„Išperkamoji nuoma iš tiesų yra šiek tiek kita veikla. Mūsų nėra tokia idėja ir tikslas. Mes klientams padedame sukaupti pradinį įnašą, iki kol jis galės pasiimti būsto paskolą. Vadinti mūsų išsiperkamąja nuoma nelabai ir gali. Pavadinome „Nuomokis ir pirk“, nes iš tikrųjų tai atspindi. Tu nuomojiesi ir turi galimybę bet kada tą butą ar namą iš mūsų nusipirkti už tą pačią kainą, kuri fiksuota turto įsigijimo metu“, – komentuoja NUMAI direktorius A. Čiagus, kuris į šį verslą nėrė po vadovo darbo „CityBee“ ir dirbo Lietuvos pašte.

Pašnekovas Delfi TV laidoje „Verslo požiūris“ užsimena, kad klientų skaičius šiuo metu jau siekia 100. „Šiais metais toks spartesnis mūsų augimas. Prieš metus pradėjome labiau užsiimti rinkodara. Klientų, kurie išsipirko būstą, bus kokie 4-5 per dvejus metus, – pasakoja A. Čiagus, – Kadangi veikiame dvejus metus ir pirmus metus klientų buvo mažai, tai dar jiems neatėjo laikas“.

„Mes prašome klientų išsirinkti tą būstą, kur jie nori gyventi. Mūsų darbas yra įvertinti tą būstą, ar jis gerai išsirinko, patikrinti jo vertę, perspektyvas ir dokumentus. Visą procesą labai ilgai ir nuodugniai darome, kad pasitikrintume, ar nenusipirksime ko nors nekokybiško“, – pasakoja Delfi TV laidos svečias.

Kriterijai būstui bei įmonės pradinis kapitalas

A. Čiagus pažymi, kad renkantis, kurį nekilnojamojo turto objektą įsigyti, yra nemažai griežtų reikalavimų tokių kaip dokumentai ar legali statyba. Pašnekovo nuomone, svarbu, jog dokumentuose nebūtų rizikų, jog turtas bus visiškai tinkamas naudoti. Jis priduria, kad kartais pardavėjai turi nepamatuotų lūkesčių, todėl svarbu atkreipti dėmesį į kainos stabilumą.

Vis dėlto, kalbėdamas apie savo įmonės pradinį kapitalą, jis pabrėžia, kad „Lietuvoje yra veikiančios kredito įstaigos, kurios finansuoja tam tikrą dalį turto. Žinoma, jos nefinansuoja visos dalies. Mes irgi turime sumokėti pradinį įnašą. Tas pradinis įnašas yra iš esmės akcininkų lėšos, – teigia įmonės vadovas, – Dirbame ir su įvairiais fondais, kurie irgi prisideda prie finansavimo“.

Laidos dalyvis skaičiavo, kad šiuo metu turimas NT portfelis jau sudaro apie 15 mln. eurų.

Klientų saugumas

„Mes klausimus dėl klientų saugumo aptarėme su visais kreditoriais. Ir su klientais pasirašome sutartis, kurias registruojame Registrų centre. Tai irgi papildoma apsauga klientui, kad tas saugumas būtų šiek tiek didesnis iš kliento pusės“, – priduria įmonės vadovas.

Aurimas Čiagus

Laidos vedėjai pasiteiravus, koks įmonės verslo modelis, kas neša pajamas, A. Čiagus teigė, kad pagrindinės pajamos – nuoma. Kitokių pajamų įmonė neturi.

Kalbant apie nekilnojamojo turto rinką, pašnekovo nuomone, kainos auga visame pasaulyje. „Tai vyksta visur, su kuo bepašnekėtum užsienyje. Niekas neprognozuoja kritimo, bet kad taip smarkiai augs ir toliau kaip dabar, nebeturėtų ilgai“, – sako įmonės vadovas.

Nuomotis ar pirkti?

A. Čiagus pastebi, kad Vakarų pasaulio šalyse yra geriau išvystyta nuomos rinka, todėl ten yra sudėtingiau įsigyti būstą nei Lietuvoje.

„Lietuvoje nusipirkti būstą yra labai lengva. Bet Vokietijoje yra kur kas sudėtingiau. Pagal vieno tarptautinio banko tyrimus, vokiečiai, olandai, belgai labiausiai kenčia nuo to, kad jauna šeima negali įsigyti būsto. Lietuvos tam sąraše nėra, nes Lietuvoje įsigyti būstą yra labai paprasta“, – sako A. Čiagus, akcentuodamas, kad Lietuvoje atlyginimai auga vos ne 10 metų greičiau negu būsto kainos, o tuo tarpu visoje Europoje yra priešingai – būsto kainoms kyla, tačiau atlyginimai neauga.

Ateities planuose – Talinas

„Šiais metais norėtume išsiplėsti su savo paslauga nors viename mieste. Europoje mes esame pirmieji. Belgijoje, Ispanijoje šiais metais atsirado kažkas panašaus. Mes tos patirties jau šiek tiek sukaupę ir manome, kad galime pradėti plėstis. Mes padarėme gana gilią analizę ir vieni iš mūsų kaimynų yra gana neblogas sprendimas. Turbūt ta pirmoji šalis būtų Estija, Talinas“, – kalbėdamas apie savo įmonės plėtros planus, prasitaria pašnekovas.

Paklausus, kodėl jų pasirinkimas nėra Ryga, pašnekovas atsako, jog tai yra mažėjantis miestas gyventojų skaičiumi.

„Tai yra pagrindinis argumentas mums ir turbūt visiems plėtotojams, kurie investuoja į nekilnojamąjį turtą. Mažėjantis miestas reiškia, kad neužtikrinta ateitis. Ten yra tiek daug to turto, kuris yra nenaudojamas ir kokia perspektyva to miesto neaiški. Mes nenorime rizikuoti ir ten nesvarstome plėstis“, – aiškina įmonės vadovas.

Kalbėdamas apie pajamingumą, pašnekovas teigia, kad labiausiai išsiskiria Dublinas.

„Atrodytų, kad miestas kaip ir besivystantis, augantis, ten yra labai daug skirtingų didelių tarptautinių verslų, o turto pelningumas yra įspūdingas“, – užsimena A. Čiagus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)