Jiems tenka mokėti nesumažintą pridėtinės vertės mokestį – 21 procentą. Kas nutiktų, jeigu šiame sektoriuje sumažintume PVM, „Atsakingo požiūrio“ diskusijoje įžvalgomis dalijosi prodiuseris Lauras Lučiūnas, ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Sumažinus PVM įmonės „atsikraustytų“ į Lietuvą

Renginių organizatoriai įsitikinę – PVM tarifo sumažinimas padidintų konkurenciją su kaimyninėmis šalimis.

„Pavyzdžiui, Lenkijoje šiame sektoriuje taikomas 8 proc. PVM tarifas. Jis daug geresnis ir efektyvesnis, nei Lietuvoje. Tuo tarpu, Latvijoje šis mokestis – nulinis“, – laidoje kalbėjo prodiuseris L. Lučiūnas.

Nors, pasak jo, Lietuva šioje srityje itin konkurencinga šalis, neretai lietuviškos įmonės renkasi veiklą vykdyti iš svetur, o dėl to kaltas būtent minėtasis mokestis.


Lauro Lučiūno teigimu, įmonėms būtų kur kas paprasčiau, jei PVM tarifas būtų sumažintas – tuomet veiklą būtų galima perkelti atgal į Lietuvą.

„Žinoma, kad PVM tarifo sumažinimas padėtų. Įmonės „atsikraustytų“ dirbti į Lietuvą. Aš manau, kad Lietuva galėtų tapti pavyzdiniu šio sektoriaus variantu. Visi svaigsta apie lazerių šalis, tačiau lazeriai yra ubago daržas, palyginus su šou verslu. Tai yra gyvas ir jau veikiantis verslas, mums belieka tik jį vystyti“, – teigė prodiuseris.

Vartotojams – pigesni bilietai

Žinomų atlikėjų vadybininkas atviravo, kad kaimyninės šalys ne tik patrauklesnės įmonėms bei renginių organizatoriams, bet ir vartotojams. Jo teigimu, šios gali pasiūlyti ne tik didesnį renginių spektrą, bet ir pigesnius renginius.

„Mes kartais negalime siūlyti alternatyvų mūsų šalyje esantiems renginiams. Pamirškime tai, kad didžioji žvaigždė važiuos į Lietuvą. Žvaigždės važiuoja į Baltijos regioną ir yra organizatorių, kurie veža. Todėl mūsų bilietai neišvengiamai brangesni, negu latvių ar lenkų, nors atsivežame tą patį atlikėją, susirenka tiek pat žmonių ir vyrauja tos pačios sąnaudos, mat vyksta tas pats turas“, – pasakojo L. Lučiūnas.

Liutauras Lučiūnas

Kaip teigė pašnekovas, dažnai nutinka ir taip, jog lietuvių organizatoriams labiau apsimoka nupirkti garsenybę ir koncertą surengti kaimyninėse valstybėse, nes PVM tarifas suvalgo didžiulę dalį pinigų.

„Pavyzdžiui, grupės „Metallica“ koncertas „Siemens“ arenoje: kai dar buvo litai, vien pridėtinės vertės mokesčiui buvo panaudota apie milijonas litų“, – skaičiais dalijosi L. Lučiūnas.

Pandemija – geriausias laikas eksperimentams

Kol visą pasaulį purto COVID-19 pandemijos sukelta ekonominė krizė, verda diskusijos, ar PVM tarifo lengvatos padėtų išspręsti ekonominius nesklandumus.

Pasak ekonomisto A. Izgorodino, čia gali padėti tik vakcina, o ne PVM didinimas ar mažinimas. Tačiau Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius E. Mackevičius įsitikinęs, kad pandemijos laikotarpis – tinkamiausias metas atlikti eksperimentams, įskaitant ir pramogų sektorių.

„Per aukštas PVM generuoja nesąžiningą veiklą arba ją atiduoda kitos šalies operatoriui, kuris gali organizuoti renginį užsienyje, nes jo apmokestinimas yra visiškai kitoks. Jie konkuruoja su mumis. Lietuvių organizatoriai galėtų padaryti tą patį – gauti pajamas, mokėti mokesčius, bet šiuo atveju tai daro Estijos įmonė, kuri tiesiog apeina lietuviškojo PVM reikalavimą, mat jai numatytas nulinis tarifas“, – kalbėjo E. Mackevičius.

"Metallica" koncertas

Pasak prodiuserio, karantino laikotarpis įmonėms leido susivienyti bei kreiptis į valdžią, siekiant atkreipti dėmesį į įsisenėjusią problemą. Tiesa, L. Lučiūnas įsitikinęs, kad valdininkai neretai naudojasi žvaigždėmis rinkiminiu laikotarpiu, o pažadai taip ir lieka neišpildyti.

„Visi turėjome labai daug gražaus laiko kreiptis į valdžią visokiais būdais – tai nuoširdžiai darėme kas antrą dieną. Atsirado ir naujų asociacijų bei visi pasirodė kas yra kas. Surinkome daug duomenų iš kitų šalių, kuriuose matosi, jog mūsų šalis atrodo prastai“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)