Kalbėdamas apie labiausiai verslui įtaką 2021 m. dariusius įvykius, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas A. Romanovskis sako, svarbiausia buvo ir tebėra COVID-19 pandemija. Delfi TV laidos svečias taip pat išskiria užsienio politikos iššūkius, tačiau, pasak pašnekovo, jie didesnį poveikį turi atskiriems verslo sektoriams.

Didžiausia kitų metų grėsmė – karas

Tuo metu dalydamasis kitų metų prognozėmis verslui, A. Romanovskis sako, kad niekas nėra suskaičiavęs, kiek gali kainuoti įtempti Lietuvos santykiai su Kinija ir Baltarusija. Jo teigimu, nebuvo tikėtasi, kad Kinija gali imtis veiksmų, primenančių partizaninį ekonominį karą.

„Verslininkų vertinimai rėmėsi Rusijos, su kuria turime ypatingai įtemptus santykius, pavyzdžiu. Nors prekyba ir eksportas iš Lietuvos į šią šalį sumenko, tačiau importas iš Rusijos nesumažėjo. Kinijos atveju susiklostė nauja situacija, kurią tikriausiai analizuoja ir kitos ES šalys“, – teigia Delfi TV viešėjęs pašnekovas.

Visgi Lietuvos verslo konfederacijos prezidento nuomone, didžiausia galima grėsmė verslui yra Rusijos ir Ukrainos karinis konfliktas: „Sutinku su ekonomistu R. Kuodžiu, kuris kiek anksčiau teigė, kad svarbiausia, jog kitais metais nekiltų karas. Tačiau tokia tikimybė vis mažėja. Tai tikriausiai turės ypatingą poveikį mums ir nustelbs visus kitus politinius ir geopolitinius klausimus.“

Tikisi, kad karantino nebus

Laidos „Verslo požiūris“ vedėjai pasiteiravus, ar verslai gali iš anksto pasiruošti šioms rizikoms, A. Romanovskis sako, kad tai jie daro nuolat. „Verslas visada yra keliais žingsniais priekyje nei politikai ir jau dabar vertina galimo karinio konflikto mūsų pašonėje tikimybę. 2022 m. tai bus svarbiausias faktorius.

Andrius Romanovskis

Tuo metu Lietuvos santykiai su Kinija jau pereina į ES ir JAV santykių su Kinija lygį. Matysime, ar judame europinės vienybės linkme. Kartu taps aiškūs ir ilgalaikiai geopolitiniai tektoniniai lūžiai tarp šių ekonominių ir politinių superblokų“, – mintis dėsto pašnekovas.

Kalbėdamas apie tai, kaip verslai vertina Vyriausybės pasisakymus dėl galimo karantino, Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas sako, kad to bijoma labiausiai.

„Nei visuomenė, nei verslas nėra tam pasiruošę ir abejoju ar sugebės priimti griežtus ir trumpus suvaržymus. Todėl tikiuosi, kad neisime tuo pačiu keliu, ir gyvensime su virusu netaikydami griežčiausių priemonių. Jos verslui būtų blogiausia dovana Naujųjų metų proga“, – įžvalgomis dalijasi A. Romanovskis.

Pasak pašnekovo, 2021 m. parodė, kad pandemijos valdymo ir ekonominio augimo prasme valstybė, verslas ir visuomenė su situacija susidorojo drauge, o turėtos baimės tapo nepagrįstomis. Tačiau bandymas eiti griežto karantino keliu gali reikšti nusivylimą verslams ir ekonominę bei psichologinę žalą valstybei ir visuomenei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)