Delfi TV laidoje „Verslo požiūris“ diskutavęs ryšių su visuomene agentūros „Publicum“ projektų direktorius Tadas Valančius tikino, kad dalis verslų vis dar tikisi, kad išauš diena, kai viskas sugrįš į buvusias vėžes, tačiau labai abejotina, kad tai įvyks artimiausiu metu.

Viltimi gyvenantys verslai turėtų pripažinti naująją realybę

Pasak T. Valančiaus, didžioji dalis verslų vis dar nesuvokia iki galo, kad epidemijos realybė yra ta, prie kurios reikia taikytis nelaukiant, kol ji baigsis.

„Manyti, kad atėjus pavasariui ar vasarai visi grįšime ten, kur buvome anksčiau, nereikėtų, nes greitu metu dar to nebus. Dabartinė situacija yra tokia, kad viskas vyksta didelio neapibrėžtumo sąlygomis ir, tikėtina, taip dar bus kurį laiką“, – tikino T. Valančius.

Jo teigimu, tokį lūkestį kuria spartėjantys vakcinacijos tempai, tačiau tyrimai rodo, kad karantininės visuomenės įpročiai greitai nepasikeis.

Tadas Valančius

„Metų pradžioje buvo atliktas didžiulis klientų tyrimas, kurio metu apklausta virš 200 tūkst. žmonių visoje Europoje. Tyrimas parodė, kad net ir išaušus dienai „x“, žmonės bus linkę laikytis socialinės distancijos, pageidaus prieinamų saugumo priemonių. Galime teigti, kad pramonės įmonės, gaminančios kaukes ir saugumo priemones, yra ramios dėl užsakymų 2-3 metams į priekį“, – įsitikinęs specialistas.

Verslus pykdo vyriausybės komunikacijos stoka

Karantinui nesibaigiant, verslai neriasi iš kailio bandydami išlaikyti ar pritraukti klientų ratą. Vis dėlto T. Valančiaus teigimu, atsakomybė verslui išsilaikyti turėtų būti ne tik jo pačio našta, bet ir Vyriausybės.

„Veikiantis, tvarus ir augantis verslas yra visuomenės pamatas, jis moka mokesčius, kuria darbo vietas, tenkina visuomenės poreikius ir užtikrina mums viešųjų paslaugų teikimą. Ši situacija privalo vykti nebe vienos krypties eismu. Turėtų atsirasti daugiau geranoriškumo ir nuoseklumo komunikacijoje iš sprendimų priėmėjų pusės“, – tvirtino specialistas.

Jo manymu, pagrindinė šiandien kylančios įtampos tarp verslų ir vyriausybės priežastis – dialogo nebuvimas ir sprendimų neapibrėžtumas.

„Verslas iš prigimties yra linkęs planuoti, tartis ir argumentais remti savo sprendimus. Prekybų centrų neatidarymas parodė, kad verslas nėra įtraukiamas į sprendimų priėmimą. Ir nors naivu būtų tikėtis, kad per trumpą laiką sugebėsime sukonstruoti tokio ilgio stalą, prie kurio galėtų susėsti visi suinteresuoti verslo atstovai, kalbėtis su verslu reikia“, – teigė T. Valančius.

Primename, kad šį trečiadienį Vyriausybė paskelbė apie planus darbo dienomis leisti dirbi prekybos centrams, kavinėms nuo kitos savaitės pabaigos, o vėliau atsidaryti ir sporto centrams. Sprendimus dėl karantino laisvinimų Vyriausybė svarstys rytoj, ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)