversifikavimą, manau, reikėtų kalbėti apie reklamos diversifikavimą. Pavyzdžiui, „Bloomberg Media“ turi mini kūrybinę komercinio turinio studiją, kuri padeda įgyvendinti klientų poreikius, o ir daugybė turinio platformų, kurias kuriame, leidžia diversifikuoti reklamos pajamas“, – kalbėjo ji.

Tiesa, tarp dar vieno pajamų šaltinio Londone dirbanti lietuvė įvardijo ir renginius, kurių dalis paskutiniais metais labai išaugo. Žinoma, pandemijos metu ši sritis šiek tiek nukentėjo, tačiau išpopuliarėjo nauja – nuotoliniai renginiai, konferencijos, mokymai.

„Aš nemanau, kad reklamos rinka mažės ar išnyks. Tiesiog svarbu rūpintis, kad verslas būtų diversifikuotas, o klientai gerbtų ekosistemą, kur yra matomi. Manau, ateityje žiniasklaidoje išliks hibridinis modelis, kai, be reklamos dalies, pajamos bus gaunamos ir iš mokamo turinio, – akcentavo pašnekovė. – „Bloomberg Media“ būtent ir parodė, kad hibridinis modelis gali labai sėkmingai veikti.“

O kokie, vienoje sėkmingiausių žiniasklaidos kompanijų dirbančios profesionalės nuomone, laukia kiti metai?

Bloomberg pastatas Londone

„Milijono vertas klausimas. Manau, visi tikrai nustebę, kokie sėkmingi buvo šie metai. Skaitmeninės reklamos augimas pranoko visus lūkesčius. Be abejo, rinka šiuo metu labai įkaitusi. Ar tai tęsis ir visus kitus metus? Klausimas išlieka. Ką šiuo metu matome, tai tik tai, kad, kalbant apie kitų metų pirmą ketvirtį, paklausa labai stipri, antras ketvirtis taip pat atrodo pozityviai. Pozityvumas rinkoje turėtų išlikti, bet augimo tempas jau gal nebus toks spartus“, – svarstė J. Kolodavičiūtė.

Iš kitos pusės, pašnekovė pastebi, kad turinio internete tik daugėja, o vartotojams darosi sunku atsirinkti, kokį vartoti: „Dabar brangiausias turtas – vartotojo dėmesys. Jei tau pavyko vartotojo dėmesį patraukti, jau laimėjai. Didžiausias iššūkis, kai aplink yra tiek triukšmo, – parodyti, kad tavo balsas girdimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)